StoryEditor

Konzervatívci stavili na reformátora

06.12.2005, 23:00
Britskí opoziční konzervatívci si včera za nového šéfa vybrali mladého reformátora Davida Camerona. Očakávajú od neho, že stranu vyvedie z niekoľkoročnej krízy a úspešne ju dovedie k volebnému víťazstvu v roku 2009.

Britskí opoziční konzervatívci si včera za nového šéfa vybrali mladého reformátora Davida Camerona. Očakávajú od neho, že stranu vyvedie z niekoľkoročnej krízy a úspešne ju dovedie k volebnému víťazstvu v roku 2009. Cameron s viac než dvojnásobnou prevahou vo vnútrostraníckych voľbách porazil pôvodného favorita Davida Davisa, zástancu tradičných konzervatívnych hodnôt.
Víťazstvo Camerona naznačuje, že konzervatívci chcú minulosť hodiť za hlavu a začať novú kapitolu. Nový líder by mohol do strany priviesť viac príslušníkov strednej vrstvy a mladých ľudí, ktorí teraz skôr podporujú vládnych labouristov.
"Chcem vybudovať moderný, súcitný konzervatizmus, ktorý je správny pre našu krajinu a pre našu stranu," povedal v prvej reakcii po zvolení Cameron. Sľúbil, že sa teraz strana zmení a začne tým, že zvýši pomer žien medzi poslancami, z ktorých "deväť z desiatich sú mladí bieli muži ako ja".

"Tory Blair"
Je mladý, schopný a energický. Je vtipný rečník, dobre vyzerá pred televíznymi kamerami. Má víziu, ako doviesť stranu k volebnému víťazstvu. Pripomína Tonyho Blaira spred desiatich rokov. Takýto imidž si vybudoval nový, len 39-ročný šéf konzervatívcov. Už piaty za uplynulých osem rokov. Kvôli šarmu, vzhľadu filmovej hviezdy a podobnosti jeho kariéry s premiérovou si vyslúžil prezývku - Tory Blair (konzervatívcov v Británii volajú toryovcami).
Už dnes by sa mal medzi Cameronom a premiérom Tonym Blairom odohrať akýsi prvý súboj počas pravidelnej polhodiny otázok a odpovedí v parlamente. Šéf opozície má právo položiť premiérovi až šesť otázok. Aj tu už Cameron naznačil, že mu nepôjde o novinové titulky, ale o blaho krajiny. "Keď vláda urobí dobrú vec, tak s ňou budeme spolupracovať. Keď urobí chybu, budeme ju kritizovať a budeme
jej oponovať," vyhlásil Cameron. "Neviem, kedy premiér odíde. Za šesť mesiacov? Za rok? Je to vlastne jedno. Blairova éra sa neskončí s Blairovým odchodom. Pretože jeho éra je viac, než len Tony Blair. Je to o štýle vládnutia a vplyvu na politiku," hovorí s rešpektom o premiérovi Cameron.
Noví líder konzervatívcov otvorene hovorí o tom, že sa konzervatívci musia posunúť smerom do politického stredu. Chce sa skôr sústrediť na kvalitu verejných služieb, než na znižovanie daní. V prípade získania kresla premiéra chce pre Britániu dohodnúť nové podmienky s Európskou úniou.

Euroskeptici spájajú sily v EP
Kým sa v Londýne čakalo na výsledky vnútrostraníckych volieb, v Bruseli sa konalo stretnutie euroskeptikov presadzujúcich ekonomickú liberalizáciu. To iniciovali práve s britskí konzervatívci s cieľom vytvoriť akúsi základňu na vznik novej protiintegračnej skupiny v Európskom parlamente. Cameronovo zvolenie môže tieto plány urýchliť. Počas kampane vyhlásil, že ak vyhrá, britskí konzervatívci vystúpia zo spoločného klubu s kresťanskými demokratmi. Táto frakcia (EPP-ED) je s 267 poslancami najsilnejšou v Európskom parlamente.
Jadro vznikajúcej skupiny, ktorá si hovorí Aliancia pre otvorenú Európu, by malo tvoriť 27 britských konzervatívcov, deväť českých občianskych demokratov (ODS) a poľskí europoslanci za stranu Právo a spravodlivosť. Pripojiť by sa k nim mohli aj niektorí švédski, pobaltskí a írski stredopravičiari.
V europarlamente by to mohlo spôsobiť malé zemetrasenie, pretože najsilnejšou frakciou by sa stali socialisti. A stredopraví euroskeptici by sa stali treťou najvplyvnejšou frakciou.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 05:06