StoryEditor

Výchovné koncerty á la Bernstein

14.11.2002, 23:00

Majestátne oratórium Stvorenie Josepha Haydna pod taktovkou Leoša Svárovského otvorilo 54. sezónu Slovenskej filharmónie. O tom, aké bude jej dramaturgické pokračovanie, sa rozprávame s dramaturgom SF Adrianom Rajterom.
-- V pestrej dramaturgii chceme venovať väčšiu pozornosť klasicizmu. Začínali sme Stvorením a v júni končíme ďalším Haydnovým oratóriom Ročné obdobia, tentoraz pod taktovkou anglickej dirigentky Jane Gloverovej. Haydn je pre nás dôležitý tým, že stál pri zrode symfonického orchestra, navyše má aj konkrétne súvislosti s Bratislavou. Narodil sa v blízkom Rohrau, do Bratislavy často chodieval a tu aj koncertoval. Ale nezabudli sme ani na 200. výročie narodenia francúzskeho skladateľa Hectora Berlioza, v rámci ktorého uvedieme jeho sklady. Dramaturgická ponuka je skutočne veľmi pestrá a zaujímavá.
Plán jednotlivých cyklov zostáva aj v tejto sezóne nezmenený?
-- Týždenný cyklus štvrtkových (AD) a piatkových (BE) koncertov sme nemenili. Rovnako v mesačných intervaloch pôjdu aj stredajšie koncerty (C) s populárnejšou dramaturgiou. Samostatný cyklus (F) má aj súbor pre starú hudbu Musica aeterna rovnako ako Moyzesovo kvarteto (G) vždy v utorok v Malej sále SF. Veľkú popularitu už celé desaťročie majú Rodinné koncerty (R) uvádzané v sobotu vo Veľkej sále SF. V rámci nich tento rok uvedieme (okrem iných) veľmi zaujímavý projekt -- Šeherezádu N. Rimského-Korsakova so scénickým stvárnením. Teší nás, že školská mládež veľmi pozitívne vníma aj verejné generálky. Veľká sála SF je vždy plná. V rámci tohto projektu, kde v úvode generálky v krátkosti oboznámime s autorom a dielom, budú počuť Beethovenovu Pastorálnu a Osudovú symfóniu a Musorgského Obrázky z výstavy.
... v štýle výchovných koncertov legendárneho Leonarda Bernsteina?
-- Bernstein bol jedinečný. Jeho koncerty fungovali preto, že ich robil výborný dirigent, perfektný klavirista, príťažlivá osobnosť a výnimočný rozprávač. V minulej sezóne sa však mladý dirigent Martin Majkút úspešne pokúsil o niečo podobné, keď v rámci výchovného koncertu dirigoval a zároveň predstavil jednotlivé nástroje symfonického orchestra.
Vráťme sa však k dramaturgii. Aký priestor dostane pôvodná slovenská tvorba?
-- Považujeme za česť i povinnosť uvádzať domácu tvorbu. Nedávno sme uviedli Godárovu Via lucis, zaznie dielo Júliusa Kowalského Bufonesca piccola, Štyri kusy pre sláčiky Petra Zagara, Klavírne kvinteto Iľju Zeljenku venované pamiatke Ladislava Mokrého -- významného slovenského muzikológa a dlhoročného riaditeľa SF. V rámci festivalu Nová slovenská hudobná tvorba uvedieme aj premiéru 8. symfónie I. Zeljenku a premiéru fragmentu zo symfónie Ivana Hrušovského Noc moci.
Zo 77 koncertov v novej sezóne je 47 určených Slovenskej filharmónii. Je všeobecne známe, že SF nemá šéfdirigenta. S akými osobnosťami budete spolupracovať?
-- Keďže dirigent je kľúčovou osobnosťou pre umelecký výkon súboru, usilovali sme sa osloviť a získať niekoľko zvučných mien. Osobne sa teším na českého dirigenta Jiřiho Bělohlávka, ktorý vo februári uvedie dielo M. P. Musorgského (Obrázky z výstavy), H. Berlioza (Rimský karneval) a R. Straussa (Koncert pre husle a orchester). Po dlhšom čase príde k nám francúzsky dirigent Jean-Paul Penin a Patrick Fournillier (Fantastická symfónia). Privítame aj špecialistu na klasickú a barokovú hudbu Martina Haselbcka z Rakúska, ktorý uvedie Omšu B dur bratislavského rodáka J. N. Hummela a Lisztovu Dantovskú symfóniu. So SF bude pracovať aj excelentný maďarský dirigent Andráš Ligeti i jeho mladší kolega Domonkos Héja, víťaz budapeštianskej súťaže a ďalší zahraniční dirigenti. Z domácich to budú Peter Feranec, Rastislav Štúr, Martin Majkút, Mario Košik, Oliver Dohnányi a Miloslav Osvald.
