StoryEditor

Kruh sa uzavrel. Kaliňák začal zase robiť biznis s Bašternákom, obvinil Matovič ministra

03.05.2017, 12:54

Šéf OĽaNO-NOVA Igor Matovič sa dnes vyjadril k medializovanej kauze okolo predaja lukratívnych pozemkov, za ktorým stojí minister vnútra Robert Kaliňák.

Matovič obvinil Kaliňáka, že okradol štát o milión eur. Kaliňák predal pozemky manželke starostu Vrakune Martina Kuruca.

Ten je podľa šéfa obyčajných známym s podnikateľom Ladislavom Bašternákom, ktorý je podozrivý z daňových podvodov. "Kruh sa uzavrel. Kaliňák má opäť úsmev na tvári, lebo zase začal robiť biznis s Bašternákom a jeho ľuďmi," povedal Matovič na brífingu.

Kuruc v rozhovore pre denník N priznal, že sa pozná s Bašternákom. "Poznáme sa, na Donovaloch pozná každý každého, moji rodičia tam majú nehnuteľnosť. Nebol som tam asi pol roka, naposledy sme sa videli zrejme v decembri minulého roka," povedal Kuruc.

Starosta Vrakune pre denník N dodal, že sa s Bašternákom na tému pozemkov nikdy nebavil.

Podľa poslancov, ktorí sa odvolávali aj na informácie týždenníka Plus 7 dní, bola zámenná zmluva podpísaná v decembri minulého roka. MV SR malo zameniť dva pozemky v lukratívnych lokalitách Bratislavy za štyri byty na Vietnamskej ulici v hlavnom meste.

V zámennej zmluve sa dočítame, že pozemky predal ani nie za 600.000 eur, ich reálna hodnota bola 1.600.000 eur. Rozdiel je milión eur. To dokáže len Robert Kaliňák,“ povedal Matovič.

Podľa MV SR v článku Plus 7 dní odzneli hrubo zavádzajúce informácie týkajúce sa zámeny nehnuteľností zrealizovanej ministerstvom vnútra.

„Ministerstvo vnútra zamieňalo pozemky, ktoré nevedelo využiť na svoju činnosť vzhľadom na to, že na nich boli objekty, ktoré sú v kritickom stave alebo na nich stáli stavby, ktorých nie je vlastníkom. Na to, aby ktokoľvek samozvaný neurčoval trhovú cenu nehnuteľností, sú znalci, ktorí robia znalecké posudky, a ktorí majú o nehnuteľnostiach všetky informácie, ktoré realitný maklér k dispozícii nemá,“ napísal rezort vnútra vo svojom stanovisku.

Podľa rezortu vnútra došlo k zámene na základe znaleckých posudkov znalcov vysúťažených cez elektronické trhovisko, pričom spoločnosť Ivanská cesta, s. r. o., ako rozdiel musela MV SR doplatiť sumu 70.980 eur.

MV SR zamieňalo nehnuteľnosť na Rajskej ulici v centre mesta o výmere 217 štvorcových metrov bez parkovacích možností. Na pozemku stojí budova, ktorá má byť staticky narušená. Druhý pozemok v mestskej časti Nové Mesto mal rozlohu 2000 štvorcových metrov. Na tomto pozemku stojí stavba Bistro Štadión, ktorá nebola vlastníctvom ministerstva vnútra a na pozemku mala tvoriť ťarchu. 

Podľa výpisu z obchodného registra na internete spoločníkom vo firme Ivanská cesta, s. r. o., je Zuzana Kurucová, podľa týždenníka Plus 7 dní ide o manželku starostu bratislavskej mestskej časti Vrakuňa.

​Ministerstvo sa voči obvinenia ostro ohradilo.

Ministerstvo vnútra zamieňalo pozemky, ktoré nevedelo využiť na svoju činnosť vzhľadom na to, že na nich boli objekty, ktoré sú v kritickom stave alebo na nich stáli stavby, ktorých nie je vlastníkom. Na to, aby ktokoľvek samozvaný neurčoval trhovú cenu nehnuteľností, sú znalci, ktorí robia znalecké posudky, a ktorí majú o nehnuteľnostiach všetky informácie, ktoré realitný maklér k dispozícii nemá," píše sa v stanovisku.

Podľa ministerstva k zámene došlo na základe znaleckých posudkov znalcov vysúťažených cez elektronické trhovisko, pričom spoločnosť Ivánska cesta s.r.o ako rozdiel v znaleckých posudkov musela MV SR doplatiť sumu 70 980 eur.

Ministerstvo vnútra v rámci zámeny získalo štyri trojizbové novopostavené byty po kolaudácii vybavené kuchynskou linkou, sanitou a parkovacím miestom, ktoré sú pridelené ako služobné byty ministerstva vnútra," dodáva sa v stanovisku.

01 - Modified: 2024-02-26 23:16:53 - Feat.: - Title: Prezidentský palác chceli obsadiť mimozemské sily aj „eštebák“. O post sa uchádzali mnohé výstredné mená 02 - Modified: 2023-12-15 09:21:49 - Feat.: - Title: 500 eur za voľby: Ľudia si požičali od úžerníkov. Únia Rómov podáva trestné oznámenie a vyzýva Matoviča 03 - Modified: 2023-10-03 13:35:36 - Feat.: - Title: Zachránili Matoviča rómske osady? Expert vidí zlom v preferenciách OĽANO inde 04 - Modified: 2023-10-01 08:35:04 - Feat.: - Title: Matovič bude v opozícii. Kolaborovať s mafiou nebudeme, zdôraznil 05 - Modified: 2023-08-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Igorovi Matovičovi sa stala tá najhoršia vec
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
26. apríl 2024 08:10