Rio 2016 - olympijské hryReuters
StoryEditor

Veľké stavenisko. Toto je miesto, kde bije srdce olympiády

04.08.2016, 00:00
Jazierka, lúky a zeleň ako na predchádzajúcich letných olympiádach v brazílskom Riu nečakajte. Veľa sa improvizuje.

Partia robotníkov ešte narýchlo ukladá dlažbu pri šermiarskej hale. Ďalší štyria ťahajú na vozíku veľké
drevené trámy. Iný pracovník sa z vysokozdvižného vozíka snaží nasadiť na stožiar osvetlenia propagačný banner s logom Ria 2016, zatiaľ čo štyria jeho prizerajúci sa kolegovia si ho doberajú.

Prechádzam olympijským parkom Barra, kde bije srdce hier. Tu sa na deviatich športoviskách uskutočnia súťaže v 13 športoch. Tu tiež stojí hlavné tlačové stredisko pre 25-tisíc pracovníkov médií. O dva dni sa začnú hry. Zatiaľ je tu stále aj stavenisko. Organizátori a robotníci bežia preteky s časom. Ale ak ich dokážu vyhrať, bude to doslova „fotofiniš“.

Posledné kúsky hier skladajú ako puzzle. Že im občas niektoré do seba nezapadnú, už neriešia. Dlažba sa na niektorých cestách prehýba pod nohami, je aj popraskaná. O spevnenom podklade sa jej mohlo akurát tak snívať. Inde sa namiesto nej nachádzajú len nevábne ´betónové polia. „Kvôli zlému plánovaniu a akcelerácii práce na poslednú chvíľu boli obetované aj bezpečnostné predpisy,“ kritizoval už skôr supervízor bezpečnosti Raul Vital.



A kde sú tie farby?

„Chlapi, tam nesmiete,“ zastavuje nás manažérka gymnastickej haly pred vchodom. Podľa komuniké organizátorov nesmú až do stredy dovnútra žiadni reportéri. Azda preto, aby neopisovali finiš robotníkov. Protiľahlý velodróm, kde sa predstavia tiež Bradley Wiggins a Mark Cavendish, odovzdali do užívania až minulý týždeň. Zo stien sála vôňa stále nezaschnutej maľby.

Na tenisových dvorcoch chýbajú plachty s olympijskými logami. „Dovážajú nám ich až z Číny, nie je jednoduché ich sem dostať. Pracujeme tvrdo celý deň. Dúfam, že v piatok bude všetko hotové. Ale sľúbiť to nedokážem,“ hovorí miestny funkcionár, ktorý si neželá byť menovaný. Za plotom dotvárajú rušné kulisy dva bagre. Zeleň? Napriek hrdému názvu „park“ jej okolo nájdete pramálo. Trávnaté plochy a stromy takmer žiadne, záhony kvetín vysadené na poslednú chvíľu.

„Park? Skôr si pripadám ako na parkovisku,“ usúdi tenistka Andrea Hlaváčková. „Kurty sú pekné, ale ich okolie divné – bez výzdoby, bez farieb. Veľmi si neviem predstaviť, že tu bude dobrá atmosféra.“ Na hlavnom priestranstve parku sa jeho pracovníci fotografujú pri doteraz jediných olympijských kruhoch, ktoré tu nájdete. Pod nimi sú už pri budúcej fastfoodovej reštaurácii nachystané pre divákov červené stolíky so slnečníkmi a robotníci práve vykladajú debny pív. Zato za rohom je skládka polorozpadnutých drevených stolov čakajúcich na odvoz. Nečakajte veľké jazierka, lúky a promenády ako v olympijských parkoch v Pekingu a Londýne, či aténske vodotrysky.

A nehľadajte tu tentoraz ani olympijský, ani atletický štadión, čo je ďalšie špecifikum Ria 2016. Oheň hier vzplanie 30 kilometrov odtiaľ na futbalovom Maracaná. Aj atléti majú svoj štadión v centre, ďalej od ďalších športovísk.

