StoryEditor

Slováci hrajú o šampionát

04.02.2008, 23:00
Necelé tri mesiace zostávajú do začiatku majstrovstiev sveta v hokeji v Kanade. Slovenskí reprezentanti hrajúci v európskych súťažiach majú v dnešnom priateľskom stretnutí proti Švédsku jednu z posledných príležitostí upútať trénera tímu Júliusa Šuplera.

Necelé tri mesiace zostávajú do začiatku majstrovstiev sveta v hokeji v Kanade. Slovenskí reprezentanti hrajúci v európskych súťažiach majú v dnešnom priateľskom stretnutí proti Švédsku (o 19.30 hod.) a víkendovom turnaji Škoda Cup vo Švajčiarsku jednu z posledných príležitostí upútať trénera tímu Júliusa Šuplera a zabezpečiť si tak miesto na šampionáte. "Už ide naozaj do tuhého, ide o miestenky na majstrovstvá sveta. Už nebude viac možností ukázať sa koučovi Šuplerovi," tvrdí pre HN reprezentačný gólman Rastislav Staňa.

Šupler šampionát nerieši
Európske hokejové súťaže už spejú k záveru základnej časti, zo Slovákov sa najviac darí vo Švajčiarsku Jurajovi Kolníkovi (Ženeva) a v nemeckej lige Ivanovi Čiernikovi (Kolín). Sú lídrami svojich tímov a v produktivite súťaží im patria popredné miesta. Napriek tomu, tréner Šupler ešte nedokázal povedať, na ktorých hokejistoch z Európy bude stavať tím pre majstrovstvá sveta v Kanade. "Na akom šampionáte? Prečo sa teraz pýtate na nejaké mená hráčov, je príliš skoro hovoriť o menách či nejakej kostre tímu," uviedol pre HN Šupler. Dôvod, kvôli ktorému tají našich reprezentantov, ktorí oblečú najcennejší dres na šampionáte v Kanade, bol jednoduchý. "Veď v zámorskej NHL je ešte takmer 30 stretnutí do konca základnej časti. Netuším, ktorí hráči budú voľní a ako na tom budú so zdravím," skonštatoval Šupler. Naše zámorské hviezdy sleduje takmer od úvodu NHL ikona nášho hokeja Peter Bondra, generálny manažér našej reprezentácie. Niekoľko stretnutí profiligy si nenechá ujsť ani Šupler, ktorý sa chystá zopakovať svoju minuloročnú pracovnú cestu do USA a Kanady. "Samozrejme, že sa chystám pozrieť sa, ako sa našim darí, ale presný plán kedy a za kým presne pôjdem vám ešte nedokážem povedať," skonštatoval Šupler.

Hrajú o budúcnosť
Takmer pre všetkých nominovaných hokejistov je účasť na majstrovstvách sveta príležitosťou získať lukratívnejšie angažmán v najkvalitnejších súťažiach sveta vrátane NHL. "Každý jeden šampionát či zápas odohraný v najcennejšom drese má vplyv na budúcu kariéru. To, že sa uskutoční v Kanade, je tiež dôležité - bude tam veľa skautov a manažérov z profiligy. Ktovie, keď sa mi zadarí, možno sa do NHL ešte vrátim," skonštatoval pre HN reprezentačný útočník Tomáš Surový. Ten už si v najkvalitnejšej súťaži sveta zahral, strávil tri roky v Pittsburghu Penguins. Rovnako tri ročníky si v NHL odkrútil aj obranca Ivan Majeský (Florida, Atlanta, Washington), dnes hráč švédskeho Linköpingu. Má však už 32 rokov a na návrat do profiligy už nemyslí. "To už je za mnou, netvrdím, že by som nechcel, ale už nie som najmladší," povedal pre HN Majeský.

KTO BY MOHOL PRÍSŤ Z NHL
Marián Hossa (Atlanta)
Miroslav Šatan (New York Islanders)
Andrej Sekera (Buffalo Sabres)
Milan Jurčina (Washington)
Jozef Stümpel (Florida)
Richard Zedník (Florida)
Branislav Mezei (Florida)
Ľubomír Višňovský (Los Angeles)
Michal Handzuš (Los Angeles)
Ladislav Nagy (Los Angeles)

01 - Modified: 2003-07-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nezamestnaných stále menej
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
28. apríl 2024 12:44