StoryEditor

Nadstav likvidity tlačil na pokles sadzieb

06.03.2002, 23:00
Autor:
SITASITA

Aktivita obchodníkov na peňažnom trhu bola v stredu vysoká. Bolo to spôsobené tým, že napriek masívnemu odlevu prostriedkov v bankovom sektore pretrvával vysoký nadstav likvidity. "Prebytok prostriedkov spôsobil pokles cien na medzibankovom trhu," povedal díler Slovenskej sporiteľne Pavel Jánošík.
Likviditu bánk v stredu obohatil prílev prostriedkov zo splatného sterilizačného repo tendra v objeme 26,4 mld. Sk. Trh na druhej strane opustilo 31,55 mld. Sk z aktuálneho repo tendra a 1,9 mld. Sk z pondelkovej aukcie štátnych dlhopisov. "Čistý cash flow tak predstavoval záporných 7,05 mld. Sk," dodal díler.
Na účtoch povinných minimálnych rezerv v Národnej banke Slovenska držali bankové domy v stredu 28,194 mld. Sk. Na kumulatívnej báze to predstavuje plnenie predpísaných rezerv na 112,75 %. "Prebytok likvidity v sektore je na dennej báze na úrovni 1,4 mld. Sk," povedal Jánošík.
Ministerstvo financií vypísalo na budúci pondelok aukciu štátnych bondov s desaťročnou valutou. Kupónový výnos ministerstvo stanovilo na úrovni 7,5 % p. a. Rezort plánuje získať prostredníctvom dlhopisov 10 mld. Sk. Aukcia bode otvorená s možnosťou upísania celého objemu v prvej tranži. Podľa dílera to je veľmi zaujímavá ponuka, nepredpokladá však, že by sa mohol naplniť celý plánovaný objem. "Záujem bánk odhadujem maximálne na úrovni 5 mld. Sk," dodal.
Ceny bankových peňazí sa v ranných hodinách výrazne nemenili, ceny najkratších peňazí však začali okolo obeda prudko klesať. Overnighty zatvárali na úrovni 6,9/7 % p. a., tomnexty a spotnexty sa kótovali pri cene 6,1/6,2 % p. a. Ceny úložiek s týždňovou maturitou sa v závere obchodovania nachádzali na 6,6/6,8 % p. a. a dvojtýždňové depozity kótovali bankové domy pri cene 7,1/7,3 % p. a. Mesačné zdroje sa obchodovali pri 7,4/7,6 % p. a., fondy s dvojmesačnou až ročnou splatnosťou sa kótovali na úrovni 7,5/7,7 % p. a.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
26. apríl 2024 06:00