StoryEditor

Šéf polície: Bývalého vyšetrovateľa Gorily Gajdoša považujem za klamára a zbabelca

12.01.2017, 13:30
Autor:
TASRTASR
Policajný prezident Tibor Gašpar reaguje na vyjadrenia bývalého vyšetrovacieho tímu Gorila Mareka Gajdoša.

Bývalý šéf vyšetrovacieho tímu Gorila Marek Gajdoš je zbabelec a klamár.

Takto ho dnes označil prezident Policajného zboru (PZ) SR Tibor Gašpar potom, ako Gajdoš poskytol rozhovory portálu Aktuality.sk a Denníku N, v ktorých uviedol, že mu špeciálny prokurátor Dušan Kováčik vo vyšetrovaní kládol prekážky, ale podporu necítil ani od ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) a policajného prezidenta Gašpara.

"Jeho vyjadrenia sú nepravdivé a zavádzajúce. Porušil niekoľkokrát povinnosť mlčanlivosti a čo je horšie, považujem ho za klamára a zbabelca, ktorý namiesto verejného odpočtu sa uchyľuje k náznakom, čo dosiahol. Ochotne by som prijal, keby chcel odprezentovať, čo vyšetril," povedal Gašpar na dnešnej tlačovej konferencii a doplnil, že Gajdoš na funkciu šéfa takéhoto tímu nemal skúsenosti.

"Znehodnocuje svoju aj našu prácu"

Podľa jeho slov Gajdoš v rozhovoroch neútočil iba na neho osobne, Kaliňáka či Kováčika, ale priamo na policajtov. "Znehodnocuje svoju aj našu prácu," povedal šéf polície s tým, že Gajdošove výroky boli snahou diskreditovať dôveru v Policajný zbor SR.

Gašpar tvrdí, že od začiatku pôsobenia vo svojej funkcii má zásadu pristupovať k tímu Gorila maximálne opatrne, aby nikto nevyhlásil, že chce proces ovplyvňovať.

"Mojou starosťou je, aby mal tím dostatočné materiálne aj personálne podmienky, ale nie aby som vyšetrovanie usmerňoval či dával pokyny. Ale to, čo povedal Gajdoš, naznačuje, akoby to tak bolo. Ak by sme mu bránili či usmerňovali ho, asi by za päť rokov zareagoval," myslí si Gašpar.

Podľa jeho slov bolo už 17 čiastkových prípadov z Gorily uzavretých a bol tu preto priestor na zhodnotenie a odpočet práce tímu. "Ja by som mu do toho rozhodne nevstupoval," uistil policajný prezident.

Gašpar tiež konštatoval, že väčšina vecí, ktoré Gajdoš v rozhovoroch povedal, sú nepravda a klamstvo.

Odmietol napríklad, že Gajdoš dal návrhy na zvýšenie osobných príplatkov pre členov tímu, mimo neho samého, ale k zvýšeniu nedošlo. Podľa policajného prezidenta osobné príplatky boli zvýšené a týkalo sa to aj Gajdoša. "Prečo teda rozpráva niečo iné?" pýtal sa a zdôraznil, že nikdy nemal na stole návrh na zvýšenie príplatkov členov tímu a neschválil by ho.

Marek Gajdoš tiež v rozhovoroch povedal, že policajti sa obávajú vyšetrovať politické kauzy, keďže sa boja nátlaku. Gašpar tvrdí, že sa policajti trasú v skutočnosti preto, lebo sú následne pretraktovaní v médiách a kritizujú a obviňujú ich opoziční politici.

Gašpar sa zastal aj Kováčika

Tibor Gašpar sa zastal aj Dušana Kováčika. Nemyslí si, že tímu Gorila hádzal polená pod nohy a označil ho za profesionála.

Podľa Gašpara sa v posledných mesiacoch mnohí politici vyjadrujú k PZ spôsobom, že sú buď informovaní nedostatočne, alebo účelovo vytvárajú o polícii zlý obraz.

"Mne záleží na zvyšovaní dôvery občanov v PZ každý deň. Polícia nie je politická strana a boli by sme radi, keby nás politici nezneužívali vo svojom politickom súboji," odkázal Gašpar.

Poukázal tiež na to, že polícia obsadila v roku 2016 tretiu priečku v rámci dôveryhodnosti hneď za armádou a prezidentom SR. "Považujem sa za profesionála a chcem, aby riadenie polície bolo výsostne odborné a nie, ako je označované, pod politickým vplyvom. Ak sa niekomu nepáči, nielen opozícii, systém, ktorý si krajina nastavila, nech politici zmenia zákony. Polícia potom bude fungovať v zmysle platných zákonov," deklaroval.

Gašpar dal občanom osobnú záruku, že keď sa stretnú s korupciou, polícia to bude riešiť. "Máme na to nástroje," uzavrel s dôvetkom, že polícia pripravuje odpočet svojej činnosti za rok 2016.

Hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Jana Tökölyová uviedla, že do právoplatného skončenia trestnej veci nebude ÚŠP poskytovať podrobnejšie informácie o predmetnej trestnej veci ani komentovať vyjadrenia iných osôb.

"Po právoplatnom ukončení trestnej veci poskytne o predmetnej trestnej veci podrobné informácie vrátane vyhodnotenia výsledkov a činnosti vyšetrovacieho tímu," dodala.

01 - Modified: 2024-04-18 10:17:25 - Feat.: - Title: Haščákov obhajca tvrdí, že ÚŠP sa nezmohol na preskúmanie obvinenia pre Gorilu. 02 - Modified: 2024-02-28 13:46:07 - Feat.: - Title: Haščák vypovedal ako poškodený pre raziu v sídle Penty: V tomto prípade sa už neuspokojím s ospravedlnením 03 - Modified: 2024-02-12 16:05:44 - Feat.: - Title: Ústavný súd prijal sťažnosť Jaroslava Haščáka na postup SIS v kauze Gorila 04 - Modified: 2023-12-19 10:28:17 - Feat.: - Title: Odpočúvaný žiada vymazanie nahrávok SIS. Ústavný súd rozhodne v kauze Gorila 05 - Modified: 2023-07-26 06:55:00 - Feat.: - Title: O sťažnosti Haščáka proti obvineniu rozhodne prokurátor do niekoľkých mesiacov
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
19. apríl 2024 07:56