StoryEditor

Zlatý medveď sa vybral do Bosny

19.02.2006, 23:00

Včerajším dňom verejných projekcií, na ktoré sa mohli dostať aj bežní diváci, sa skončil 56. ročník medzinárodného filmového festivalu Berlinale. Návštevníci tak mohli vidieť výber toho najlepšieho, a hlavne porotou ocenené snímky. Hoci sa účastníkov festivalu, tento rok v termíne od 9. do 19. februára, zišlo do Berlína viac než devätnásťtisíc, boli to všetko prevažne filmoví producenti a novinári.
Medzinárodná porota na čele s anglickou herečkou Charlotte Rampling, ktorá "šéfovala" napríklad indickému producentovi Yashovi Choprovi alebo dvornému kameramanovi Stevena Spielberga, Januszovi Kaminskému, udelila Zlatého medveďa snímke Grbavica. Bosnianska herečka a režisérka Jasmila Zbanič v nej rozpráva príbeh matky a dcéry, ktoré hľadajú spôsob, ako prežiť v krajine rozvrátenej balkánskou vojnou. S vojnou tematikou pracovali aj režiséri ocenení Strieborným medveďom -- Michael Winterbottom a Mat Whitecross. Ich The Road to Guantanamo je kritikou práce americkej armády, ktorá často bezdôvodne väzní nevinné osoby. Spomedzi hercov si najväčšie sympatie poroty získali domáci, Sandra Hüller a Moritz Bleibtreu, ktorý sa do povedomia aj slovenských divákov zapísal pred ôsmimi rokmi vo filme Lola beží o život.
Berlinale je okrem prezentácie filmov, ktoré tento rok zaznamenali úctyhodných 1 115 projekcií s celkovou návštevnosťou cez 150 000 ľudí, pre tvorcov hlavne možnosťou získať nejakú cenu. Pri pohľade na množstvo komisií a desiatky cien, ktoré odovzdávajú, nie nepodstatnou súčasťou festivalu sú trebárs detské a mládežnícke poroty, sa zdá, že má nádej na úspech každý z prihlásených filmov. Spomínaná mládežnícka porota napríklad v rámci sekcie 14plus udelila Kryštálového medveďa švédskej snímke Henryho Meyera s názvom Fyra Veckor I Juni, ktorý by sa dal preložiť ako Štyri týždne v júni. Film zaujal hlavne dobre napísanými dialógmi a presvedčivým vykreslením vzťahu medzi mladou a staršou generáciou. Významnú Cenu Alfreda Bauera udeľovanú dielu posúvajúcemu film novým smerom, si tento rok odniesol Rodrigo Moreno za príbeh o osobnom strážcovi natoľko ponorenom do svojej úlohy, že pomaly stráca vlastnú identitu. Po prvýkrát sa objavila kategória Najlepší debut, ktorý porota vyberala spomedzi snímok uvedených v súťaži a niekoľkých ďalších sekciách. Tvorcovia víťazného filmu En Soap si odniesli z Berlinale okrem ocenenia aj 25 000 eur.
Organizátori vedia, ako festival predať, medzi hosťami nechýbali mediálne hviezdy Milla Jovovich, Meryl Streep, George Clooney alebo Isabelle Huppert známa u nás najmä z hlavnej úlohy v kontroverznej snímke Pianistka. Čestného Zlatého medveďa dostala ďalšia slávna tvár, anglický herec Sir Ian McKellen. U nás sme ho mohli vidieť v úlohe čarodejníka Gandalfa v trilógii Pán prsteňov. Rovnaké ocenenie si odniesol aj významný poľský tvorca Andrzej Wajda, ktorý v posledných rokoch získava jednu podobnú cenu za druhou, ako keby už mal svoju kariéru za sebou. Pritom režisér onedlho oslávi osemdesiate narodeniny a svoj zatiaľ posledný film, Hlasy umlčaných, nakrútil len pred štyrmi rokmi.
Po prvýkrát mala na festivale zastúpenie aj Slovenská republika, tvoril ju stánok pod názvom Central European Cinema, kde sa prezentovali naše snímky vedľa českých, alebo poľských. Na uvedenie nášho filmu v niektorej zo sekcií festivalu si však asi budeme ešte musieť počkať.

Imrich Rešeta ml.

Ceny medzinárodnej poroty
Zlatý lev:
Grbavica -- Jasmila Zbanič
Strieborný lev -- ex aequo:
En Soap -- Pernille Fisher Christensen
Offside -- Jafar Panahi
Strieborný lev za réžiu:
Michael Winterbottom a Mat Whitecross -- The Road To Guantanamo
Strieborný lev pre najlepšiu herečku:
Sandra Hüller -- Requiem (r. Hans-Christian Schmid)
Strieborný lev pre najlepšieho herca:
Moritz Bleibtreu -- Elementarteilchen (r. Oskar Roehler)
Strieborný lev za výnimočný umelecký príspevok:
Jürgen Vogel -- herecký výkon, spolupráca na scenári a produkcii snímky Der freie Wille (r. Mathias Glasner)
Strieborný lev za najlepšiu filmovú hudbu:
Peter Kam -- Isabella (Pang Ho-Cheung)
Cena Alfreda Bauera
El custodio (r. Rodrigo Moreno)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
09. máj 2024 01:51