StoryEditor

Richard Lintner: Vysoká konkurencia na každom poste

25.04.2005, 00:00
Rozhovor s obrancom Richardom Lintnerom

Do užšieho výberu slovenskej hokejovej reprezentácie sa dostal aj obranca Richard Lintner (Fribourg Gotteron), ktorý zažíva prípravu pred MS už po piaty raz. V čom boli uplynulé výcvikové tábory iné?
- Hlavne v tom, že sa zišlo veľa adeptov vrátane chlapcov z NHL. To inokedy nebývalo. Tým sa zvýšil tlak na každý post, lebo konkurencia je naozaj ako hrom. Inak všetko išlo tak ako po minulé roky, snažili sme sa vychytať muchy. Niekedy to išlo lepšie, inokedy prišli aj zakolísania. Ale radšej nech sa chyby vychytajú už pred šampionátom.
Vnímali ste konkurenčný tlak rovnako ako v začiatkoch kariéry?
- Určite to nebolo také stresujúce ako predtým, ale nervozita bola v celom kolektíve citeľná. Pokiaľ ide o mňa, voľakedy som dbal na to, čo si myslí tréner, teraz som viac rozmýšľal o tom, aby som sa cítil dobre a bol čo najlepšie pripravený na šampionát.
V obrane ste vystriedali viacerých partnerov, na základe čoho vás dávajú tréneri dokopy?
- V prvom rade podľa ladenia, či ide o ofenzívneho alebo defenzívneho obrancu. Druhým kritériom sú skúsenosti. Zrelší vytvorí dvojicu s menej ostrieľaným.
Konečnú nomináciu zverejní kormidelník Hossa po stredajšom zápase so Švédskom. Ako by ste reagovali, keby ste sa do jeho výberu nedostali?
- Bral by som to normálne, neurazil by som sa, hoci sú iste hráči, ktorí by to tak brali. Ja sa však takéto záležitosti snažím vnímať profesionálne.
Cíti hráč už v príprave, či s ním tréner ráta na šampionát alebo mu nedá šancu hrať?
- Je zložité vycítiť, čo zamýšľa kouč. Niekedy však vyšle nechtiac signál, z ktorého sa dá čosi usúdiť, no vlani aj v tomto roku sme boli všetci v napätí a nikto nevedel, ako nominačné sito prebehne. Teraz je to špecifické v tom, že žiadne voľné okienka pre legionárov spoza mora otvorené nebudú.
Pre vás uplynulá sezóna vo švajčiarskom Fribourgu nedopadla najlepšie. Čo sa stalo?
- Po Svetovom pohári som odohral osemnásť zápasov, potom ma postihlo svalové zranenie, ktoré som si dva mesiace liečil. Po návrate na ľad som po pár zápasoch utrpel otras mozgu a ďalšie štyri týždne som odpočíval. Aj preto som vynechal zápasy slovenskej reprezentácie počas sezóny. Naozaj som zažil zlú sezónu, ktorá neuspokojila moje ambície. No snažím sa na to zabudnúť a zlepšiť si chuť na hokej práve v reprezentačnom mužstve.
Je švajčiarska liga niečím príznačná?
- Je to iné než vo Švédsku či v Amerike, kde som hral. Liga má však dobrú úroveň. Myslím si, že napriek problémom som sa zo Švajčiarska vrátil ako lepší hráč než som tam odchádzal. Len nie som v takom hernom tempe.
Zostávate v klube ďalej?
- Áno, zmluvu mám na dva roky, čo je u mňa výnimkou, lebo spravidla po roku som menil prostredie. V baráži sme sa zachránili, tak dúfam, že ďalší ročník bude lepší.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
13. máj 2024 21:23