Reuters
StoryEditor

Slováci boli dlho v našom tieni. Dorástla im však hviezdna generácia a pozícia sa otočila, píšu Česi

13.06.2017, 10:20
Autor:
pespes
Slovensko bolo dlho v tieni českej reprezentácie, ktorá pravidelne postupovala na šampionáty.

Kým českí futbalisti majú k postupu na majstrovstvá sveta 2018 ďaleko, slovenská reprezentácia cez víkend svoje šance výrazne vylepšila, píše český portál iDNES.cz. "Máme šancu aj na víťazstvo v skupine," spokojne hlási Marek Hamšík, ktorého tím sa dostal do závesu za vedúce Anglicku.

Koho by vlani na jeseň po štarte kvalifikácia napadlo, že Slovensko môže bojovať o postup na šampionát?

Slovensko - Anglicko 0:1.

Slovinsko - Slovensko 1:0.

"Ale po týchto dvoch porážkach sa karta otočila. Zvládli sme štyri zápasy za sebou. V tabuľke sme druhí, za čo sme vďační," vyhlásil stredopoliar Hamšík, najväčšia hviezda národného tímu.

Podľa iDNES.cz sme boli dlho v tieni Česka

Slovensko naštartovala výhra 3:0 nad Škótskom, pripomínajú Česi. Nasledovalo víťazstvo 4:0 nad Litvou a 3:1 nad Maltou. Čo na tom, že medzi tieto zápasy sa vošla aj krutá porážka 0:6 v príprave vo Švédsku.

​Naposledy Slovensko cez víkend vyhralo 2:1 v Litve, poistilo si druhé miesto v kvalifikačnej skupine a priblížilo sa k vedúcemu Anglicku na rozdiel dvoch bodov.

"Máme to vo svojich rukách. Na začiatku jesene nás čaká Slovinsko. Zápas roka. Pokiaľ ho zvládneme, máme teoretickú šancu aj na víťazstvo v skupine," premýšľal Hamšík. "Každopádne máme pred sebou príjemné leto."

A tréner Ján Kozák doplnil: "Veľmi si tej víťaznej série vážim. Máme, čo sme si priali. Náboj, napätie - a nádej. Budeme sa o ňu biť, kým bude existovať."

Prvé miesto by znamenalo priamy postup na šampionát, druhá priečka pravdepodobne baráž (to sa netýka len najhoršieho tímu na druhých miestach, ale v súčasnosti je Slovensko na postupovej pozícii).

Slovensko bolo dlho v tieni českej reprezentácie, ktorá pravidelne postupovala na európske šampionáty a v roku 2006 sa dostala aj na majstrovstvá sveta.

Pozícia sa otočila, upozorňujú Česi

Ale v posledných rokoch sa pozícia otočila, upozorňuje iDNES.cz. Česko má tento rok k postupu na majstrovstvá sveta ďaleko. Zato slovenskému tímu dorástla hviezdna generácia okolo Marka Hamšíka alebo Martina Škrtela, v roku 2010 postúpila do osemfinále majstrovstiev sveta, o šesť rokov neskôr do rovnakej fázy Eura a teraz sa môže dočkať ďalšieho veľkého postupu.

"Som si istý, že ten jesenný zápas proti Slovinsku tiež zvládneme," zdôraznil Ján Greguš, ktorého si českí fanúšikovia môžu pamätať z Jablonca.

​Slovenská reprezentácia navyše myslí aj na budúcnosť. Dvadsaťjednotka pod vedením českého trénera Pavla Hapala postúpila na majstrovstvá Európy a už teraz boli v áčku mladíci ako napríklad 21-ročný Matúš Bero, 22-ročný Albert Rusnák alebo dokonca 19-ročný László Bénes, ktorý v uplynulej sezóne odohral osem bundesligových zápasov za Mönchengladbach a proti Litve zažil reprezentačný debut.

"Mal som z tých mladých chalanov veľmi dobrý pocit. Myslím, že majú obrovský potenciál a že môžu byť budúcnosťou našej reprezentácie. A László Bénes? Priznávam, veľmi ma prekvapil, pretože som ho doteraz veľmi nepoznal. Na svoj vek disponuje neuveriteľnou technikou aj prehľadom v hre. Možno s nami bola budúca hviezda," popisoval Hamšík.

Či sa na majstrovstvá sveta dostane zlatá aj nastupujúca generácia slovenského futbalu, rozhodnú posledné štyri jesenné zápasy proti Slovinsku, Anglicku, Škótsku a Malte, píše na záver iDNES.cz.

01 - Modified: 2024-05-11 14:55:39 - Feat.: - Title: Manchester City porazil Fulham, priblížil sa tak k zisku titulu v Premier League 02 - Modified: 2024-05-10 21:31:23 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Česi po samostatných nájazdoch porazili Fínov, zajtra ich čakajú Nóri 03 - Modified: 2024-05-10 19:43:40 - Feat.: - Title: Mbappe potvrdil, že na konci sezóny opustí Paríž St. Germain 04 - Modified: 2024-05-10 13:03:37 - Feat.: - Title: Česko odovzdalo Ukrajine prvý simulátor pre pilotov F-16, Kyjev očakáva prvé stíhačky o niekoľko týždňov 05 - Modified: 2024-05-09 14:00:00 - Feat.: - Title: Google spustil v Česku svoj obchod. Naši susedia si tak kúpia Pixely oficiálnou cestou
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
11. máj 2024 23:14