StoryEditor

EÚ: Zákaz testov pre kozmetiku na zvieratách od roku 2009

06.11.2002, 23:00

BRUSEL 7. novembra (SITA/Reuters) - Európska únia (EÚ) od roku 2009 zakáže väčšinu nových testov na kozmetické výrobky na zvieratách a zastaví ich import do bloku. O schválení dohody vo štvrtok informovali oficiálne zdroje v Bruseli. Skupiny na ochranu zvierat však naďalej zostávajú kritické, keďže niektoré testy, ktoré považujú za najškodlivejšie, bude možné robiť ďalej.
"Zákaz testovania kozmetických výrobkov na zvieratách v rámci EÚ je samo osebe veľkým víťazstvom pre ochranu zvierat," uviedol vo vyhlásení dánsky minister životného prostredia Hans Christian Schmidt, ktorého krajina v súčasnosti predsedá pätnástke. Avšak na ochranu dovozu produktov, ktoré sú testované v tretích krajinách do spoločenstva je tiež veľmi dôležité, aby sa dosiahla dohoda o zákaze obchodovania, uvádza sa ďalej v texte. Európsky parlament a členské krajiny EÚ sa nevedeli dohodnúť, kedy by mal zákaz vstúpiť do platnosti, podarilo sa im to po 12-hodinovej diskusii. Dohodu teraz musí formálne schváliť EP a všetky členské štáty.
Obrovská škála kozmetických výrobkov, od krémov na ruky, cez pomády na pery a parfumy, prechádza testami, aby sa zistili možné škodlivé efekty. Niektoré testy môžu byť uskutočňované v skúmavkách, ale vedci často používajú zvieratá, aby overili výrobok z hľadiska hrozby rakoviny či alergických reakcií. Nové výrobky skúšané na zvieratách, pre ktoré sú k dispozícii alternatívne testy, budú zakázané šesť rokov po vstupe zákona do platnosti. To sa očakáva na budúci rok, preto zákaz bude realizovaný od roku 2009.
"Alternatívne možnosti testovania musia byť rozvinuté počas prechodného obdobia, aby nahradili skúšky na zvieratách," uvádza ďalej dánske predsedníctvo EÚ vo vyhlásení. Šéf dánskeho environmentálneho rezortu v ňom dodal, že obdobie pred vstupom zákazu do platnosti by malo byť využité všetkými stranami - priemyslom, vládami a výskumnými inštitútmi - na hľadanie alternatívnych metód testovania.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 01:01