StoryEditor

Matovič odkázal Ficovi: Je čas, sťahujete sa. A vráťte 235-tisícový úplatok od Bašternáka

21.03.2017, 13:25
Matovič prirovnal Fica k bývalému ukrajinskému prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi.

„Chcem odkázať pánovi premiérovi, aby nehľadal výhovorky. Pán premiér, je čas, sťahujete sa. Verím, že tento sľub nedopadne tak, ako diaľnica do Košíc do roku 2010,“ vyhlásil šéf OĽaNO Igor Matovič.

Hovoril o tom, že polícia obvinila kontroverzného podnikateľa Ladislava Bašternáka a že premiér Robert Fico si od neho prenajíma byt. Premiérovi pripomenul jeho výrok z februára, keď povedal, že ak Bašternáka obvinia, tak sa z bytu odsťahuje.

Matovič: Fico prijal úplatok vyše 235-tisíc

Avšak Matovič tvrdí, že sťahovanie nestačí. Premiér podľa neho za 53 mesiacov zobral od Bašternáka úplatok viac ako 235-tisíc eur. Táto suma má tvoriť rozdiel medzi sumou, ktorú Fico mesačne za byt platí – 2850 eur – a medzi tržnou cenou, tá je podľa Matoviča 7300 eur. Vyzval Fica, aby tieto peniaze vrátil do štátneho rozpočtu.

​Matovič spochybňuje, že polícia koná spontánne. „Podľa mojich informácií z NAKA je toto obvinenie spracované od 16. novembra. Iba sa čakalo, kedy sa vytiahne zo šuflíka.“

Chystá sa pod Ficov balkón

„Dnes večer pôjdem Ficovi pod balkón a pripomeniem mu jeho sľub a budem to robiť, kým sa nevysťahuje,“ vyhlásil Matovič s tým, že premiér legalizuje daňový podvod a kryje ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorý s daňovým podvodníkom obchodoval.

„Sme zvedaví, ako bude sťahovať luxusné kusy nábytku,“ povedal Matovič. Len premiérova knižnica podľa šéfa obyčajných stála 15-tisíc eur. Zo stoličiek, ktoré v byte má, mala jedna stáť dvetisíc eur. Nábytok a zariadenie vo Ficovom byte mali podľa Matoviča stáť viac ako milión eur. "Keď pán premiér do tohoto bytu išiel ako do nezariadeného bytu, odkiaľ zobral na ten milión eur?"

Matovič ďalej prirovnal Fica k bývalému ukrajinskému prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi, ktorý sa teraz skrýva u ruského prezidenta Vladimira Putina. Keď podľa šéfa OĽaNO nechce Fico dopadnúť rovnako, mal by svoj interiér vysvetliť.

Remišová očakáva, že Kaliňák odstúpi

Polícia Bašternáka podľa poslankyne OĽaNO Veroniky Remišovej obvinila na základe tých istých zistení, na základe ktorých ho kontrola z daňového úradu nechala tak a ktoré minister vnútra Robert Kaliňák obhajoval, lebo išlo o dobu kešu.

Zároveň si Remišová myslí, že „niektorí predstavitelia štátu sa pokúsili podozrenia ututlať.“ Ďalej vyzvala na „dôkladné prešetrenie okoloností za ktorých kaliňák kúpil od bašternáka B.A. Haus.“ Vyšetrovatelia podľa nej neboli dostatočne dôslední.

„Darmo sa bude tváriť ako bojovník proti korupcii, keď každý mesiac platí za byt človeku, ktorý je podozrivý z daňových podvodov,“ vyhlásila Remišová na margo toho, že premiér Robert Fico býva v byte Bašternáka. „Čakáme, že odstúpi aj minister vnútra Robert Kaliňák,“ povedala poslankyňa.

01 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 02 - Modified: 2024-04-18 07:17:07 - Feat.: - Title: Poslanci začali rokovanie návrhom na zmeny v zložení výborov 03 - Modified: 2024-04-16 19:03:09 - Feat.: - Title: Koaličný valec. Opozícia kritizuje odvolanie Jána Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady 04 - Modified: 2024-04-15 13:11:49 - Feat.: - Title: Príspevok na opatrovanie detí s ŤZP by sa mohol zvýšiť zo 100 na 300 eur, navrhuje opozícia v parlamente 05 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
19. apríl 2024 18:01