StoryEditor

Hlina vylial sto litrov mlieka a pohádal sa s Becíkom: Aj Biľak vedel, že na žatvu sa nechodí, keď prší

11.07.2017, 15:02
Autor:
pebpebTASRTASR

Sto litrov ovčieho mlieka na protest proti súčasnej situácii v slovenskom ovčiarstve vylial dnes pred spoločnosťou Plantex vo Vrbovom pri Piešťanoch predseda KDH Alojz Hlina.

„Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná mala dnes prijať delegáciu ovčiarov a rozprávať s nimi o záchrane slovenskej bryndze. Namiesto toho zvolila iný program a uprednostnila PR akciu s Robertom Ficom. Na protest proti tomu sme sa rozhodli vyliať sto litrov ovčieho mlieka priamo na ich výjazde,“ povedal Hlina.

Matečná: Mlieko na bryndzu dovážame zo zahraničia

Podľa vlastných slov chce zároveň upozorniť na to, že ak sa okamžite nezačne riešiť situácia v slovenskom ovčiarstve, toto zanikne.

Dohodnuté stretnutie potvrdila aj Matečná. „Keďže mal premiér naplánovaný nadnes pracovný výjazd týkajúci sa žatvy na Slovensku, na ktorom som ho sprevádzala, sama som ponúkla pánu Hlinovi, že bude mať k dispozícii štátneho tajomníka, generálneho riaditeľa sekcie potravinárstva a obchodu a riaditeľa odboru živočíšnych komodít. Hoci sme mu poskytli celý komfort, pán Hlina stretnutie zrušil a namiesto toho prišiel dnes sem,“ skonštatovala Matečná, podľa ktorej sa rezortné ministerstvo stretnutiu nebráni.

„Privítame radi každého, kto nám poradí, ako sa pohnúť v jednotlivých segmentoch poľnohospodárstva, možno aj bez peňazí.“

Podľa slov ministerky Slovensko už v súčasnosti dováža zo zahraničia ovčie mlieko na výrobu hrudky a bryndze.

Spotreba bryndze na Slovensku neuveriteľne stúpla, z vlastných zdrojov si už surovinu nevieme vykryť. Naše valašky a cigáje doja veľmi málo, 100 až 115 litrov. Určitou nádejou je slovenská dojná ovca, ktorú sme po 25 rokoch vyšľachtili. Produkcia mlieka sa zvýši možno až na 160 litrov,“ povedala Matečná.

Fico riešil suchá a klimatickú dohodu

Na každoročnom výjazde za žatvou sa už tradične zúčastnil aj premiér Robert Fico. Tentoraz v Poľnohospodárskom výrobno-obchodnom družstve Drahovce v okrese Piešťany. Jednou z hlavných tém boli extrémne suchá, ktoré podľa predsedu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Milana Semančíka budú mať vplyv nielen na kvantitu, ale aj kvalitu produkcie. 

„Tohtoročná žatva má svoje špecifiká, sucho urobilo svoje. Žatvu sme začali nezvykle skoro, o 10 až 14 dní skôr. Prinieslo to zníženú produkciu a trošku aj problém s kvalitou,“ povedal.

Napriek 20-percentného prepadu sa však nedostatku obilia obávať netreba, tvrdí Semančík. „Minuloročná celková produkcia sa pohybovala na úrovni 3,1 milióna ton, tohtoročná je odhadovaná na 2,5 milióna ton. Naša potreba je 1,5 milióna ton, čiže milión nám zostane na vývoz. Na potravinárske i kŕmne účely pre Slovensko dokážeme zabezpečiť dostatok obilia.“

 „Nechápem, ako môže niekto tvrdiť, že klimatické zmeny tu nie sú, keď sú, a sú brutálne. To, čo sa niekedy pestovalo na západnom a južnom Slovensku, sa dnes pestuje na severe. Klesajú hladiny riek, klesá spodná voda,“ povedal Fico (Smer-SD).

01 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 02 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 03 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico 04 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 05 - Modified: 2024-04-17 09:36:32 - Feat.: - Title: Celistvosť Ukrajiny je len teória. Rusko jej územie nevráti, vyhlásil Fico na eurovýbore
menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
19. apríl 2024 02:26