StoryEditor

Spolupráca Peugeot a BMW

25.07.2002, 00:00
Autor:
SITASITA

Francúzska automobilka PSA Peugeot-Citroën a nemecký výrobca luxusných áut BMW AG plánujú spoločne vyvinúť a vyrábať nový typ malých benzínových motorov. Čiastočným zámerom tohto projektu je redukcia nákladov. Nové motory sa budú montovať do automobilov značiek Peugeot a Citroën, ako aj do budúcich modelov populárneho vozidla Mini, ktoré vyrába BMW. Podľa predstaviteľov BMW je zatiaľ predčasné hovoriť, kedy sa začne produkcia motorov.
Kooperácia predstavuje výrazný krok vpred pre obe automobilky, ktoré majú podobnú stratégiu uprednostňovania spájania sa s rôznymi partnermi pre špecifické projekty pred akvizíciou podielov v iných spoločnostiach. Predstavitelia BMW uviedli, že počiatočné náklady na celý projekt budú predstavovať približne 750 mil. eur, pričom ročná produkcia by mohla dosiahnuť 1 mil. motorov. Spoločná skupina, za ktorú bude zodpovedať BMW a bude sídliť v Mníchove, sa bude zaoberať vývojom motorov, pričom PSA bude dozerať na produkciu a nákupy vstupov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 10:15