StoryEditor

Mikolaj podľa Fronca zavádza anarchiu

14.01.2008, 12:32

Exminister školstva Martin Fronc (KDH) kritizuje návrh zákona o výchove a vzdelávaní. Podľa neho „zákon neprinesie školstvu nový vietor a o reforme nemôže byť ani reči.“ Minister za SNS Ján Mikolaj návrhom zavádza niekoľko noviniek, ako je povinné vyučovanie prvého cudzieho jazyka od 3. ročníka základnej školy a druhého jazyka od 6. ročníka. Okrem toho minister navrhuje zaradiť materské školy do sústavy školského systému, či znížiť maximálny počet žiakov v triedach. Do návrhu sa zapravcovala už aj dlho avizovaná obahová reforma. Tá by mala odstrániť zbytočné bifľovanie nepotrebného učiva a skôr sa zamerať na praktické vedomosti. Fronc však pochybuje o tom, že by návrh zákona skutočne priniesol zmenu. Ako hovorí, „vzdelávať sa bude po starom, bude fungovať jednotná škola, zmení sa len terminológia a obal na zákone.“

Šéfa rezortu Mikolaja okrem toho obviňuje, že zavedie anarchiu, ak pre vyššie ročníky na stredných školách stanoví, že budú mať povinné len cudzie jazyky a telesnú výchovu. „To už je anarchia a chaos,“ podotkol Fronc.

Zákon zavádza aj limity na žiakov, podľa ktorých musí byť pri zriaďovaní školy očakávaný počet žiakov 150. Fronc v tomto prípade hovorí o útoku na súkromné školy. „Myslím si, že v prípade súkromných škôl by minimálne tam nemala byť takáto požiadavka,“ uviedol Fronc. Rozpory medzi oboma politikmi pretrvávajú aj v otázke rozdelenia tried. Mikolaj naďalej ponecháva v návrhu delenie základnej školy na 1. stupeň (1 - 4 ročník) a na druhý stupeň (5 - 9 ročník). Fronc však žiada zmenu a to posunutie prvého stupňa po piaty ročník. Ako hovorí, pomohlo by to k skutočnej obsahovej zmene.

V návrhu zákona sa píše aj o monitoringu žiakov, ktoré by mali nahradiť súčasné prijímacie skúšky na stredné školy. Podľa Fronca však táto povinnosť pre školy nie je v zákone jednoznačne stanovená. Mikolaj do zákona vsunul aj časť o tom, že nie je povolené sexuálne ovplyvňovanie žiakov na školách. Exminister si myslí, že Mikolaj tým chce zabrániť učiť homosexuálnym učiteľom. Fronc však dodáva, že „priamo nepoznám, že by nejakí sami seba prezentujúci ľudia ako homosexuáli učili na školách.“

Ministerstvo školstva už koncom decembra minulého roka umiestnilo návrh zákona na svoju internetovú stránku a ponúklo ho občanom na diskusiu. Pripomienky k nemu možno posielať do 16. januára tohto roka. Podľa ministra Mikolaja by sa mal zákon schváliť do mája, aby od septembra mohol vstúpiť do platnosti.

 

Čo prináša zákon o výchove a vzdelávaní:

  •  obsahová transformácia, redukovanie učiva
  •  zavedenie povinného cudzieho jazyka od 3. ročníka základnej školy
  •  zmena spôsobu a formy výchovy (napr. digitalizácia obsahu vzdelávania)
  •  začlenenie materských škôl do sústavy školského systému  
  • zmena maximálneho počtu detí v triedach: 
                               základná škola -1. ročník: 25 žiakov (teraz 29)                                                 
                               základná škola - 2 až 4 ročník: 26 žiakov (teraz 34), 
                               stredná škola - 30 žiakov (teraz 34 - 38)

    Čo vyčíta zákonu Martin Fronc:
  •  neprinesie skutočnú obsahovú zmenu
  •  ide proti súkromným školám
  • dáva príliš veľké kompetencie ministerstu školstva

 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
04. máj 2024 06:45