StoryEditor

Editoriál (jún 2010)

24.06.2010, 00:00

Vážené čitateľky, vážení čitatelia,

hneď na úvod spravíme malú dohodu: žiadna vláda, žiadny deficit, žiadny futbal, žiadna povodeň. Jednoducho to hodíme za hlavu a budeme cestovať - lepšie povedané, využijeme na to netradičnú cestovku s názvom prečo nie?!

Ako iste uznáte, nástup by mal byť v Bratislave (tu totiž naša cestovka pôsobí: niežeby Bratislava bola viac ako Košice či Banská Bystrica). Práve tu sme mali stretnutie s čistokrvným Švajčiarom Pierrom Bernheimom. Ani vám to meno nič nehovorí? V poriadku, tak inak. Je to vnuk slávneho Raymonda Weila a zároveň topmanažér firmy s rovnomenným názvom, ktorá vyrába luxusné hodinky... s rovnomenným názvom. "Sme pravdepodobne jedna z posledných rodinných firiem, ktoré stále vlastní pôvodná, zakladateľská dynastia,“ tvrdí v rozhovore pre prečo nie?! V praxi to vyzerá nasledovne: otec je jeho šéf a brat najbližší kolega. Samozrejme, musia si liezť na nervy, ale funguje im to. Skutočne, ako tie hodinky. A typický klient? Páčia sa mu naše hodinky a páčia sa mu hodnoty rodiny. A navyše - je dobré mať iné hodinky, ako má väčšina, dodáva Bernheim. A keďže v jeho osobe máme čo do činenia s maniakom do lietania, môžeme štartovať.

V Štrasburgu sídli Európsky parlament. Zlomyseľná správa pre militantných euroskeptikov, dôvod na veľmi citlivý výber aj iných dôvodov na návštevu pre prečo nie?! My vám ponúkame katedrálu Notre Dame (áno, tá čo ju spomína Victor Hugo v Bedároch), reštaurácie polepené michelinovskými hviezdičkami (áno, to je to, čo slovenské reštaurácie ešte nikdy nevideli), najlepšie miesta na najlepšie nákupy (áno, aj oni majú svoju čínske trhy á la bratislavská Miletička), ale aj tipy miestnych vinárov a ponuku natrieskaných vínoték (áno, aj víno, ktoré určite musíte ochutnať).

Chápem, že Štrasburg už môže byť pre niekoho aj tak trochu obyčajný, prečo nie?! Ale z ďalšieho francúzskeho klenotu - Paríža, je to už iba jedenásť hodín na istý africký ostrov s názvom Madagskar. Až tam sme zistili, ako vyzerá skutočný luxus, ktorý zvuk vám dokáže spraviť z exotiky skutočné peklo, kto je pre domorodcov skutočný kráľ a prečo ten slovenský, Móric Beňovský, sa na Madagaskare stal dodatočne Maďarom či Poliakom.

Kto nebude letieť s Bernheimom, môže časť našej cesty absolvovať autom, inšpiráciu ponúka Dick Kvetňanský v Autoview. Dobré rady z kuchyne vám ponúka naslovovzatý odborník, Francúz Mickael Compagnon, čarom (ne)nechceného v talianskej reštaurácii. A ak chcete vedieť, ako si vychutnať let v obleku na spôsob Michaela Douglasa z Wall Street, s riadnou dávkou nadhľadu vám poradíme v hlavnej téme prečo nie?!

Toto je dovolenka, ktorú vám môžem ponúknuť. Tú skutočnú a skvelú vám zase želám.

Peter Vavro
šéfredaktor Hospodárskych novín a šéfeditor magazínu prečo nie?!
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. máj 2024 07:08