StoryEditor

Slovensko sa ocitne v polotieni Mesiaca

29.03.2006, 00:00

Hoci predpoveď počasia na dnešný deň je skôr nežičlivá, zostáva nádej, že nad niektorými oblasťami Slovenska sa oblaky roztrhajú. Dôležité je, aby sa tak stalo na poludnie. Od 11.48 do 13.55 hod. sa totiž dostaneme do mesačného polotieňa a na oblohe sa rozohrá unikátne vesmírne divadlo -- čiastočné zatmenie Slnka. Presne v polovici tohto časového intervalu -- o 12.49 hod., zatmenie vyvrcholí a Mesiac zakryje vyše polovice slnečného kotúča. Tieto časy platia pre Bratislavu, na ostatnom území sú o pár desiatok sekúnd posunuté.
Pri zatmení hrajú kľúčovú úlohu tri vesmírne telesá: Slnko, Mesiac a Zem. Občas sa vďaka zákonom nebesnej mechaniky dostanú do jednej priamky a keďže zhodou okolností je Mesiac na oblohe rovnako veľký ako Slnko, jeho kotúč našu hviezdu prekryje. Čiastočné zatmenie možno vidieť v pomerne širokom a dlhom páse na Zemi (niekoľko tisíc kilometrov), úplná fáza sa dá pozorovať v dlhom, ale veľmi úzkom niekoľko desiatok kilometrov širokom páse "totality".
Takéto šťastie budú mať obyvatelia saharských a severných afrických štátov, Turecka (tam si rozložila svoje ďalekohľady aj expedícia slovenských astronómov), Gruzínci, Kazachovia, Rusi a Mongoli. Vidieť úplne zatmenie je, samozrejme, emotívnejšie a Stredoeurópania si ho mohli vychutnať v roku 1999, keď zašli aspoň do Maďarska. Na budúce podobné divadlo si budú musieť počkať do 7. októbra 2135.
Aj čiastočné zatmenie Slnka však ponúka nevšedný zážitok. Pri pozorovaní voľným okom si treba chrániť zrak a v žiadnom prípade nestačia ani tie najlepšie okuliare s vysokým UV filtrom. Nevhodné je tiež pozerať sa do slnečného kotúča cez zadymené sklo a ani často odporúčaná ochrana pomocou kotúča z diskety nie je bezpečná. Najlepšou ochrannou pomôckou je zváračské sklo alebo špeciálne okuliare. V čase zatmenia budú mať otvorené aj miestne hvezdárne.
Ak počasie dovolí, nenechajte si stretnutie vesmírnych telies ujsť. Čosi podobné sa nebude tak skoro opakovať. Začiatkom augusta 2008 sa slnečný kotúč zakryje len na 25 percent. Na približne 80 percent sa Slnko ponorí do mesačného tieňa až v januári 2011 -- bude to však skoro ráno, keď bude Slnko nízko nad obzorom a zimné počasie nedáva veľkú nádej na jasnú oblohu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
09. máj 2024 10:28