StoryEditor

Maďarič o veľkom proteste: Pýtate sa ma na tých 10-tisíc ľudí? Veď Kaliňák sa rozhodne sám, či zostane

19.04.2017, 11:10
Minister kultúry Marek Maďarič reagoval pred zasadnutím vlády na Veľký protikorupčný pochod.

Minister kultúry Marek Maďarič dnes tesne pred rokovaním vlády uviedol, že každý má právo sa zhromažďovať a byť aj kritický k vládnej moci.

Som rád, že žijem v štáte, kde sa ľudia môžu slobodne zhromažďovať, protestovať, kde je sloboda vyjadrovania názorov, aj názorov veľmi kritických k moci, ktoré navrhujú, aby niektorí politici z funkcií odišli.“ 

"A čo tých 350-tisíc ľudí, ktorí ho volili?"

​Reagoval tak na Veľký protikorupčnýpochod, ktorý sa konal v utorok. Na margo Kaliňáka uviedol, že sa rozhodne sám.

"Vy mi tú otázku kladiete, pretože vonku protestovalo 10 či 20-tisíc ľudí že? A čo tých 350-tisíc ľudí, ktorí volili Kaliňáka? Veď minister sa sám rozhodne," povedal Maďarič.

Minister Maďarič doplnil, že politik musí brať do úvahy nielen to, že sa niekde zhromaždí tisícky ľudí, ktorí žiadajú jeho odstúpenie.

„Zároveň musí brať do úvahy aj to, že niekoľko 10-tisíc či 100-tisíc ľudí mu dalo svoj hlas," dodal Maďarič.

​Podobne to vníma aj minister hospodárstva a ďalší podpredseda Smeru-SD Peter Žiga. Podľa neho v tejto chvíli nie je dôvod na odchod Kaliňáka, Gašpara a Kováčika. „Viete, je to prejav nejakého názoru, nejakej skupiny ľudí a ja to vnímam, že za nami je tiež nejaká skupina ľudí, ktorá má iný názor,“ vysvetlil.

Lajčák: Dá sa povedať, že sa europeizujeme

Považujem to za absolútne legitímny prejav mladých ľudí, vyjadriť takto názor. Myslím si, že to odráža nejakú mieru všeobecnej frustrácie mladých ľudí z hľadiska ich budúcnosti,“ reagoval na pochod minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD).

Poznám pána ministra Kaliňáka osobne, vnímam ho ako človeka, s ktorým vždy na všetkom, čo sme robili, mal vecný záujem robiť. To znamená, môj pohľad na neho je iný ako pohľad väčšiny verejnosti. A bolo by nekorektné, ak by som to menil,“ povedal Drucker.

Akciu mladých ľudí uvítal aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD). „V európskych demokraciách je štandardné, že ľudia vyjadrujú svoj názor, takže istým spôsobom sa dá povedať, že sa europeizujeme, tak z tohto hľadiska to vítam,“ ozrejmil.

Korupcia je vážny problém, ktorému sa treba venovať, ale nie kampaňovite, ale systematicky. To znamená, že prácou príslušných štátnych inštitúcií,“ uzavrel šéf rezortu diplomacie.

Protikorupčný pochod zorganizovali dvaja 18-roční stredoškoláci Karolína Farská a Dávid Straka. Ako tvrdia, sú unavení z toho, že peniaze sa strácajú v korupčných aférach a politici hlas ľudí vôbec nepočúvajú. Dôsledky korupcie musia podľa nich znášať obyčajní ľudia.

01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-15 12:35:28 - Feat.: - Title: Potýčka v gruzínskom parlamente. Opozičný poslanec udrel člena vlády kvôli zákonu o zahraničných agentoch 03 - Modified: 2024-04-06 17:53:27 - Feat.: - Title: Švajčiarski farmári pred budovou vlády na protest pohodili ovce usmrtené vlkmi. Žiadajú od štátu akciu 04 - Modified: 2024-03-30 20:57:40 - Feat.: - Title: Státisíce ľudí v uliciach Londýna. Na proteste zadržali podozrivého z priestupku spojeného s terorizmom 05 - Modified: 2024-03-30 17:14:31 - Feat.: - Title: Búrlivý propalestínsky protest v Pakistane: Dav skandoval protiizraelské heslá a vyvolal požiar v reťazci KFC
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
19. apríl 2024 13:55