Na snímke ministerka kultúry Martina Šimkovičová. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Zaujatosť, neobjektivita, zlý manažment. Šimkovičová v parlamente obhajuje zmeny v RTVS aj lepším hospodárením

15.05.2024, 10:26
Autor:
TASRTASR

Vysielanie verejnoprávnych médií podľa ministerky kultúry postupne strácalo atribúty vyváženosti, verejnoprávnosti, nezávislosti, objektívnosti, pravdivosti či transparentnosti.

Vytvorenie legislatívneho prostredia je prvým krokom pre úspešné pôsobenie slovenskej televízie a slovenského rozhlasu v novom digitálnom mediálnom prostredí.

Nový zákon predpokladá aj možnosť lepšieho hospodárenia, modernizácie a zdrojov na ocenenie tvorcov zo zvýšeného podielu na reklamnom balíku. Vytvára takisto platformu na prehodnotenie súčasných podmienok duálneho systému. Ministerka kultúry Martina Šimkovičová to uviedla v úvode diskusie k návrhu zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR), o ktorom Národná rada v stredu rokuje v prvom čítaní.

image

Čierne pásky na ústach a transparent. Matovič a jeho poslanci v parlamente narušili prejav Šimkovičovej

"Myslíme si, že verejnoprávna inštitúcia by mala postupne odísť od extrémnej politickej zaujatosti, neobjektívnosti spravodajstva a manažovania publicistiky bez plurality, a hlavne prejsť k objektivite a spravodlivosti," vyhlásila ministerka. Zdôraznila, že úloha zabezpečiť nové fungovanie súčasného Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) vyplýva z programového vyhlásenia vlády.

Šimkovičová argumentovala, že ani po takmer 14 rokoch od prijatia súčasného zákona sa nepodarilo naplniť jeho základné ciele, ako je napríklad zabrzdiť zadlžovanie verejnoprávneho vysielania, a zabezpečiť jeho finančnú konsolidáciu.

Vysielanie verejnoprávnych médií podľa nej postupne strácalo atribúty vyváženosti, verejnoprávnosti, nezávislosti, objektívnosti, pravdivosti či transparentnosti. "Problematická je aj efektivita vynaloženia zverených verejných financií a miera spoločenskej dôveryhodnosti týchto médií," poznamenala.

Tvorba a vysielanie oboch zložiek RTVS sa podľa nej len minimálne líšia od iných médií hlavného prúdu. "Spravodajstvo a publicistika v slovenskej televízii a slovenskom rozhlase sa postupne stali príveskom ideologického a politického ťaženia súkromných médií," zhodnotila.

image

Poslanec Hlasu pre HN: Národniarom pri umeleckom fonde nerozumiem. Obávam sa toho, s čím prídu ďalej

Ministerke chýba seriózny, kritický, širokospektrálny pohľad na javy v spoločnosti. V RTVS podľa nej vzniklo názorovo unifikované prostredie s veľkým zúžením oponentúry a tvorivej diskusie. Hovorí o strate identity verejnoprávnych médií. Poukázala na to, že finančné prostriedky z reklamy pripadajú kompletne súkromným médiám, ale predpokladaná duálna vyváženosť sa stratila.

Ministerka takisto spomenula zásadné zmeny, ktoré prináša návrh zákona - kreovanie rady, zloženej zo štyroch členov nominovaných ministrom kultúry a piatich, ktorých zvolí parlament. Funkčné obdobie členov rady ostáva šesťročné, po novom však nebudú rotovať.

Rada bude mať kompetenciu voliť i odvolávať generálneho riaditeľa, a to jednoduchou väčšinou, orgán dohľadu bude takisto schvaľovať uzavretie zmlúv STVR s tretím subjektom, ak výška plnenia zo zmluvného vzťahu prevyšuje sumu 1,5 milióna eur.

Vytvorí sa aj deväťčlenná Etická komisia ako poradný orgán rady. Jej úlohou bude zaujímať stanoviská k dodržiavaniu štatútu programových pracovníkov a dodržiavaniu iných etických princípov zamestnancov STVR a externých spolupracovníkov.

01 - Modified: 2024-05-14 10:34:43 - Feat.: 1 - Title: Niektorí poslanci za KDH a Slovensko sa odvolávania ministeriek nezúčastnili. Bola to chyba, reaguje Kolíková 02 - Modified: 2024-05-14 09:33:17 - Feat.: 1 - Title: Poslanci si predĺžili rokovanie, v stredu bude aj mimoriadna schôdza k RTVS 03 - Modified: 2024-05-14 08:49:17 - Feat.: 1 - Title: "Fico ide podľa manuálu diktátora." Progresívne Slovensko a SaS pozývajú na protest 04 - Modified: 2024-05-10 12:53:32 - Feat.: 1 - Title: Šimkovičová sa bránila v pléne: Demokraciu nik neohrozuje, vláda napĺňa svoje sľuby
01 - Modified: 2024-05-24 09:30:44 - Feat.: - Title: Škriepky v RTVS. Generálny riaditeľ Ľuboš Machaj a predseda rady Igor Gallo sa obviňujú z účelového konania 02 - Modified: 2024-05-23 11:28:48 - Feat.: - Title: Rada RTVS prijala účelové uznesenie, môže viesť k môjmu odvolaniu v parlamente, tvrdí Machaj 03 - Modified: 2024-05-22 18:23:33 - Feat.: - Title: Rušenie RTVS je o krok bližšie. Poslanci posunuli Šimkovičovej návrh do druhého čítania 04 - Modified: 2024-05-22 12:31:47 - Feat.: - Title: Poslanci ukončili diskusiu k zmenám v RTVS, v závere vystúpila Šimkovičová 05 - Modified: 2024-05-22 10:54:35 - Feat.: - Title: Opozícia kritizuje návrh o STVR, progresívci vyzývajú na jeho stiahnutie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
30. máj 2024 09:14