StoryEditor

"Smrť fašizmu. Zastavme extrémistov." Ulicami Starého Mesta pochodovali stovky protestujúcich

11.03.2017, 11:41
Primátor Ivo Nesrovnal vyzval ľudí, aby ukázali, že v Bratislave fašizmus nemá miesto.

Dnes už nemožno byť iba súčasťou mlčiacej väčšiny, ktorá nesúhlasí s extrémizmom a fašizmom, je potrebné tento postoj jasne a nahlas vyjadriť.

Zhodli sa na tom rečníci i účastníci antifašistickej demonštrácie, ktorá sa dnes popoludní uskutočnila na Námestí SNP v Bratislave.

"Vyjadrime odpor voči extrémistickému exhibicionizmu"

"Buďte aktívni a vyjadrite svoj postoj nielen tu, ale aj v ďalších voľbách a nielen tých tohtoročných, pretože ak nevyjadríme svoj odpor voči extrémistickému exhibicionizmu vo voľbách, po nich už môže byť neskoro," vyzýval viac ako tisícový dav, v ktorom dominovali mladí ľudia, riaditeľ Múzea SNP v Banskej Bystrici Stanislav Mičev.

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo považuje míting za vyjadrenie schopnosti spojiť demokraticky zmýšľajúcich ľudí proti extrémizmu.

"Všetci demokrati, či už ľavicovo alebo pravicovo orientovaní, musia držať spolu, ak ide o postoj proti extrémizmu. Preto je dôležité sa takto stretnúť, ukázať, že je nás dosť a že fašistov v akejkoľvek podobe porazíme," povedal pre TASR Frešo.

Primátor hlavného mesta SR Ivo Nesrovnal skonštatoval, že Bratislava chce byť aj v tomto príkladom pre celé Slovensko. "Toto mesto bolo vždy tolerantné, bolo to mesto spolupráce a chcem, aby bola Bratislava takýmto mestom aj naďalej. Extrémizmus nepotrebujeme a ani nechceme," vysvetlil Nesrovnal i dôvod, prečo sa osobne zúčastnil na podujatí. 

Účastníci demonštrácie sa z Námestia SNP vydali na pochod centrom mesta k pamätníku holokaustu na Rybnom námestí.

Zuzana Fialová: Fašizmus u nás nemá miesto

Dnešná antifašistická demonštrácia bola súčasťou série podujatí Antifašistickej mobilizácie, ktorú organizovala iniciatíva Bratislava bez náckov.

"Naša aktivita v čase výročia tzv. Slovenského štátu je vyjadrením jasného postoja odmietajúceho fašizmus a jeho formy, a takisto snahou posilniť budovanie historickej pamäte v spoločnosti," uviedol Róbert Mihály z iniciatívy. Vo štvrtok (9.3.) sa v rámci Antifašistickej mobilizácie konala v bratislavskej Photoport Gallery diskusia pod názvom Čo znamená solidarita bez hraníc, v piatok (10.3.) na pôde Univerzity Komenského vystúpil maďarský politológ, filozof a aktivista Gáspar Miklós Tamás s prednáškou o postfašizme v strednej Európe.

 Na proteste sa zúčastnili viaceré osobnosti aj politici.

"Chcem, aby sa vedelo, že Bratislava nie je fašistickým mestom. Postupne sa vyčleniť a zaradiť na stranu, ktorá ukáže, že fašizmus u nás nemá miesto. Mne sa strašne páči, keď občania vedia urobiť svojmu mestu názor a postoj," povedala pre HNonline.sk známa slovenská herečka Zuzana Fialová.

Protest proti fašizmu (sledujeme online) 14:48 "Chceli sme ukázať svoj postoj" Na záver pochodu organizátori ďakujú ľuďom. "Chceli sme ukázať svoj postoj, ktorý si myslím, že sme prejavili úplne fantasticky. Je dôležité, aby sme bojovali proti fašizmu pri viacerých príležitostiach."

