StoryEditor

Beblavý má dve podmienky. Ak ich koalícia splní, tak zahlasuje za jej návrh na zrušenie amnestií

20.03.2017, 09:08
Miroslav Beblavý spolu s ostatnými nezávislými poslancami sa vyjadrujú k zrušeniu Mečiarových amnestií.

Nezaradení poslanci Národnej rady SR združení okolo Miroslava Beblavého sú ochotní rokovať o podpore koaličného návrhu na zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara.

Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil Beblavý s tým, že majú dve podmienky.

Prvá je technická, žiadajú spresniť niektoré formulácie ohľadom toho, že ak Ústavný súd (ÚS) SR do 60 dní nerozhodne o parlamentom zrušených amnestiách, ich zrušenie je platné. Druhou vážnejšou podmienkou je, aby boli z rozhodovania v tejto veci vylúčení predpojatí sudcovia ÚS. Beblavý vidí minimálne štyroch takýchto sudcov.

"Chceme, aby priamo zo zákona boli vylúčení zaujatí sudcovia. Ak je cieľom koalície zrušiť amnestie, nemôže byť problém, aby s nami hľadali spôsob, ako predpojatých sudcov vyriešiť. Ak to odmietnu, bude zrejmé, že je to len pasca, ktorá nesmeruje k zrušeniu, ale k finálnemu potvrdeniu amnestií," povedal Beblavý.

Ak na to koalícia nepristúpi, Beblavý, Viera Dubačová, Katarína Macháčková, Jozef Mihál, Simona Petrík, Zuzana Zimenová a Oto Žarnay svoje hlasy nedodajú.

"Vždy sme podporovali a podporujeme zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara. Opozičný návrh na ich jednorazové zrušenie je najlepšie riešenie, preto budeme podporovať návrh Jána Budaja (OĽaNO-NOVA) a budeme za neho hlasovať," uistil. Naopak, vládny návrh považujú poslanci okolo Beblavého za zbytočne komplikovaný, chcú však rokovať.

Koaličné riešenie zrušenia amnestií pozostáva z viacerých zmien, ktoré sa majú prijať v zrýchlenom režime. Národná rada SR má zmenami v Ústave SR dostať právomoc zrušiť amnestie a milosti prezidenta SR.

Následne by mohla pristúpiť k zrušeniu Mečiarových amnestií. Rozhodnutie parlamentu má potom preskúmať Ústavný súd SR. Keď ho odobrí, bude platné.

01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 16:09:50 - Feat.: - Title: Gruzínski poslanci schválili návrh sporného zákona o zahraničných agentoch. V uliciach sa protestuje 03 - Modified: 2024-04-16 12:04:40 - Feat.: - Title: V parlamente sa začala aprílová schôdza, na programe majú poslanci vyše sto bodov 04 - Modified: 2024-04-14 12:31:28 - Feat.: - Title: Šéfa parlamentu budeme riešiť pravdepodobne až po eurovoľbách, tvrdí Blaha. Hajko hovorí, že Fico taktizuje 05 - Modified: 2024-04-14 09:10:00 - Feat.: - Title: Poslancov čaká stobodový program vrátane odstrelu medveďov a odvolania Šimkovičovej. O čom budú rokovať?
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
16. apríl 2024 21:14