StoryEditor

Od tričiek k drogám? Môže sa stať!

31.03.2003, 00:00

Problém nelegálne dovážaného tovaru sa u nás niekedy nesprávne zužuje len na zdôrazňovanie výhod zavedenia označovaním hologramami. Náročné technické riešenie by však malo prísť až po tom, keď sa vyčerpajú iné možnosti. Prvým krokom je, že zodpovedné orgány začínajú konať. Avizované rokovania Colného riaditeľstva SR s predstaviteľmi Číny sú príkladom.
Aktivitám kompetentných sa určite medze nekladú. Čím viac gangov pri nezákonnej činnosti prichytia, tým lepšie. Iba tak bežný spotrebiteľ príde na to, že má možnosť veľa ovplyvniť. Uvedomí si, že skutočne i jemu sa môže stať, že keď pri kúpe nápadne lacného tovaru na trhovisku netrval na vydaní bloku z registračnej pokladnice, dal svoje peniaze na obchod s drogami alebo so zbraňami. Skúsenosti slovenských colných orgánov totiž ukazujú na to, že zisky z nevinne vyzerajúceho nelegálneho predaja textilu a obuvi napokon aj tak skončia v tejto oblasti. V každom prípade však takýto spotrebiteľ spôsobil minimálne to, že neodvedená daň bude chýbať v rozpočte. Aj preto sa opäť môže menej dostať zdravotníctvu či školstvu. O tom, že sa dobrovoľne vzdáva svojich práv na reklamáciu, ani nehovoriac. Potom sa už zbytočne bude zlostiť na ázijského predavača, ktorého možno práve tak ako kupujúceho zneužili dobre organizované a nadmerne "zarábajúce" skupiny ľudí.
Každá minca však má dve strany. Štátne orgány, tak ako seriózni podnikatelia, sa síce právom dovolávajú pomoci verejnosti, zabúdajú však na to, že kde je dopyt, bude aj ponuka. Pokiaľ má spotrebiteľ hlboko do vrecka, veľmi si nepomôže. Vysvetľovanie, že keď začne nakupovať riadne zdanené, ale drahšie domáce výrobky, podporí rast slovenskej ekonomiky, sa tak ako tak minie účinkom. Ide o dilemu, ktorú ťažko riešiť. Treba to však už konečne urobiť.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:23