StoryEditor

Najkritizovanejší muž slovenského hokeja definitívne končí na jeho čele

02.06.2016, 09:35
Autor:
TASRTASRlmlm
O dva týždne sa rozhodne, kto sa stane novým šéfom slovenského hokeja.

Šéf slovenského hokeja Igor Nemeček končí vo svojej funkcii. Nebude kandidovať vo voľbách na post prezidenta hokejového zväzu, ktoré sa budú konať 16. júna.

Nemeček nebude kandidovať ani na post vo Výkonnom výbore, čo znamená, že sa stiahol z vedúcich pozícií.

Igor Nemeček bol šéfom hokeja od roku 2011. Už v tom čase bol v ťažkej pozícii, pretože ho označovali za pravú ruku bývalého mecenáša hokeja Juraja Širokého.

Už pred piatimi rokmi vznikali petície za jeho odstúpenie, ale Nemeček dokázal vyhrať aj minuloročné voľby, keď proti nemu stál majster sveta z Göteborgu Richard Lintner. Jeho podporovatelia vtedy spochybňovali priebeh volieb a Nemeček sa stal najnenávidenejším mužom v slovenskom hokeji.

Vtedy sa situácia v našom hokeji vyostrila, keď 50 slovenských hokejových osobností ohlásil bojkot a žiadali koniec Igora Nemečka.

Na facebooku vznikla petícia za jeho odvolanie pod názvom "Žiadame o odstúpenie Igora Nemečka z postu prezidenta SZĽH."

„Po zrelej úvahe a dôkladnom rozmyslení som sa rozhodol definitívne nekandidovať na mimoriadnom kongrese na post prezidenta SZĽH. Som veľmi rád, že sľub, ktorý som dal verejnosti, médiám a hlavne hráčom, ktorí boli od minuloročného kongresu v bojkote, som splnil," uviedol Nemeček vo videonahrávke, ktorú poskytol mediálny manažér Ľuboš Schwarzbacher.

Turan: Potvrdzujem kandidatúru

Tibor Turan potvrdil svoju kandidatúru na post prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH). Jeho súperom v júnovej voľbe bude ďalší súčasný člen Výkonného výboru SZĽH Martin Kohút, ktorý bude bojovať o funkciu s podporou Richarda Lintnera.

Súčasný zväzový šéf Igor Nemeček čakal na podanie prihlášky do poslednej chvíle, oficiálne stanovisko k svojmu rozhodnutiu vydá v priebehu štvrtka.

Uzávierka návrhov na kandidátov volených do zväzových orgánov bola do stredajšej polnoci. Prezidentskí kandidáti potrebovali podľa nových Stanov SZĽH v súlade so Zákonom o športe (ZOŠ) podporu troch klubov, aby bola ich kandidatúra platná.

Vo štvrtok ráno bolo isté, že o post prezidenta SZĽH sa bude uchádzať Tibor Turan, bývalý šéf popradského hokeja a zväzový funkcionár. "Áno, môžem potvrdiť, že kandidujem na post prezidenta," potvrdil pre TASR Turan.

Neskôr v oficiálnom stanovisku uviedol, že kandidatúru zvážil a napokon prijal po oslovení viacerými klubmi a významnými osobnosťami z hokejového prostredia:

"Najbližšie dva týždne sa budem so svojím tímom plne sústreďovať na prípravu programu a stratégie vývoja slovenského hokeja. Svoj program a víziu nového fungovania predstavím až na kongrese dňa 16. júna 2016 v Bratislave."

Šéf IT firmy

Martin Kohút potvrdil svoju kandidatúru na štvrtkovej tlačovej konferencii v Bratislave. Súčasný člen exekutívy sa v minulosti hokeju nevenoval ani ako hráč, ani v pozícii klubového funkcionára.

Do zväzových štruktúr sa dostal po vlaňajšom júnovom kongrese z postu generálneho riaditeľa IT firmy, ktorá má dlhodobú spoluprácu so SZĽH. Kohúta podporil Lintner a mal by zároveň aj Nemeček, ak sa do stredajšej polnoci nerozhodol pre opätovnú kandidatúru.

Nomináciu Kohúta navrhli predstavitelia klubov z Michaloviec a Popradu a dôveru si získal aj u skupinky hokejových osobností na čele s Arne Krotákom či Ľubomírom Višňovským.

"Ďakujem za prejavenú dôveru. Cítim veľkú zodpovednosť a mám rešpekt pred týmto náročným poslaním. Pristupujem k tejto výzve s pokorou. SZĽH musí byť silná, moderná a servisne orientovaná organizácia. Mám jasnú predstavu a program, ako tento cieľ naplniť," uviedol Kohút v tlačovej správe.

O ďalších kandidátoch sa špekulovalo dlhodobo. V hokejovom zákulisí padlo aj meno bývalého úspešného reprezentanta Miroslava Šatana, ktorý je v súčasnosti generálnym manažérom Tímu Európy pre Svetový pohár.

Reč bola aj o Michalovi Handzušovi, no ten na piatkovom rokovaní Rady SZĽH svoj záujem o prezidentskú stoličku poprel: "Už v januári som povedal, že sa neplánujem stať prezidentom. Nie je to moja ambícia."

Voľba zväzového šéfa prebehne 16. júna na mimoriadnom kongrese. Zmeny v stanovách, ktoré sa dotkli predovšetkým hlasovacieho práva delegátov, prijala Rada SZĽH minulý piatok. Podľa nich budú mať výsostné právo hlasovať kluby pod hlavičkou SZĽH. Každý klub najvyššej domácej súťaže mal doteraz tri hlasy, po novom ich bude mať k dispozícii až päť.

Tromi bude disponovať každý účastník prvej ligy a jedným druholigista, ženský klub a mládežnícke mužstvo. To znamená, že hlas môže odovzdať aj každý účastník súťaže mladších žiakov, starších žiakov, kadetov, dorastencov a juniorov. Okrem nich si svojho zástupcu s jedným hlasom dosadí skupina päťdesiatich hokejistov, dvadsiatich športových odborníkov a in-line sekcia.
      

01 - Modified: 2024-04-19 13:33:49 - Feat.: - Title: Pospíšil prispel k triumfu Calgary asistenciou, MacKinnon prekonal rekord Šťastného 02 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov 03 - Modified: 2024-04-19 13:43:49 - Feat.: - Title: Skloniť sa museli bohatšie kluby. Fenomén zo Spiša má vo finále veľkú výhodu 04 - Modified: 2024-04-17 15:18:01 - Feat.: - Title: Slafkovský má top formu a na MS by mal patriť k lídrom. Mnoho mien máme stále aj v AHL 05 - Modified: 2024-04-15 08:24:23 - Feat.: - Title: Príprava pred MS v hokeji: Tréneri urobili tri zmeny, premiéru si odkrúti opora dvadsiatky
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
20. apríl 2024 09:21