StoryEditor

Mourinho skončil. Prehral vojnu v Chelsea

21.09.2007, 00:00
Londýn, Bratislava -- Najlepšie zarábajúci, najúspešnejší ale aj najkontroverznejší tréner nového tisícročia José Mourinho ukončil svoje pôsobenie na lavičke Chelsea Londýn.

"Chelsea a Jose Mourinho sa dohodli na vzájomnom rozchode," uvádza sa v oficiálnom stanovisku klubu ruského miliardára a ropného oligarchu Romana Abramoviča. Podľa britských médií práve on stojí za Mourinhovým koncom, keďže vzťahy medzi dvoma hlavnými mužmi Chelsea boli dlhodobo napäté. "To, že Mourinho pri londýnskom tíme skončil, je v prvom rade interná záležitosť klubu, ale veľmi ma to neprekvapilo," povedal pre HN Pavel Zíka - agent brankára Chelsea Petra Čecha, ktorý sa s portugalským koučom nejeden raz stretol.

Posledná kvapka? Saparov Rosenborg
Odchod "výnimočného", ako sa rád nechal Mourinho prezývať, z tímu, s ktorým získal majstrovský titul v rokoch 2005 a 2006, spôsobila najmä remíza Chelsea v utorkovom stretnutí Ligy majstrov s Rosenborgom Trondheim. Za nórsky klub nastúpil aj slovenský reprezentant Marek Sapara. Podľa britského denníka The Sun bol šéf Chelsea Roman Abramovič po tomto výsledku natoľko rozčúlený, že zvolal mimoriadnu schôdzu vedenia klubu. Mourinho mal vysvetliť, prečo tím nevyhráva a nestrieľa góly (v lige naposledy Chelsea remizovala doma s Blackburnom 0:0 a prehrala v Aston Ville 0:2). Za jeho definitívny koniec však podľa denníka môže verejné kritizovanie vlastných hráčov a hádka s kapitánom tímu Johnom Terrym. "Samozrejme, je to šok. Avšak už viac ako rok sa vedelo o nezhodách medzi majiteľom klubu, trénerom a ďalšími zamestnancami klubu," uviedol bývalý anglický reprezentant David Platt.

Mourinhovi sa odchod vyplatí
Dnes už bývalý tréner Chelsea žiada od vedenia klubu odškodnenie za nedodržanie platného kontraktu, ktorý mal pôvodne skončiť v roku 2010. Manažment na čele s majiteľom Abramovičom tak ukrátil Mourinha o trojročný zárobok - jeho plat bol 5,2 milióna libier na rok. Právnici oboch strán riešili počas celého včerajšieho dňa výšku odstupného pre Mourinha. Tá by sa podľa nemenovaného zdroja mohla vďaka presvedčivým klauzulám v kontrakte portugalského kouča vyšplhať až na 25 miliónov libier (viac ako 1,2 miliardy korún). Pre Abramoviča by nemalo byť odškodné veľkým problémom, keďže podľa magazínu Forbes sa jeho majetok odhaduje na 450 miliárd korún. "Mourinho sa cítil nepotrebný, vedenie robilo nákupy hráčov za jeho chrbtom. Bol pod veľkým tlakom muža, ktorý ho na trénerskej lavičke Chelsea nakoniec nahradil," nechal sa počuť jeden z Mourinhových právnikov.

Abramovičov človek novým trénerom
Nástupcom kouča, ktorý pred piatimi rokmi triumfoval s portugalským Portom v Lige majstrov, sa stal Izraelčan Avram Grant - blízky priateľ majiteľa klubu. Už na začiatku minulého roka bolo Abramovičovým želaním rozšíriť o Granta realizačný tím, čo však Mourinho odmietol. Odvtedy panovali medzi nimi napäté vzťahy. Ruský miliardár však našiel pre Granta miesto v klube. Od júla tohto roku sa stal športovým riaditeľom Chelsea pre futbalové operácie. Nechýbal na tréningoch vedených Mourinhom a po nich sa hráčov pýtal, či s nimi boli spokojní. Jeho príchodom museli hráči čeliť ďalším obmedzeniam - v tréningovom centre Chelsea nesmeli prichádzať s rodinami a dokonca mali zakázané čítať noviny. A kde bude pokračovať Mourinhova ďalšia trénerská kariéra? Posledné informácie britských médií hovorili o najväčšom záujme Portugalskej futbalovej federácie, kde by nahradil Brazílčana Felipeho Scolariho v úlohe trénera národného tímu. Spomínal sa aj lokálny rival londýnskej Chelsea, Tottenham Hotspur.

Kontroverzné výroky
o koučovi Arsenalu Londýn
- Arsene Wenger má s nami veľký problém. Je ako úchylkár - podobný ľuďom, ktorí sa cez ďalekohľad pozerajú do cudzích bytov. On musí byť jedným z nich a to je choré.

o rozhodcovi Andersovi Friskovi
- Keď som uvidel kouča Barcelony Franka Rijkaarda ako vzchádza do kabíny pre arbitrov, neveril som vlastným očiam. Neskôr nám vylúčil Didiera Drogbu, to ma vôbec neprekvapilo.

o letných posilách Chelsea
- Je to ako omeleta. Keď nemáte vajíčka, nemôžete si ju urobiť. Aj oni majú svoju kvalitu. Čím drahšie vajíčka si kúpite, tým lepšiu omeletu dokážete uvariť.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
02. máj 2024 07:09