StoryEditor

Schovaná trofej

31.05.2002, 00:00
Autor:
SITASITA

FIFA až do začiatku šampionátu tajila, kedy fanúšikovia prvýkrát zazrú trofej určenú novým majstrom sveta. Cenná trofej, vyrobená z čistého 18-karátového zlata a vážiaca 4 970 gramov, je zatiaľ uložená v bezpečí na bližšie neurčenom mieste vo Švajčiarsku a z bezpečnostných dôvodov nie je možné zverejniť jej "itinerár". Na turné po dvadsiatich dejiskách MS v Južnej Kórei a Japonsku začiatkom roka mohli priaznivci futbalu vidieť iba jej pozlátenú repliku. Originálna trofej Julesa Rimeta zmizla pred MS v Anglicku v roku 1966, neskôr ju zakopanú pod stromom objavil pes s menom Pickles. Opäť ju ukradli v roku 1983 v Riu de Janeiro, vtedy sa ju zlodeji dokonca pokúšali roztaviť. Brazílska futbalová asociácia, ktorá ju po zisku troch titulov získala natrvalo, dala vyrobiť novú, identickú trofej. Tá podľa pravidiel FIFA už navždy zostane majetkom FIFA, žiadny tím ju teda nezíska nadobro. Majstri sveta si ju môžu ponechať do najbližšieho šampionátu a potom dostanú na pamiatku pozlátenú repliku.
Ale nejaká maličká trofej by sa účastníkom MS predsa len mohla ujsť. Národná banka Poľska vydala pri príležitosti svetového šampionátu novú mincu s jantárom, v nominálnej hodnote tesať zlotých, ktorá ešte pred začiatkom šampionátu vyvolala horúčku nielen medzi zberateľmi.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 14:34