S akými sólistami?
-- Na prvý pohľad to možno nebudú veľké mená, ale každý z nich bude prínosom. Excelentný klavirista Paul Gulda zahrá Šostakovičov II. klavírny koncert, tešiť sa môžeme na Eugena Procháca i na Šostakovičov violončelový koncert v jeho podaní, či na Mikuláša Škutu a Ravelov klavírny koncert. Priestor dostanú aj naši filharmonickí hráči -- Vladimír Bereník (koncertný majster SF), Tomáš Jánošík (flauta), Jozef Luptáčik ml. (klarinet) či Roman Mešina. So súborom Musica aeterna bude hrať výnimočný huslista Enrico Gatti i fínsky čembalista Aapo Häkkinen. Adekvátny priestor dostanú aj naši špičkoví speváci Peter Mikuláš, Ľudovít Ludha, Gustav Beláček i perspektívny tenorista Pavol Bršlík a ďalší.
Na ktoré mimoriadne koncerty by ste chceli upozorniť?
-- Na záverečný koncert festivalu Nová slovenská hudba (16. november), kde zaznejú premiéry slovenských autorov L. Kupkoviča, I. Hrušovského, I. Zeljenku a P. Bagina. Zaujímavý bude aj Vianočný a Novoročný koncert. Na prvom z nich si vianočné piesne zaranžované pre filharmonický orchester zaspievajú slovenské hviezdy populárnej hudby -- Sisa Sklovska, Katarína Hasprová, Soňa Norisová, Peter Lipa, Berco Balogh, Pavol Hammel. Po ich boku sa predstaví i mladý Róm s pekným hlasom Karol Sivák. Na Novoročnom koncerte uvedieme nedávno objavenú Omšu Es dur J.L. Bellu i 8. symfóniu jeho súčasníka Antonína Dvořáka. Pozoruhodným projektom bude kompletné uvedenie Brandenburských koncertov J.S. Bacha v podaní Slovenského komorného orchestra Bohdana Warchala. Zaujímavých koncertov, pochopiteľne, bude omnoho viac.
Počas letných prázdnin sa zlepšovali akustické podmienky v Malej sále Reduty. Kedy sa ráta s rekonštrukciou Veľkej sály a samotnej budovy SF?
-- Keďže rekonštrukcia budovy je nákladná záležitosť (odhaduje sa na 700 mil. Sk), prebiehať bude etapovito. Začne sa v budúcom roku. S jej dokončením počítame v roku 2008. Počas rekonštrukcie však prevádzka koncertnej sezóny (až na jednu výnimku) nebude prerušená.
Už roky sa hovorí o odklonení električkovej trate pod oknami koncertnej sály. Otrasmi sa predsa znehodnocuje umelecký zážitok.
-- Žiaľ, tento fakt nemôžeme ovplyvniť. Dopravný podnik linku potrebuje. V blízkom čase sa však črtá špeciálne odhlučnenie električkovej trate. Je to aj v záujme hotela Carlton a jeho hostí.
Ceny vstupeniek nie sú vysoké, skôr symbolické. Ponúkate napriek tomu aj zľavy?
-- Vstupenky zlacňujeme dôchodcom, študentom, novinárom a zdravotne postihnutým. Navyše aj ten, kto si kúpi abonentku, je cenovo zvýhodnený. V porovnaní s lístkami do kín sú naše vstupenky rozhodne lacnejšie.
Ako ste spojný s návštevnosťou?
-- Návštevnosť piatkových koncertov je takmer výborná, stredajších populárnych a rodinných vynikajúca, a keďže na koncertoch komornej hudby sa schádzajú fajnšmekri, tam nemožno očakávať nával, takže v zásade sme spokojní.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
03. máj 2024 16:55