StoryEditor

Bývalý generál obvinený za podplácanie

31.05.2004, 00:00

Pokusy o ovplyvňovanie budovania informačných systémov na ministerstve obrany naďalej pokračujú. Najnovší prípad, v ktorom vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii začiatkom mája obvinil z trestného činu podplácania bývalého zástupcu náčelníka generálneho štábu Jána Č., sa mal týkať budovania podsystému personálneho manažérskeho informačného systému (PERSIS). Ján Č. mal vo februári ponúknuť 280 tis. Sk náčelníkovi personálneho štábu Jaroslavovi Kučovi za to, že ovplyvní ďalšie pokračovanie projektu PERSIS. Ako spresnila Jana Pôbišová z tlačového odboru ministerstva vnútra, úplatok mal tvoriť 10 percent celkovej výšky kontraktu. Polícia v tomto prípade konala na podnet Vojenského obranného spravodajstva.
Zmluva na dodávku systému PERSIS medzi rezortom obrany a dodávateľom spoločnosťou Softip vypršala 30. septembra minulý rok. Softip totiž nebol v stanovenom termíne schopný predložiť potvrdenie o absolvovaní previerky priemyselnej bezpečnosti NBÚ. Martina Halamová z komunikačného odboru ministerstva obrany ešte minulý týždeň HN potvrdila, že sa v súčasnosti stále analyzujú rôzne možnosti ďalšieho riešenia budovania elektronickej personálnej databázy rezortu. Podľa informácií HN mal Ján Č. lobovať za alternatívne riešenie projektu PERSIS pre bližšie nešpecifikované konzorcium podnikateľských subjektov. Navrhoval totiž rozšíriť existujúci program, s ktorým na ministerstve obrany pracuje ekonomická sekcia, a to tak, aby bol schopný spracúvať aj personálne údaje. Pôvodným dodávateľom tohto softvéru bola spoločnosť Fujitsu, ktorú v SR zastupuje spoločnosť Beset, s. r. o. Konateľ spoločnosti Viliam Čík HN povedal, že ich spoločnosť Jána Č. nezamestnáva a že ho ani nikdy v živote nevidel. Na otázku, či je možné rozšíriť spomenutý program aj o spracúvanie osobných dát, Čík nevedel odpovedať. Kuča sa až do ukončenia vyšetrovania k prípadu nehodlá vyjadrovať.
Podobný postoj zaujalo aj ministerstvo obrany. Obvinený Ján Č., ktorý armádu opustil v roku 2002 po tom, ako neprešiel bezpečnostnou previerkou, je stíhaný na slobode. Hrozí mu trest odňatia slobody na dva roky alebo peňažný trest.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
09. máj 2024 18:36