StoryEditor

Zavrite oči a skúste veriť na zázraky

05.12.2002, 23:00

Vo vzduchu cítiť ihličie a vôňu čerstvo napečených koláčov. Kapor lenivo pláva vo vode, netušiac, čo ho čaká. V preplnených obchodoch znejú koledy a mestom sa náhlia ľudia ovešaní balíčkami. Skrátka, čas sviatočný je už tu. A v tej predvianočnej trme-vrme si v duchu sľúbime, že tentoraz prežijeme skutočne tie najkrajšie Vianoce plné lásky, pokoja a šťastia.
No, ako to už býva, všetko nakoniec dopadne inak. Najskôr nás vyšťaví vianočné upratovanie, potom nás rozladia pripečené koláče, adrenalín v krvi nám nebezpečne zdvihnú detičky, ktorým sa každý rok podarí zhodiť vianočný stromček, no a nakoniec nám náladu pokazí partner, ktorý nejasá nad naším darčekom tak, ako sme si predstavovali. Namiesto pokoja sa naším bytom preháňa jedna hádka za druhou. Vystresovaní a bez nálady večer zalezieme do postele s úžasným pocitom, že konečne je už po Vianociach...
Film aj reklama nám predhadzujú akýsi dokonalý svet. Svet, v ktorom sú vianočné sviatky krásne farebné, voňavé, plné nádherných darčekov. Jednoducho, dokonalé. Keď sa však prizriete lepšie, zistíte, že majú predsa len jednu "drobnú" chybičku krásy -- dominuje v nich perfektná domácnosť, bezchybne ozdobený stromček a vysnívané darčeky, nie láska, radosť a šťastie. Lenže Vianoce by predsa mali byť predovšetkým o pocitoch a o vzťahoch. Nie o tom, čo sa dá kúpiť v obchode. Žiaľ, mnohí z nás si to neuvedomujú. A tak v snahe dosiahnuť doma onú "reklamnú dokonalosť" uštvú seba, partnera i deti a sviatky sa premenia na dni plné stresu a nepohody.
Chcete si Vianoce skutočne vychutnať? Venujte sa predovšetkým svojim blízkym a nie domácnosti. A keď to už musí byť, povinnosti si spríjemnite tak, aby vás nezaťažovali. Napríklad z pečenia koláčov si urobte rodinnú tradíciu -- zapojte partnera i deti a vyhláste súťaž o najkrajší perník. Popustite uzdu svojej fantázii a nech každý člen rodiny vytvaruje z cesta niečo iné. Alebo nech každý ozdobí koláče podľa svojho gusta. Uvidíte, ako budú návštevy vyvaľovať oči, keď namiesto perníkového prasiatka dostanú na tanier "vianočnú žabu". Rovnako si môžete vyrábať vlastné ozdoby na stromček, svietniky či adventné vence. Ak nemáte na drahé darčeky, nevadí. Drobnosti niekedy potešia oveľa viac. Prípadne sa vráťte do detských čias, keď ste darčeky vyrábali sami. Prečo to neskúsiť aj dnes? A aby ste večer nemali čas premýšľať o tom, na čo všetko vám nevyšli peniaze, sotva si rozdáte darčeky, vybehnite von na večernú sánkovačku či guľovačku.
Psychológovia varujú: vianočné sviatky sú skutočnou skúškou každého vzťahu. Počas nich oveľa viac než inokedy hľadíme do svojho vnútra, analyzujeme, bilancujeme, staviame na pocitoch. Potrebujeme cítiť, že sme milovaní. Túžime po pohladení a pochopení a keď sa nám ho nedostáva, je zle. Aj preto práve počas týchto sviatkov pribúda ľudí s depresiou, pocitom frustrácie a osamelosti. Linka nádeje máva pravidelne obsadené. A výnimkou nie sú ani samovraždy. Cez Vianoce si totiž najviac uvedomujeme svoje bolesti a staré rany. Najhoršie sú na tom ľudia, ktorí aj pri štedrovečernom stole ostávajú sami. Nie sú medzi nimi aj vaši rodičia, priatelia či známi? A ak áno, nenájde sa pre nich trochu voľného miesta u vás?
Ak, naopak, vy sami patríte k ľuďom, ktorí nemajú s kým stráviť najkrajšie sviatky v roku, skúste sa poriadne poobzerať okolo seba. Možno narazíte na niekoho s podobným osudom a môžete Božie narodenie osláviť spolu.
A napokon nezabudnite na jednu vec -- Vianoce sú časom odpúšťania. Ak teda vaše vzťahy s blízkymi narúšajú staré krivdy, otvorte svoje srdce a zabudnite na ne.
Malé deti veria, že Vianoce to je predovšetkým čas zázrakov. Nuž, zavrite oči a verte tiež. Veď ktovie, čo vám prinesú tie tohtoročné?

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
08. máj 2024 05:22