StoryEditor

Putin štyri hodiny odpovedal občanom. Všetko bude dobré, to vám môžem zaručiť, sľúbil Rusom

15.06.2017, 15:40
Autor:
ertert
Divákov prekvapil vyhýbavou odpoveďou na otázku, či bude o rok touto dobou prezidentom.

Ruský prezident Vladimir Putin v tradičnej debate s občanmi ocenil zlepšujúce sa vzťahy so Spojenými štátmi. Washington však zároveň obvinil z toho, že sa dlhodobo snaží ovplyvňovať voľby v Rusku. Putin spomenul tiež viacero tuzemských problémov. Prekáža mu napríklad klesajúca životná úroveň.

Prvý výraznejší bod debaty prišiel pri zmienke o ďalších sankciách Spojených štátov proti Rusku v reakcii na údajné ovplyvňovanie prezidentských volieb. Putin vyhlásil, že posledné kroky Washingtonu iba ukazujú na vnútropolitické problémy v USA.

Doterajšie sankcie vraj Rusku uškodili, ale nie výrazne. V mnohých ohľadoch podľa Putina Rusku pomohli, pretože krajina musela diverzifikovať zdroje, čo je z dlhodobého hľadiska výhodné. Viac podľa Putina ruskú ekonomiku zasiahol pokles cien ropy a plynu.

"História dokazuje, že Rusko žije pod sankciami od doby, kedy začalo vznikať (...) To bolo ešte pred boľševickou revolúciou," vyhlásil Putin a dodal, že aj keby v roku 2014 nebolo pripojenie Krymu k Rusku, rovnako by si Západ vymyslel nejakú inú zámienku.

Následne Putin komentoval vzťahy so Spojenými štátmi. Vyhlásil, že v Amerike má veľa priateľov. "USA nevnímame ako nepriateľa. Som rád, že sa naše vzťahy vrátili do normálu," uviedol. Americké médiá podľa neho zožiera protiruská hystéria. "Sme pripravení na konštruktívny dialóg. Spolupráca však musí fungovať z oboch strán," dodal.

Vrátil sa tiež k údajnému ovplyvňovaniu amerických prezidentských volieb. Tieto obvinenia odmietol. V reakcii uviedol, že "Spojené štáty sa snažia ovplyvňovať voľby v Rusku už mnoho rokov". Bývalému riaditeľovi FBI Jamesovi Comeymu je vraj Putin pripravený udeliť azyl. Považuje ho totiž za aktivistu a bojovníka za ľudské práva. Nie je však isté, či ponuku myslel vážne. Prirovnal ho k Edwardovi Snowdenovi, ktorý tiež žije v Rusku.

Pripomenul tiež ruskú vojenskú podporu režimu Bášara Asada v Sýrii. Putin uviedol, že Rusko sa v strednodobom výhľade pokúsi "zlepšiť vojenské možnosti Sýrie". Veľkú časť svojich úloh chce Moskva odovzdať vládnym vojskám. Vojenskú techniku ​​chce Kremeľ premiestniť výhradne na tunajšie ruské základne.

Ekonomické témy na úvod

Debatu Putin začal krátko po jedenástej hodine monológom o ekonomickej situácii Ruska. Krajina sa podľa neho dostala z krízy, rastie hrubý domáci produkt. Znepokojuje ho však fakt, že pribúda ľudí, ktorí žijú pod hranicou chudoby a musia bojovať s poklesom životnej úrovne. "V minulom roku sme zaznamenali rast tejto skupiny ľudí, ktorí teraz tvoria 13,5 percenta dospelej populácie," povedal ruský prezident.

Na nízku mzdu sa v otázkach sťažovalo viacero ľudí. Putin kontroval sľubom, že vláda už pracuje na zlepšení platových podmienok napríklad pre učiteľov. Cieľom je, aby učiteľské platy dosiahli ruský platový priemer. Upozornil, že ľudia v školstve musia počítať s rozdielnymi platovými podmienkami podľa rokov praxe.

Putin tiež prisľúbil svojim voličom a voličkám ďalší "súbor opatrení" na podporu pôrodnosti. Pri tejto príležitosti poodhalil rúško tajomstva okolo vlastnej rodiny. "Nedávno sa mi narodil druhý vnuk," prezradil. Vyjadril obavy, že záujem verejnosti by mohol výchove vnúčat uškodiť, a tak požiadal verejnosť "nechať ich na pokoji" a rešpektovať tento postoj hlavy štátu.

Divákov prekvapil vyhýbavou odpoveďou na otázku, či bude o rok touto dobou prezidentom. Debatu Putin ukončil krátko pred treťou hodinou popoludní SELČ. Trvala bezmála štyri hodiny. "Všetko bude dobré, to vám môžem zaručiť," rozlúčil sa s divákmi.

Debatný maratón

Diskusia trvá tradične niekoľko hodín. Záujemcovia posielajú otázky cez internet alebo telefonicky, zapájajú sa aj prítomní v sále. S občanmi ako hlava štátu sa Putin týmto spôsobom rozpráva už po pätnásty krát.

Kremeľský hovorca Dmitrij Peskov novinárom oznámil, že vopred zaslalo do Kremľa svoje otázky viac než stotisíc ľudí. Prezidentskí pomocníci ich analyzovali a triedili, do práce sa údajne zapojil aj sám Putin.

Niekoľko dní pred besedou sa v médiách objavila informácia, že Kremeľ účastníkov besedy pozvaných do sály starostlivo vyberal či dokonca cvičil. Peskov však podobné informácie odmietol ako ohováranie s tým, že besedu s prezidentom nacvičiť nemožno. "Informačné stretnutie" sa však vraj uskutočnilo.

Debata mala prebehnúť už v apríli, Putin ju však presunul na jún. Jeho tím to odôvodňoval hektickým programom. Kritici však tvrdili, že ruský prezident reagoval na vtedajšie masové protesty a obával sa nepríjemných otázok.

01 - Modified: 2024-04-20 12:52:19 - Feat.: - Title: Ukrajinci útočili v ôsmich ruských regiónoch, cielili na energetickú infraštruktúru 02 - Modified: 2024-04-20 09:55:58 - Feat.: - Title: Poľsko sa chce pridať ku schéme NATO na zdieľanie jadrových zbraní. Silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil Duda 03 - Modified: 2024-04-20 08:29:54 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zahynul po útoku dronu vojnový reportér ruského denníka 04 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 05 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku
menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
20. apríl 2024 15:09