StoryEditor

Väčšina Britov je stále proti euru

16.02.2003, 23:00
Autor:
TASRTASR

Snahy britského premiéra Tonyho Blaira pripojiť Veľkú Britániu k jednotnej európskej mene zatiaľ nemali príliš pozitívny ohlas. Črtajúca sa vojna proti Iraku, stagnujúca európska ekonomika a nie príliš veľká podpora verejnosti brzdia premiérove plány na členstvo v Európskej menovej únii (EMÚ).
Podľa najnovších prieskumov verejnej mienky zavedenie eura podporuje iba 25 % britskej populácie, no takmer 61 % je zásadne proti členstvu v eurozóne. Za stratu podpory obyvateľstva si však premiér môže sám pre svoju jednoznačnú podporu vojenského riešenia irackého konfliktu, nedávny odmietavý postoj k rokovaniam so štrajkujúcimi požiarnikmi a odsúhlasenie zdražovania vyššej formy vzdelania. Brzdou je aj napriek sľubne sa vyvíjajúcemu kurzu britskej libry a eura protichodné stanovisko ministra financií Gordona Browna. Podľa neho sú premiérove globálnopolitické ambície príliš pochybné. Blair prisľúbil, že do júna vypracuje všetky potrebné ekonomické pravidlá a zásady súvisiace so vstupom do EMÚ a zatiaľ nevyhlási referendum. Vládne zdroje predpokladajú začiatok hlasovania na jeseň tohto roku, ak budú všetky ekonomické testy úspešné. Minulú nedeľu Blair poprel správy, že zredukoval pravidlá zavedenia eura a zdôraznil, že rozhodnutiu o pripojení k menovej únii budú predchádzať výsledky jeho piatich ekonomických testov.
G. Brown je výraznou prekážkou naplnenia Blairových ambícií pripojiť Britániu k eurozóne. Osobne nie je proti zavedeniu eura, myslí si však, že vstup v nevhodnom čase a za nevhodných podmienok by mohol spôsobiť kolaps ekonomiky. Tento rok už došlo k niekoľkým sporom medzi ním a premiérom v otázkach kontroly súkromných firiem vo verejnom sektore a financovania vyššej formy vzdelania. V súčasnosti však vláda odmieta ministrov skepticizmus a prikláňa sa k spolupráci s premiérom. Hlavnou prekážkou Blairových ambícií však stále ostáva otázka Iraku, ktorá znižuje premiérov politický kapitál. Na druhej strane však zlepšenie postavenia eura oproti americkému doláru vytvára priaznivé podmienky na vytvorenie sľubnej pozície britskej meny pri vstupe do eurozóny.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 04:58