StoryEditor

Prokuratúra preveruje vyhrážky Matovičovi. Šéf obyčajných však nespolupracuje

10.05.2017, 15:28
Autor:
TASRTASR

Orgány činné v trestnom konaní sa zaoberajú resp. zaoberali všetkými informáciami trestno-právneho charakteru, ktoré uviedol poslanec Národnej rady (NR) SR Igor Matovič v pondelok (8.5.) na tlačovej besede.

Výnimkou je podozrenie z neoprávneného vstupu do domu Matoviča a podozrenie zo zásahu do jeho mobilného telefónu, pretože tieto skutočnosti nikomu až do konania tlačovej besedy neoznámil. TASR informovala hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Generálna prokuratúra Slovenskej republiky zabezpečí preverenie týchto dvoch podozrení a prijme súvisiace zákonné opatrenia,“ povedala Tökölyová.

​Vyhrážky adresované Igorovi Matovičovi a jeho manželke sú podľa GP SR predmetom troch trestných konaní.

V jednej trestnej veci bola na obvineného Emila M. podaná obžaloba prokurátorom Okresnej prokuratúry Trnava dňa 6.2.2017 pre prečin nebezpečného vyhrážania. Ide o skutok zaslania dvoch kusov nábojov kalibru 7,65, ktorý sa stal v roku 2016. Okresný súd Trnava rozhodol trestným rozkazom. Z dôvodu podaného odporu sa bude v súdnom konaní postupovať na hlavnom pojednávaní,“ uviedla  Tökölyová.

V ďalšej trestnej veci bolo uznesením vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Prezídia Policajného zboru zo dňa 1.2.2017 začaté trestné stíhanie pre prečin nebezpečného vyhrážania pre skutok z roku 2016. Prípravné konanie podľa GP SR nebolo skončené.

​V ďalšej trestnej veci začala polícia a Krajská prokuratúra v Trnave konať na základe tlačovej besedy Igora Matoviča.

GP SR tvrdí, že tlačovú besedu poslanca dôsledne zanalyzovala.

Generálna prokuratúra Slovenskej republiky v súčinnosti s Policajným zborom ex offo prijme a vykoná všetky zákonné opatrenia na odhalenie a objasnenie trestnej činnosti, o ktorej poskytol medializované informácie Igor. M., vrátane opatrení ochranného charakteru, avšak zdôrazňujeme nevyhnutnú súčinnosť Igora M., ktorú doposiaľ odmieta," uzavrela Tökölyová.

Igor Matovič na brífingu v pondelok 8. mája oznámil, že nebude viac chodiť na zasadania parlamentu. Rozhodol sa tak po minulotýždňovom incidente, keď sa mu mal pri prechádzke so psom vyhrážať fyzickou likvidáciou neznámy muž. Matovič si myslí, že za tým môže byť predseda parlamentu Andrej Danko (SNS). Neuviedol však dôkazy.

Matovič spomenul aj prípad, keď mu mali prísť domov v obálke ostré náboje. Táto kauza sa momentálne nachádza na súde.

Šéf parlamentu na Matoviča reagoval stručne. "Toto vystúpenie už nepotrebuje žiaden komentár," napísal v stanovisku Andrej Danko.

01 - Modified: 2024-04-17 08:43:16 - Feat.: - Title: Odchádzajú prokurátori, ktorí dozorovali prípad vraždy Jána Kuciaka 02 - Modified: 2024-04-10 04:57:07 - Feat.: - Title: Kolumbijského exprezidenta Uribeho budú stíhať pre obvinenia z ovplyvňovania svedkov 03 - Modified: 2024-03-27 13:52:53 - Feat.: - Title: Odtiaľ potiaľ. Odsudzujem urážlivé vyhlásenia politikov, reagoval Žilinka na Ficove útoky 04 - Modified: 2024-03-08 11:53:35 - Feat.: - Title: V kauze zapracovania odpadu pri výstavbe D4R7 podali obžalobu, informuje prokuratúra 05 - Modified: 2024-02-26 23:16:53 - Feat.: - Title: Prezidentský palác chceli obsadiť mimozemské sily aj „eštebák“. O post sa uchádzali mnohé výstredné mená
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
24. apríl 2024 23:34