StoryEditor

Kiskova výzva je vo finále. Pozrite sa, ktorý projekt v boji proti extrémizmu zvíťazil

12.06.2017, 10:50
Autor:
TASRTASR

Podľa prezidenta SR Andreja Kisku v tomto období Slovensko zvádza súboj o charakter krajiny.

"Jednou z vecí, čo nás skutočne trápi, je, že nám rastie extrémizmus. A čo je pre mňa ako prezidenta veľmi smutné, že extrémistov sú pripravení a ochotní voliť veľmi často hlavne mladí ľudia."

Vyhlásil to dnes v Prezidentskom paláci po prezentácii piatich finálových projektov, ktoré sa zapojili do prezidentovej výzvy proti extrémizmu.

Týchto mladých ľudí prezident nepovažuje za extrémistov, podľa neho iba vyjadrujú vzdor. Práve to bol dôvod, prečo vyhlásil túto výzvu.

"Keď sme spolu uvažovali o tom, ako to tým mladým ľuďom priblížiť, ako ich osloviť, ako im dať tú možnosť, aby pochopili, čo sa v tomto komplikovanom svete deje, pomôcť im zorientovať sa, čo je pravda, čo je len vymyslená lož, čo je prekrútená lož, tak sme uvažovali o tom, že asi najlepšie je vyskúšať zapojiť práve mladých ľudí," konštatoval prezident, pričom zdôraznil, že ak niekto chce meniť spoločnosť, musí byť sám tou zmenou.

Z celkových 139 zaslaných návrhov nakoniec zvíťazil projekt #somtu, ktorého hlavnou iniciátorkou je Veronika Pavlíková Klindová. Na projekte pracoval osemčlenný tím.

"Pointou je aktivizovať mlčiacu väčšinu a prinášať do diskusií slušnosť, fakty a empatiu, aby sa k ľuďom dostávali aj iné pohľady, ktoré nie sú nenávistné a nesú v sebe odkaz," uviedla autorka, pričom projekt je podľa nej o vzdelávaní, faktoch i ľudskosti.

Za dva mesiace zaznamenali stovky komentárov. Majú 2000 členov a spolupracujú s deviatimi neziskovými organizáciami.

"Sme facebooková skupina #somtu. Človek sa prihlási, moderátori skontrolujú jeho profil, či sa tam nešíria nejaké nenávistné obsahy, a potom, ak je to všetko v poriadku, človek je pridaný do skupiny. Je na ňom, môže buď len sledovať, čo sa tam deje, a chodiť do diskusií, alebo môže byť ten, ktorý sa priamo dostane k diskusii a povie si áno, toto chcem nejakým spôsobom ovplyvniť," vysvetlila autorka pre TASR.

Dosah je podľa nej vidieť vo viacerých diskusiách. Aj tým, že komentáre, ktoré píšu členovia a lajkujú ich, sa následne dostávajú vyššie. Teda návštevníci najvyššie neuvidia nenávistný komentár, ale konštruktívny.

"Ide o to, aby to bolo slušné," zdôraznila. Inšpirovala ju skupina zo Švédska, kde už takéto niečo funguje. Slováci však projekt obohatili o aplikáciu a webovú stránku.

Medzi ďalšie projekty, ktoré boli vybrané do finále, bol projekt Patroll, Konšpirátori.sk, argumentuj.sk od Ľudí proti rasizmu a Skutočná pravda, v ktorej autori chcú bojovať proti extrémizmu a vzdelávať aj prostredníctvom kvízu a zároveň finančne pomáhať cieľovej skupine.

Do výzvy proti extrémizmu slovenského prezidenta sa prihlásili kreatívci, programátori, psychológovia či študenti, navrhli rôzne webstránky, aplikácie, kampane, videá, hry a učebné pomôcky pre školy, ktoré môžu pomôcť vyrovnať sa s nárastom extrémizmu v spoločnosti.

Členovia víťazného tímu budú súčasťou prezidentovej delegácie pri jednej zo zahraničných ciest, kde budú mať možnosť bližšie spoznať špičkové inovácie, výskum a startupy.

 

01 - Modified: 2024-04-10 15:09:30 - Feat.: - Title: Bývalý manažér Trumpovej firmy ide opäť do väzenia, tentoraz za krivú výpoveď 02 - Modified: 2024-04-07 13:19:26 - Feat.: - Title: Pellegrini chce po skončení vojny rokovať aj s Ruskom. Tam už píšu o mierových rozhovoroch v Bratislave 03 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 04 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval 05 - Modified: 2024-04-07 11:50:53 - Feat.: - Title: Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu?
menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
20. apríl 2024 17:28