StoryEditor

Zamestnávatelia vyzývajú politické strany

26.06.2002, 00:00

Zamestnávateľská a podnikateľská sféra na Slovensku reprezentovaná svojimi vrcholnými inštitúciami -- Asociáciou zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ SR), Slovenskou obchodnou a priemyselnou komorou (SOPK), Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou (SPPK) a Slovenskou živnostenskou komorou (SŽK) -- prijala na svojom spoločnom stretnutí na začiatku druhej dekády júna v Tatracheme Trnave zásadné stanovisko k národohospodárskej stratégii a politike SR. Ako v súvislosti s tým povedal pre HN prezident AZZZ SR Michal Ľach, hlavným cieľom výmeny názorov na uvedenú tému bolo zladenie postojov a pomenovanie priorít v hospodárskej politike predovšetkým s orientáciou na zvýšenie konkurencieschopnosti slovenskej ekonomiky v predvstupovom období do Európskej únie.
Predložená koncepcia obsahuje kroky na prekonanie súčasného nepriaznivého stavu, pričom stabilizácia ekonomiky by M. Ľacha mala prispieť k vytvoreniu reálneho, efektívneho a transparentného podnikateľského prostredia v záujme naštartovania jej prorastového rozvoja. V súvislosti s tým AZZZ SR prichádza s návrhom zorganizovať 2. júla v priestoroch Jednoty COOP Slovensko na Bajkalskej ulici v Bratislave stretnutie so všetkými politickými stranami, ktorých preferencie naznačujú prekročenie päťpercentného prahu zvoliteľnosti do parlamentu. Jednotlivé strany budú mať pri tejto príležitosti možnosť vypočuť si názor podnikateľskej sféry na súčasný stav a možnosti vývoja ekonomiky v budúcnosti.
Predstavitelia zamestnávateľov medzi prioritami uvádzajú rozvoj podnikateľského prostredia, ochranu vnútorného trhu i ochranu budúcich záujmov pri vstupe do EÚ, napríklad pri predaji pôdy. Politické strany by podľa nich mali jasne definovať, ktoré reformy sú pripravené podporiť a presadiť. Zamestnávatelia a podnikatelia budú podľa M. Ľacha pred voľbami postupovať jednotne, od svojich vízií nemienia ustúpiť. Táto krajina potrebuje definovať svoje ciele a potom za ne bojovať, dodal k jeho slovám prezident Združenia priemyselných zväzov SR Jozef Uhrík. Stranícke záujmy musia ísť podľa neho bokom. Ide najmä o to, aby sa o ekonomických reformách nielen hovorilo, ale aby sa aj nejaké naozaj uskutočnili.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/zamestnavatel-a-export, menuAlias = zamestnavatel-a-export, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 16:23