StoryEditor

Budaj zvoláva výbor za referendum. Žiada priamu voľbu generálneho prokurátora

20.03.2017, 10:00
Autor:
TASRTASR

Opozičný poslanec NR SR Ján Budaj (OĽaNO-NOVA) buduje petičný výbor, ktorého cieľom je dosiahnuť priamu voľbu generálneho prokurátora.

Oznámil to na dnešnej tlačovej konferencii s tým, že ak sa zmenu voľby šéfa prokurátorov nepodarí presadiť na pôde parlamentu, do hry vstúpi referendum.

"Blahoželám verejnosti, ktorá videla v priamom prenose, že stačí prejaviť názor a koalícia pri amnestiách ustúpila. Toto zdvihnutie sa verejnosti, ktoré dosiahlo zmenu názoru, je obrovský spoločenský úspech. Poďme ale ďalej. Vyzývam verejnosť, aby pomohla očistiť Slovensko aj v oblasti generálnej prokuratúry. Chcem zmeniť spôsob voľby generálneho prokurátora tak, že to viac nebude výsledok tých, ktorí sú pri moci," vysvetlil Budaj.

Poslanec sa pýtal, kedy sa dočkáme takej nádeje, aká sála z rumunských námestí.

"Kedy sa dočkáme, že budú súdení tí, ktorí ožobračujú túto krajinu? Kľúčovým hráčom, ktorý to môže zastaviť alebo pustiť, je na konci dňa vždy generálny prokurátor," povedal Budaj, ktorý je presvedčený, že ak sa chceme dočkať fungujúcej justície, musíme niečo urobiť s generálnym prokurátorom ako inštitúciou.

"Darí sa mi získať podporu pre vznik petičného výboru. Amnestie považujeme za vyhraté, vyhrali sme my, oni ustúpili. Ak to napokon zmaria, verejnosť to uvidí v priamom prenose. Chceme ísť ale ďalej dopredu. Mám nádej, že získam pre takúto iniciatívu aj odborníkov z oblasti ústavného práva, ale aj spoluprácu osobností ako Iveta Radičová či Pavol Demeš. Chcel by som, aby v petičnom výbore bola aj Anna Remiášová," zdôraznil.

Budaj chce o zmene spôsobu voľby generálneho prokurátora najskôr rokovať s politickými stranami. Ak však nebude vôľa zmeniť zákon v parlamente, je pripravený siahnuť po referende, ktoré by mohlo byť spojené s budúcimi komunálnymi voľbami.

01 - Modified: 2023-03-03 14:19:00 - Feat.: - Title: Novú výzvu na obnovu rodinných domov chceme spustiť 10. marca, upozornil Budaj 02 - Modified: 2022-09-02 22:00:00 - Feat.: - Title: Nová Ústava je nereálna. Úroveň politickej diskusie je mizerná, v parlamente chýba odbornosť, tvrdí Kresák 03 - Modified: 2022-09-01 17:30:00 - Feat.: - Title: Známi slovenskí právnici, ktorí sa vysmievali ústave 04 - Modified: 2022-05-23 11:52:29 - Feat.: - Title: Vyšetrovanie únosu Kováča mladšieho brzdia dva problémy, ktoré na seba nadväzujú, tvrdí Kolíková 05 - Modified: 2022-05-22 08:55:28 - Feat.: - Title: Šeliga požiadal o mimoriadne zasadnutie výboru k Mečiarovým amnestiám. Ten zasadne už zajtra
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
19. apríl 2024 23:18