StoryEditor

Fico chce posilniť právny štát. Stretol sa s predstaviteľmi podnikateľskej komunity

06.04.2017, 11:51

Vláda sa pokúsi v budúcnosti vyhnúť akejkoľvek nepriamej novelizácii zákonov, obmedzí národnú legislatívu komplikujúcu čerpanie európskych fondov, ktorá ide nad rámec požiadaviek Európskej únie a je tiež pripravená novelizovať nový protischránkový zákon na základe požiadaviek z praxe.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) sa dnes na tom dohodol so zástupcami iniciatívy podnikateľských asociácií, zamestnaneckých združení a obchodných komôr zoskupených v Iniciatíve za vládu zákona (Rule of Law). Pracovného obeda sa zúčastnila aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) a ďalší predstavitelia štátu.

Cieľom schôdzky na Úrade vlády SR bola podľa premiéra akási inventarizácia akčného plánu prijatého vládou na základe iniciatívy Rule of Law v roku 2015. Vyhlásil, že sa podarilo naplniť 12 z 13 úloh tohto plánu. S predstaviteľmi podnikateľskej komunity Fico hovoril aj o tom, ako by mohla vyzerať ich ďalšia spolupráca.

„Vítam túto platformu, nikdy som sa k nej neotočil chrbtom, naopak, otočil som sa k nej čelom a takto čelom k tej iniciatívne chcem stáť aj naďalej,“ vyhlásil premiér, ktorý sa dohodol s predstaviteľmi iniciatívy na ďalšom stretnutí. Na ňom by sa malo zhodnotiť, do akej miery sa podarilo naplniť dnešné predsavzatia a tiež informovať o postupe pri novelizácii zákona o verejnom obstarávaní, Obchodného zákonníka a protischránkového zákona.

„Môžeme povedať, že dialóg s vládou je naozaj živý,“ zhodnotil dnešnú debatu Gabriel Galgóci z Americkej obchodnej komory v SR. Zástupcovia iniciatívy predniesli predstaviteľom štátu svoje výhrady a návrhy na doplnenie akčného plánu. „Pre nás ako podnikateľov sú tri oblasti, ktoré sú súčasťou iniciatívy Rule of Law veľmi dôležité a vítame aktivitu premiéra a ostatných zúčastnených predstaviteľov vlády pokračovať v dialógu a zlepšovať podnikateľské prostredie na Slovensku,“ doplnil Galgóci.

Rule of Law sa sústreďuje na tri oblasti - transparentnosť a predvídateľnosť legislatívneho procesu, korupciu a transparentnú a efektívnu justíciu. Podľa Fica je rozdielna vážnosť týchto tém a ich vnímania verejnosťou. „Pravdepodobne sa zhodneme v tom, že ak by sme porovnali verejné vnímanie a objektívnu realitu, asi by sme našli medzi týmito dvoma kategóriami určitý rozdiel,“ vysvetlil. Ocenil, že podnikateľský sektor si uvedomuje zodpovednosť a je ochotný pričiniť sa o to, aby sa názory verejnosti na právny štátzlepšili.

Okrem záväzku vyhnúť sa nepriamej novelizácii zákonov a zjednodušenia čerpania eurofondov premiér vyzval zamestnávateľov, aby ponúkli ešte väčšiu participáciu v legislatívnom procese, napríklad pri nadchádzajúcej novelizácii Obchodného zákonníka alebo pri vylepšení nového Protischránkového zákona. „My musíme brať na vedomie, že prax prináša rôzne témy, ktoré nás možno prinútia sa na tento zákon ešte niekedy pozrieť,“ pripustil.

V oblasti korupcie Fico privítal záujem iniciatívy, aby pripravovaný zákon na ochranu oznamovateľov korupcie posilnil aj ochranu právnických osôb pri oznamovaní tejto trestnej činnosti. Situáciu v justícii podľa iniciatívy komplikuje rozdielna súdna prax v rozhodovaní. Fico očakáva, že v tomto môžu do istej miery pomôcť nové procesné kódexy.

01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 03 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 04 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 05 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
19. apríl 2024 00:59