StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

25.03.2002, 23:00

The Haarec
Izraelský premiér nevie pochopiť, prečo dobrí Židia odmietajú veriť, že sa naozaj zmenil a keby Jásir Arafat zastavil teror, objavili by Ariela Šarona, ktorý to s bolestivými ústupkami myslí vážne. Keďže veľa Izraelčanov vrátane starších ministrov v Šaronovej strane nikdy nevidelo žiaden nový mierový plán, niet sa čo čudovať, že Palestínčania nechcú akceptovať prázdne sľuby. Neexistuje žiaden mierový plán, ktorý by nezahŕňal totálny odsun z pásma Gazy. Osadníci v pásme Gazy sa premenili z "hračiek, o ktoré sa naťahujú", na pascu. Je čas vyhlásiť víťazstvo a odísť. A ani to nebude bolieť. (Vyhlásiť víťazstvo a odísť, Akiva Eldar, 25. 3.)
Nezavisimaja gazeta
Septembrová iniciatíva Vladimira Putina sa páčila všetkým, ale zostala bez dôsledkov. Včera uplynul polrok od čečenskej iniciatívy ruského prezidenta. V Čečensku sa však odvtedy nič nezmenilo. Zahynulo tam ešte viac ľudí -- pokojných obyvateľov, vojakov, úradníkov. Obyvateľstvo si už zvyklo a je unavené. Prieskumy verejnej mienky ukazujú, že počet Rusov, ktorí podporujú akcie federálnych vojsk v Čečensku, pomaly klesá, ale veľmi nebadane. (Čečensko -- nekonečná slepá ulička, Iľja Maxakov, 25. 3.)
Der Standard
Ak vládla vo vnútornej politike Talianska v posledných dňoch v niečom jednota, tak v tom, že vlastným cieľom vražedného útoku Červenej brigády nebol Marco Biagi, ale vôľa reformovať politiku. Vynaliezaví talianski politici si tento názor hneď osvojili. Smrť Biagiho sa nesmie zneužívať na politické účely. Na druhej strane sme predsa všetci reformátori, a tak nás atentát nepriamo zasiahol, aj Berlusconi hneď v televízii vyhlásil, že jeho vláda stelesňuje reformy. Napriek rétorike to však na zmenu talianskej vnútornej politiky nevyzerá. (Reforma ako blokáda, Christoph Prantner, 25. 3.)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 03:42