StoryEditor

Siskári v médiách pod kontrolu premiéra

17.03.2004, 23:00
Príslušníci Slovenskej spravodajskej služby a vojenského spravodajstva nebudú môcť od mája pôsobiť pod krytím novinárskeho povolania. Predseda kontrolného výboru pre SIS Viliam Soboňa s prijatím noviel zákonov o SIS a vojenských spravodajských službách nesúhlasil.

Paradoxne sa však svojimi kompromisnými pozmeňovacími návrhmi zaslúžil, že novela prešla. Navrhol totiž výnimky, ktoré v prípadoch ochrany ústavného zriadenia, vnútorného poriadku a bezpečnosti štátu naďalej umožnia spoluprácu s novinármi. Tajnej službe bude musieť ponúknuť spoluprácu sám novinár a schváliť ju bude musieť premiér, ako predseda Bezpečnostnej rady SR. Riaditeľ spravodajskej služby bude musieť o takomto prípade informovať predsedov parlamentných výborov pre kontrolu SIS či vojenského spravodajstva.
SIS pred časom pre HN pripustila, že spolupráca s novinármi sa v minulosti týkala len ojedinelých a konkrétnych prípadov a trvala len určitý čas. Riaditeľ kancelárie SIS Vladimír Šimko zdôraznil, že spolupráca so spravodajskými službami bola aj doteraz postavená na dobrovoľnosti. V praxi sa teda zmení len to, že o spolupráci konkrétneho novinára s tajnou službou bude vedieť aj premiér a dvaja opoziční predsedovia osobitných parlamentných výborov.
Poslanec HZDS-ĽS a člen výboru pre kontrolu SIS Jaroslav Jaduš považuje novelu, ktorú predložili poslanci vládnych strán za "potvrdenie praktík, ktoré sa na Slovensku uplatňujú v praxi". Zároveň konštatoval, že sa ňou neriešia príčiny, ale len následky mocenského boja o bezpečnostné zložky štátu. Predkladatelia za KDH, SMK a ANO v dôvodovej správe k návrhu naznačili, že vznikol pod vplyvom udalostí minulého roka, keď sa riaditeľom sekcie vnútorného spravodajstva v SIS stal bývalý novinár Peter Tóth. Zákon však úplne obišiel spoluprácu novinárov so spravodajskými zložkami colnej správy, kriminálneho spravodajstva policajného zboru a železničnej polície.
Predseda brannobezpečnostného výboru Robert Kaliňák sa po dvoch mesiacoch opäť neúspešne pokúsil formou pozmeňovacieho návrhu otvoriť otázku voľby riaditeľa SIS. Navrhol preniesť kompetenciu predkladania návrhu na menovanie či odvolanie riaditeľa SIS prezidentovi z vlády na parlament. Neprešli ani jeho návrhy na obmedzenie pôsobnosti SIS v oblasti ochrany vnútorného poriadku či v oblasti organizovanej trestnej činnosti.

Zmeny v SIS a vojenskom spravodajstve
- príslušníci sa nesmú preukazovať dokladmi novinárov a zamestnancov médií
- kmeňovými príslušníkmi nebudú môcť byť pracovníci médií
- príslušníci nebudú môcť pôsobiť pod krytím v iných ozbrojených zboroch
Zdroj hn

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
03. máj 2024 00:06