StoryEditor

Novú vládu čaká ťažká úloha

25.04.2002, 00:00

Bratislava, Budapešť (hn/ab)
Výsledky parlamentných volieb v Maďarsku a z nich vyplývajúcu výmenu vládnej garnitúry prijal finančný a bankový sektor pozitívne. Investori a predstavitelia nadnárodných spoločností pôsobiacich v MR dôverujú ďalšiemu pozitívnemu vývoju hospodárstva. Ale ako uvádza denník Magyar Hírlap, k zmene vlády sa postavili dosť neutrálne, čo prekvapuje najmä v súvislosti s nedávnymi obvineniami, ktoré voči nim vzniesol FIDESZ vo volebnej kampani. Premiér V. Orbán vtedy vyhlásil, že zahraničný kapitál chce ovládnuť krajinu. Podľa znalcov multinacionálnych korporácií sa ich stoický postoj dal očakávať. Miklós Devecz z elektronickej firmy Flextronics dúfa, že i počas nasledujúcej vlády ostanú zachované priaznivé hospodárske procesy, že sa neskončí Széchenyiho plán podpory podnikania a subvencie malým a stredným podnikom. Aj napriek tomu, že MR vytlačila vlani v príleve zahraničných investícií z prvej pozície v strednej Európe Česká republika, analytici predpovedajú nový záujem investorov. Zatiaľ čo v roku 2000 tvoril podiel zahraničných investícií 2,9 % HDP, vlani to bolo o percento menej. Na hospodársky rast nebude mať vplyv výmena vlády, i keď v nasledujúcich mesiacoch možno očakávať zmeny v rozpočtovej a monetárnej politike, tvrdí András Vértes z firmy zaoberajúcej sa skúmaním hospodárskych procesov. Súčasný 3- až 3,5-percentný rast by mal pokračovať. Viacerí odborníci však vyslovili pochybnosti nad dostatkom štátnych financií pre splnenie 14-bodového volebného plánu socialistov, ktorý chcú uskutočniť hneď v prvých sto dňoch vládnutia. Okrem iného ide v ňom o 50-percentné zvýšenie miezd pedagógom a zdravotníkom, jednorazové vyrovnanie dôchodkov, či o zrušenie dane z minimálnej mzdy. Podľa odhadov si to vyžiada nad rámec tohtoročných rozpočtových výdavkov 250 -- 300 mld. HUF, čo by mohlo spôsobiť makroekonomickú nerovnováhu a zvýšiť deficit. Atrakciou novej vlády bude splnenie sľubov bez negatívneho účinku na tieto faktory, myslí si A. Vértes. Vyžiada si to niekoľko mesiacov, kým sa vykryštalizuje hospodárska politika a vyčistia sa predvolebné sľuby. Stransparentneniu rozpočtových procesov sa však v žiadnom prípade nevyhne. Socialistický kandidát na ministra financií, László Csaba, naznačil, ako si predstavuje drobné korekcie vo finančnej politike. Podľa neho by bolo v súčasnej situácii vhodné zastaviť posilňovanie forintu.
Budapeštianska burza neprijala výsledky druhého kola volieb tak pozitívne ako pred dvoma týždňami. Podľa analytikov boli očakávania vyjadrené dostatočne už vtedajším rastom burzového indexu a rekordným objemom obchodov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 07:37