StoryEditor

Kováčik vo štvrťfinále zastúpil Kolníka

22.03.2006, 23:00

Vyraďovacie súboje hokejových súťaží majú v každej krajine svoje špecifické zákonitosti, ktoré sú veľakrát odlišné od stretnutí v základnej časti. V zápasoch play-off ide o všetko. Súperi sú počas celej série prakticky vo vojnovom stave. Aj preto sa často stáva, že o výsledkoch zápasov nerozhodujú najväčšie hviezdy, ktoré sú prísne strážené, ale hráči z druhého sledu.
Cieľom každého tímu je ubrániť najväčšie hviezdy súpera. Ak sa im to podarí, šanca na postup sa výrazným spôsobom zvyšuje.
Skaličania pred štvrťfinálovou sériou T-Com extraligy s Nitrou (3:4 na zápasy) vedeli, že súper sa opiera najmä o výkony prvého útoku, v ktorom kraľuje najproduktívnejší hokejista spod Zobora Ľubomír Kolník. To sa im čiastočne aj podarilo, keďže Kolník na svoje pomery zaznamenal v siedmich zápasoch "len" dva góly a jednu asistenciu. Lepšiu bilanciu z nitrianskeho mužstva malo až šesť hráčov. Medzi nimi napríklad aj člen tretieho útoku Mojmír Musil (2 góly + 2 asistencie), ktorého dva presné zásahy dokonca boli v dvoch zápasoch rozhodujúcimi. Kolníka však v produktivite dokonale zastúpil spoluhráč z prvého útoku Miroslav Kováčik. Ten zaznamenal v siedmich zápasoch play-off rovnaký počet bodov (4 góly + 3 asistencie) a patrí mu celkovo aj prvé miesto v kanadskom bodovaní nadstavbovej časti. Kováčik patril k ťahúňom tímu aj počas základnej časti, keď v 60. zápasoch zaznamenal 22 gólov a 18 asistencií.

Žilinské predĺženia ho nestrašia
Dobrú formu zo štvrťfinále chce Kováčik preniesť aj do semifinálového zápasu s ambicióznou Žilinou. Pred úvodným piatkovým stretnutím sú Nitrania dobre naladení. "Potom, čo sme postúpili cez Skalicu z nás padla ťažoba. Predsezónny cieľ sme splnili -- tretie miesto máme už isté. Teraz sa už môžeme naplno sústrediť na semifinálové boje. Urobíme maximum, aby sme postúpili do finále," povedal Kováčik, ktorého jednoznačný triumf Žiliny nad Zvolenom prekvapil. "Spoliehali sa najmä na výborného brankára Lipovského a pozornú defenzívu. Ich séria sa začala pred nami, takže sme vedeli, že ak prejdeme cez Skalicu, tak narazíme práve na Žilinu. Musíme sa na zápasy s ňou zodpovedne pripraviť a neponechať nič na náhodu. Čakajú nás ťažké zápasy, ale verím, že ich zvládneme." Semifinálový súper Nitry vyhral všetky súboje so Zvolenom v nadstavenom čase. "Z tohto obavy nemáme. Pred dvoma rokmi, počas môjho pôsobenia v Trenčíne, v semifinále Zvolen tiež vyhrával so Slovanom po predĺženiach, ale vo finále s nami prehral."

Nový rituál
Zásluhou vynikajúcich výkonom v základnej časti sa Nitra môže spoľahnúť na veľkú divácku podporu. Potvrdzujú to aj štatistiky. Celkový počet divákov počas posledných dvoch sezón v základnej časti sa zvýšil zo 77-tis. na 103-tis. divákov. Napriek tomu Nitrania v súboji so Skalicou prehrali na domácom ľade hneď úvodný zápas. "Prvé dve stretnutia hráme doma. Či to bude pre nás výhodou sa ukáže až v samotných stretnutiach. Ak ich zvládneme, tak to bola výhoda," povedal Kováčik, podľa ktorého chystajú Nitrania na semifinále aj nový rituál. "Pred štvrťfinále sme si nechali zapustiť briadky. Niečo určite vymyslíme aj teraz, nechajte sa prekvapiť." Napriek historickému postupu do semifinále nemajú Nitrania vypísané špeciálne odmeny. "Prémie boli vopred stanovené, takže celý tím vie, o čo sa v play-off hrá."

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
09. máj 2024 18:14