Metro sa stihlo. Ale...

Olympijský park Barra sa, naopak, nachádza na západnej periférii mesta, kde obsadil trojuholníkový polostrov v rozlohe 100 akrov (približne štyri štvorcové kilometre). „Skôr tu bol náš nádherný autodróm, víťazili na ňom Senna aj Piquet,“ s nostalgiou spomína taxikár Felipe. V 80. rokoch sa na miestnom okruhu Jacarepaguá konala Grand Prix Brazílie F1. Dnes ju nahradilo olympijské kráľovstvo a vedľa neho zostávajú zvyšky Favela Vila Autodromo, vystavané pred 40 rokmi robotníkmi z autodrómu. Vzdialené centrum Ria má k Bare priblížiť päť nových staníc metra, ktoré sa za tri miliardy dolárov (a s ročným oneskorením) natiahlo z Copacabany práve k okraju Barry. Tento týždeň bude sprevádzkované, zatiaľ len pre akreditovaných účastníkov hier a majiteľov vstupeniek. Robotníci z metra však chcú od štvrtka štrajkovať za desaťpercentné zvýšenie miezd. Ak tak urobia a zablokujú ho, hrozí doprave do olympijského parku masívny kolaps.

A čo bude s parkom po hrách? Starosta Eduardo Paes sľubuje, že olympijské stavby v Riu nestretne smutný osud „bielych slonov“ v Aténach či Soči: „Naše architektúra je nomádska. Používame lacné materiály vhodné pre rýchle rozobratie.“ Hádzanárska hala aj plavecký areál teda demontujú a budú premenené na základnú školu, respektíve dva bazény v okolitých štvrtiach. V budove hlavného vysielacieho centra IBC sa usadí nová stredná škola. A namiesto celého betónového olympijského parku údajne vznikne skutočný zelený park. Avšak to sú plány. Pri kolízii plánov s ekonomickou realitou často dochádza v Riu k veľkému tresku.

Olympijský výbor má silné finančné zázemie

Finančná situácia Medzinárodného olympijského výboru je v zdravej kondícii. Na jeho zasadnutí pred štartom olympijských hier v Riu de Janeiro to deklaroval šéf finančnej komisie Ser Miang Ng. Podľa schváleného rozpočtu pracuje MOV s kapitálom 3,89 miliardy dolárov. „Medzinárodný olympijský výbor je vo zvučnej a silnej finančnej pozícii,“ uviedol Ng. Celkový kapitál vzrástol o 22 percent, výdavky dosiahli 2,48 miliardy. V rokoch 2013 – 2016 očakával MOV príjmy vo výške 5,6 miliardy dolárov, čo je o päť percent viac ako v období 2009 – 2012. Medzi hlavné zdroje získavania prostriedkov patrí najmä predaj televíznych a marketingových práv v súvislosti s olympijskými hrami v Riu.

01 - Modified: 2024-05-10 13:21:22 - Feat.: - Title: Relácia ELEMENTY ženy: Rastislav Magna o 3D analýze chodidla a prečo funkčnosť tenisiek nepodceňovať 02 - Modified: 2024-05-09 12:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Takto vyzeral bizarný disco maratón v roku 1992. V Prahe sa tancovalo o 100-tisíc, víťazka vydržala cez 100 hodín 03 - Modified: 2024-05-07 09:00:23 - Feat.: - Title: Šport pomáha ľuďom objavovať skryté rezervy a potenciál 04 - Modified: 2024-05-06 08:59:39 - Feat.: - Title: Relácia ELEMENTY ženy: Tréner Tomáš Mihálik o silovom tréningu, čo s boľavým chrbátom a veriť influencerom? 05 - Modified: 2024-04-30 09:48:42 - Feat.: - Title: KVÍZ: Ste pripravení na cyklistickú sezónu? Ako chrániť bicykel aj seba? Otestujte sa!
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
10. máj 2024 15:30