StoryEditor

Tvrdá kritika od Nesrovnala: Títo poslanci ignorovali názor vyše 130-tisíc Bratislavčanov

17.02.2017, 09:12
Autor:
TASRTASRlmlm
Primátor Bratislavy vyhlásil, že pre neho sa táto téma nekončí. Zvolá petičný výbor.

"Všetci vieme, že je to veľká nehoráznosť, čo sa tu stala. Niektorí poslanci hanebne popreli hlasovanie spred troch týždňov," vyhlásil primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal po tom, ako mestskí poslanci odmietli zákaz herní. Nesrovnal tvrdí, že pre neho sa to nekončí a zvoláva petičný výbor.

"Títo poslanci veľmi dobre vedia, že zmarili najväčšiu petíciu aká v Bratislave bola. Je úplne jasné, že budú chcieť hodiť vinu na okolo. Šíriť bludy a prekrúcať, aby zakryli vlastné zlyhanie," skonštatoval primátor. Zároveň pripomenul, že v roku 2015 podpísalo všetkých 45 bratislavských mestských poslancov petíciu za zákaz hazardu v Bratislave.

Petíciu spustil v máji 2015 primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal a starostovia bratislavských mestských častí. Organizátori petície poukázali na to, že hazard v Bratislave presiahol únosnú mieru.

Ako uviedli, v meste je 232 herní, 588 výherných prístrojov a 2177 videoherných automatov. Oproti tomu sa tu nachádza zhruba 219 lekární. Petíciu, ktorú podporilo celkovo 136 139 obyvateľov, odovzdali následne v júni 2016 do podateľne magistrátu.

V januári tohto roka primátor informoval o ukončení kontroly podpisov. Tá preukázala, že platných je 98 118 podpisov.

Bratislavský mestský poslanec a zároveň starosta Petržalky Vladimír Bajan vyzýva Nesrovala, aby našiel spôsob, akým by sa mohla diskusia o zákaze hazardu v Bratislave vrátiť opätovne na rokovanie mestského parlamentu.

Reaguje tak na štvrtkové rozhodnutie mestského zastupiteľstva, ktoré neschválilo absolútny zákaz umiestnenia herní na území mesta, keď zaň hlasovalo len 24 zo 41 prítomných poslancov. "Môže využiť mesiac na to, aby sme na najbližšom zastupiteľstve túto vec uzavreli. Dlžíme to podpísaným 130-tisíc obyvateľom Bratislavy," hovorí Bajan.

Poslanci bratislavského mestského zastupiteľstva, ktorí vo štvrtok hlasovali za absolútny zákaz hazardu v hlavnom meste, sa nevzdávajú.

"Budeme žiadať, aby primátor opätovne predložil návrh VZN na úplný zákaz herní na najbližšie rokovanie zastupiteľstva v marci," uviedol pre TASR nezaradený poslanec MsZ a člen petičného výboru za absolútny zákaz herní Ján Mrva.

"Je možné, že doplníme dôvodovú správu k návrhu VZN, aby bol materiál právne nenapadnuteľný," doplnil Mrva.

S týmto postupom súhlasí i šéf druhého najpočetnejšieho poslaneckého klubu v MsZ - Otvoreného klubu Juraj Káčer. "Ak to zákon dovoľuje, tak treba využiť každú šancu, aby sa 136-tisíc Bratislavčanom vyšlo v ústrety, ja to beriem ako povinnosť," uviedol Káčer. Zároveň budú stúpenci zákazu hazardu podľa Mrvu žiadať primátora Iva Nesrovnala, aby vyvodil personálne dôsledky voči svojim námestníkom Milanovi Černému (Otvorený klub) a Ľudmile Farkašovskej (Klub pre Bratislavu), ktorí sa rozhodli nehlasovať.

Zoznam poslancov Zoznam poslancov Facebook/Dana Čahojová

01 - Modified: 2024-04-13 09:30:00 - Feat.: - Title: Piknik v záhrade či prírodná galéria. Život v Bratislave nemusí byť drahý. Prinášame ti ZOZNAM miest, kde neminieš ani cent 02 - Modified: 2024-04-12 05:56:16 - Feat.: - Title: Vodiči sa zdržia na viacerých úsekoch v Bratislave 03 - Modified: 2024-04-12 07:58:00 - Feat.: - Title: Lovestream predstavil prvých tohtoročných headlinerov. Do Bratislavy príde Rita Ora, Dimitri Vegas & Like Mike či Tom Walker 04 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 05 - Modified: 2024-04-11 06:41:17 - Feat.: - Title: Doprava v hlavnom meste aj smerom do Bratislavy sa mierne spomaľuje, hlásia viaceré nehody
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
18. apríl 2024 03:46