Peter Badač. FOTO: archív Petra Badača
StoryEditor

Rada audiovizuálneho fondu odvolala riaditeľa Petra Badača

04.08.2023, 12:20
04.08.2023, 12:44
Autor:
TASRTASR

Dôvodom sú zistenia Dozornej komisie fondu, konštatujúce zo strany riaditeľa porušenia zákona o fonde, s ktorými sa väčšina členov rady stotožnila.

Rada Audiovizuálneho fondu na piatkovom rokovaní odvolala riaditeľa fondu Petra Badača. Dôvodom sú zistenia Dozornej komisie fondu, konštatujúce zo strany riaditeľa porušenia zákona o fonde, s ktorými sa väčšina členov rady stotožnila.

Dozorná komisia na základe podnetov z externého prostredia verifikovala záležitosti, ktoré sa týkali procesných postupov a dodržiavania zákonných ustanovení i vnútorných smerníc fondu.

Komisia po preverení podnetov zhodnotila, že Badač sa voči zákonu previnil pri uzatváraní zmluvy medzi fondom a Slovenským filmovým ústavom, keď mal konať nad rámec svojho poverenia. Porušenia zákona sa mal tiež  dopustiť tým, že nedodržal lehoty pre doručenie návrhu zmluvy o poskytnutie schváleného príspevku žiadateľom.

Badačovi takisto vyčítajú porušenie etického kódexu pri prepúšťaní zamestnankyne fondu, dozorná komisia tiež skonštatovala nehospodárne využitie prostriedkov fondu počas Badačovej pracovnej cesty.

Väčšina členov rady v hlasovaní konštatovala porušenie zákona a Badača odvolala. V diskusii k bodu však členovia priznali disharmóniu v komunikácii medzi riaditeľom a radou, rovnako i medzi samotnými členmi rady.

Badač v stanovisku uviedol, že je pripravený akceptovať dôsledky rozhodnutia dozornej komisie. So závermi dozorného orgánu však nesúhlasí. "Považujeme ich za nedostatočne odôvodnené a chybné. Kontrolu považujem za účelovo vedenú," uviedol Badač.

V obsiahlom dokumente, ktorý prezentoval aj prostredníctvom videomosta na rokovaní rady, rozporoval jednotlivé závery dozornej komisie.

Upozornil napríklad, že závery o nedodržaní zákona v prípade predloženia návrhov zmlúv žiadateľom nezohľadnili skutočnosť o nevyhnutnom preverení problému splatnosti záväzkov fondu a druhotnej platobnej neschopnosti, ktorá vznikla pred jeho nástupom do funkcie.

"Navyše, k nedodržaniu lehoty zaslania návrhu zmluvy žiadateľovi dochádzalo aj v minulosti, bez intervencií dozornej komisie," upozornil Badač, narážajúc na možné účelové konanie.

Za iniciatívou, smerujúcou k jeho odvolaniu, vidí aj animozitu časti Rady AVF voči svojej osobe, prejavujúcu sa v napätej komunikácii a nesúlade pri stanovení priorít fondu.

V súvislosti s fungovaním a finančným nastavením AVF sa Badač chce obrátiť na Najvyšší kontrolný úrad.

Badača zvolila rada za riaditeľa 18. januára 2023 na základe verejného vypočutia kandidátov. AVF je verejnoprávna inštitúcia na podporu a rozvoj audiovizuálnej kultúry.

01 - Modified: 2024-02-15 08:28:09 - Feat.: - Title: Poslanci začali rokovací deň diskusiou o Audiovizuálnom fonde 02 - Modified: 2024-02-14 18:37:11 - Feat.: - Title: Poslanci sa v závere rokovacieho dňa venovali zmenám v Audiovizuálnom fonde 03 - Modified: 2024-02-07 14:09:32 - Feat.: - Title: Audiovizuálny fond reaguje na kritiku trestným oznámením. Dôvodom sú dotácie k filmu o Mikulášovi Černákovi 04 - Modified: 2024-01-12 13:46:09 - Feat.: - Title: Koaličné návrhy pri kultúrnych fondoch zvyšujú príspevok i kontrolu štátu 05 - Modified: 2023-12-05 10:14:29 - Feat.: - Title: Vladimír Burianek: Audiovizuálny fond je finančne stabilizovaný
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. máj 2024 10:56