Protest proti fašizmu
Zdroj: YouTube
14:35 Hvorecký: Chcel som sa pridať k ľuďom, ktorí sa postavili proti nenávisti "Mojou motiváciou zúčastniť sa tejto akcie je pridať sa k ľuďom, ktorí sa postavili proti nenavisti," hovorí spisovateľ Michal Hvorecký.
14:29 Viskupič: Víťazstvo jednoduchých riešení je nebezpečné "Ja som tradičný účastník týchto pochodov, bol som aj minulý rok. Vadí mi tá blbá netolerancia, víťazstvo jednoduchých riešení je nebezpečné. Teší ma obrovské množstvo mladých - deti sú tu zorientované a obávajú sa nástupu fašizmu," hovorí na proteste proti fašizmu poslanec OĽaNO-NOVA Jozef Viskupič.
14:15 Pochod sprevádza hromadné bubnovanie Ľudia stále pochudjú ulicami Bratislavy, pochod sprevádza hromadné bubnovanie. 14:01 "Smrť fašizmu" Smrť fašizmu, smrť fašizmu, ozýva sa ulicami Bratislavy.
Pochod proti fašizmu
Zdroj: YouTube
14:00 Zuzana Fialová: Bratislava nie je fašistickým mestom Na proteste proti fašizmu sa zúčastnila aj známa slovenská herečka Zuzana Fialová: "Chcem, aby sa vedelo, že Bratislava nie je fašistickým mestom. Postupne sa vyčleniť a zaradiť na stranu, ktorá ukáže, že fašizmus u nás nemá miesto. Mne sa strašne páči, keď občania vedia urobiť svojmu mestu názor a postoj." 13:43 "Smrť fašizmu, bojujme proti fašizmu" "Smrť fašizmu, bojujme proti fašizmu," ukončili protest organizátori. Teraz dav ľudí pochoduje cez Staré mesto k pamatníku obetiam holokaustu.
Protest proti fašizmu
Zdroj: YouTube
13:35 "Buďme obozretní" "Buďme obozretní a bojujme proti extrémizmu. Pojem extrémizmus už v minulosti slúžil na zastrašovanie antifašistov. Fašisti sú fašisti, dnes tu proti ním stojíme," hovorí predstaviteľ bratislavských antifašistov.
Protest proti fašizmu
Zdroj: YouTube
13:30 Do diskusie sa dostávajú nebezpečné názory "Prišiel som, lebo mi vadí celkový posun doprava v spoločnosti. Do diskusie sa dostávajú nebezpečné názory, ktoré pred deiatimi rokmi boli úplne na okraji," hovorí Braňo zo Sliača, ktorý prišiel na protest do Bratislavy.
13:29 "Nechceme, aby niekto nami manipuloval" "Nechceme, aby niekto nami manipuloval. Sme tu preto, že si vážime slobodu a zdá sa nám absurdné, že v 21. storočí musíme o ňu bojovať," hovorí novinárka Michaela Paštéková.
Michaela Pašteková
Zdroj: YouTube
13:23 Blaha: Je mojou povinnosťou účastniť sa takýchto podujati "Som presvedčený antifašista a ako socialista je mojou povinnosťou účastniť sa takýchto podujatí. Zmyslom je povedať, že Slovensko nechce fašistov, monštrá ako Kotleba a uctiť si pamiatku našich starých rodicov a SNP," povedal pre HNonline.sk poslanec Smeru Ľuboš Blaha.
13:17 Mičev vyzval ľudí, aby išli voliť Ako prvý na proteste vstupuje riaditeľ múzea SNP Stanislav Mičev. "Prajem vám pekný farebný deň. Nebuďte leniví, choďte voliť, lebo keď nevyjadríme svoj odpor voči extrémizmu, tak po voľbách už bude neskoro. 13:15 Na protest dorazí aj Nesrovnal Na proteste sa zúčastní aj primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. "Znepokojuje ma, keď dnes vidím, ako niektorí opäť vedú silácke reči, ako opäť v ľuďoch podnecujú strach a šíria nenávisť. Preto pôjdem na Námestie SNP. A pozývam aj vás. Ukážme spoločne, že v Bratislave fašizmus nemá miesto," napísal Nesrovnal na sociálnej sieti. 13:13 Protest proti fašizmu Dnes sa v Bratislave na Námestí SNP koná protest proti fašizmu. Demonštráciu organizátori nazvali Antifašistická moblizácia 2017.

01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-15 12:35:28 - Feat.: - Title: Potýčka v gruzínskom parlamente. Opozičný poslanec udrel člena vlády kvôli zákonu o zahraničných agentoch 03 - Modified: 2024-04-06 17:53:27 - Feat.: - Title: Švajčiarski farmári pred budovou vlády na protest pohodili ovce usmrtené vlkmi. Žiadajú od štátu akciu 04 - Modified: 2024-03-30 20:57:40 - Feat.: - Title: Státisíce ľudí v uliciach Londýna. Na proteste zadržali podozrivého z priestupku spojeného s terorizmom 05 - Modified: 2024-03-30 17:14:31 - Feat.: - Title: Búrlivý propalestínsky protest v Pakistane: Dav skandoval protiizraelské heslá a vyvolal požiar v reťazci KFC
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
19. apríl 2024 05:43