StoryEditor

Obvinenia zo strany SaS sú čistý hyenizmus, vyhlásil Richter. Na Sulíka podáva trestné oznámenie

05.04.2017, 08:53

Minister práce Ján Richter je znechutený tým, aký hnusný politický kolotoč sa roztočil okolo resocializačného centra Čistý deň.

Vyhlásil to na dnešnom brífingu, na ktorom sa bránil voči odvolávaniu, ktorému bude čeliť v parlamente.

Richter sa ohradil voči obvineniam zo strany SaS.

Na šéfa liberálov Richarda Sulíka a poslankyňu Natáliu Blahovú podáva trestné oznámenie. "Stanovisko SaS je čistý hyenizmus. Ostro sa ohradzujem, voči obvineniam, keďže ma priamo aj nepriamo obvinili z trestnej činnosti, podávam trestné oznámenie," vyhlásil Richter. 

Aj v súvislosti s touto kauzou považuje Richter za nevyhnutné pripraviť novú postupnosť odbornej pomoci rodinám a jednotlivcom, najmä deťom ohrozeným drogovou a inou závislosťou. Rezort pripravuje novelu zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a o sociálnej kuratele, do parlamentu ju chce predložiť v septembri.

​„Táto by mala zadefinovať nové multifunkčné zariadenia, takzvané centrá pre deti a rodiny, ktoré budú rozvíjať ambulantnú a pobytovú starostlivosť. Toto sa musí uskutočniť pri jednoznačnom zachovaní zásad, na ktorých je postavené zabezpečenie výkonov súdnych rozhodnutí v zariadeniach,“ opísal Richter. Do celého systému treba podľa neho oveľa viac viazať rodiny.

Minister pripomenul, že štát má obmedzené právomoci voči existujúcim zariadeniam. Z 20 resocializačných zariadení je totiž 19 súkromných, jedno patrí pod vyšší územný celok. V deviatich zariadeniach sú umiestnené deti. Preto sa Richter rozhodol vytvoriť materiálne a personálne podmienky pre vznik dvoch nových štátnych resocializačných zariadení.

Klienti do nich budú prechádzať po medicínskej liečbe, diagnostike a detoxikácii. Tieto budú úzko prepojené na zdravotnícke zariadenia, ktoré plánuje ministerstvo zdravotníctva zriadiť v Pezinku a Košiciach. Z tohto dôvodu majú byť aj štátne resocializačné zariadenia umiestnené na západnom a východnom Slovensku. Zámer chce Richter pripraviť do konca tohto roka.

„Hlásim sa k zodpovednosti za deti, ktoré na základe súdu alebo odporúčania rodičov potrebujú resocializáciu. Mám záujem budovať personálne, materiálne, ale aj kapacitne tieto zariadenia, aby v plnej miere vyhovovali a napĺňali zákon. To je moja odpoveď na systémové riešenie situácie. Štát musí na seba zobrať zodpovednosť,“ zdôraznil šéf rezortu práce.

01 - Modified: 2024-01-18 21:01:16 - Feat.: - Title: Tomáš o akreditácii pre bývalého riaditeľa zariadenia Čistý deň rozhodne po stanovisku akreditačnej komisie 02 - Modified: 2023-06-01 05:32:51 - Feat.: - Title: Mesačne aj 13-tisíc eur. Toľko vychádza v prepočte pobyt na jedno dieťa v štátnom resocializačnom centre 03 - Modified: 2022-12-22 10:40:47 - Feat.: - Title: Čistý deň prehral súd s Natáliou Blahovou o 60-tisíc eur. Nemali dobrú povesť, píše sa v rozsudku 04 - Modified: 2022-05-12 18:31:35 - Feat.: - Title: Špekulovali, hovorí župan Viskupič. Súd po rokoch rozhodol, že Čistý deň musí vrátiť budovu 05 - Modified: 2021-02-07 12:19:47 - Feat.: - Title: Pomoc na prekonanie krízy sa má zvyšovať podľa toho, ako dlho trvá, tvrdí Krajniak
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
20. apríl 2024 04:25