StoryEditor

Odškodnenie o rok nepríde

24.09.2007, 00:00
Ľuďom poškodeným nebankami dochádza trpezlivosť s vládnou koalíciou. Majú pre nich jasný odkaz - Aj vďaka nám ste tam, kde ste. Listami s takýmto obsahom chcú pripomenúť lídrom vládnych strán záväzok vlády.

Tá v programovom vyhlásení sľúbila odškodniť 300-tisíc poškodených klientov nebánk. Pripravovaný rozpočet na budúci rok z dielne ministerstva financií však s miliardami na odškodnenie zatiaľ nepočíta. Klienti poškodení nebankami sú zjavne sklamaní. Čakali, že peniaze prídu práve počas vládnutia tejto zostavy. "Teraz je úrodná pôda," nádejá sa podpredseda združenia Štefan Šípoš.
Odškodnenie už na budúci rok sa nejaví ako reálne. "Aj iné veci musíme odkladať," zdôraznil pre HN podpredseda vlády a Smeru-SD Dušan Čaplovič. Upozornil, že prioritou vlády je dodržanie kritérií na vstup do európskej menovej únie. "Musíme siahnuť na dno rezerv, aby sme splnili všetky kritériá na vstup do eurozóny." Podľa Čaploviča sa treba teraz rozhodnúť, či "budeme bez eura, alebo budeme riešiť toto a nebudeme môcť vstúpiť do eurozóny". Poškodení klienti podľa neho musia počkať. Rozpočet bude podľa Čaploviča na klientov myslieť až vtedy, ak sa bude v budúcnosti vyvíjať tak pozitívne ako teraz.
ĽS-HZDS zatiaľ necháva podľa Tibora Cabaja riešenie na premiérovi. Zatiaľ nevie, či sa v rozpočte ráta aj s odškodnením. "Návrh rozpočtu je pre mňa vtedy, keď po 15. októbri príde do parlamentu. Dovtedy pre mňa nič neznamená." Nechcel sa vyjadriť ani k tomu, či je odškodnenie pre klientov už v budúcom roku pre stranu prioritné. Druhá koaličná strana SNS je podľa poslanca Jaroslava Pašku pripravená odškodnenie podporiť - ak to dovolí vláda a ekonomická situácia.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. máj 2024 15:02