StoryEditor

Podozrivé nákupy na rezorte zahraničia: Beblavý vidí slalom medzi paragrafmi, Blaha nahrávanie extrémistom

25.11.2016, 07:00
Bývalá zamestnankyňa ministerstva zahraničných vecí vypovedala na zahraničnom výbore v parlamente.

Dnes pokračoval prerušený zahraničný výbor, na ktorom včera minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák obhajoval postup pri obstarávaní podujatí pre slovenské predsedníctvo v Rade Európskej únie. Namiesto ministra dnes prišiel štátny tajomník Ivan Korčok. Lajčák je na pracovnej ceste.

Neboli len referentmi

Bývalá zamestnankyňa ministerstva zahraničných vecí Zuzana Hlávková, ktorá poukázala na možné predraženie podujatia na predstavenie loga slovenského predsedníctva spolu s bývalým kolegom Pavlom Szalaiom na začiatku rokovania výboru spresnili, že nepracovali ako obyčajní referenti, čo tvrdil aj Lajčák.

„Bola som prijatá ako odborník vo funkcii štátny radca,“ povedala Hlávková s tým, že bola zaradená do deviatej z jedenástich platových tried. Podobne Szalai, ktorý bol v desiatej platovej triede.

Od rezortu diplomacie žiadajú, aby zverejnili viacero vecí, ktoré by vyvrátili podozrivú cenu podujatia. Okrem prieskumu trhu by chceli vidieť aj faktúry a zápisnice, hovorí Hlávková. „Ak by zástupcovia agentúry tvrdili, že by im to poškodili biznis, vyzývame ich k tomu aj tak v záujme zachovania dobrého mena,“ dodala. Podľa nej boli sumy na koncerty ukotvené v memorande, na vyrokovaní ktorého sa podieľali nielen ľudia z rezortu diplomacie, ale aj z ministerstva kultúry.

Na celý problém sa zrejme pozrie aj verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová. „Včera sme sa obrátili na ombudsmanku, dali sme podnet a veríme, že na konanie ministerstva zahraničných vecí sa pozrie a že nám dá za pravdu,“ povedal riaditeľ Transparency International Gabriel Šípoš.

Poslanci pôjdu na ministerstvo

Lajčákov zástupca Korčok zopakoval, že ministerstvo chce nechať celú vec prešetriť kontrolnými orgánmi. Poslanci schválili poslanecký prieskum na rezorte diplomacie v decembri tohto roka, ktorý Korčok uvítal. „Členovia tohto výboru budú mať možnosť oboznámiť sa o všetkom, čo má ministerstvo k dispozícii,“ povedal Korčok. Pri otázke na zverejnenie zmlúv umelcov povedal Korčok len toľko, že sú viazaní autorským zákonom.

Nezávislý poslanec Miroslav Beblavý si myslí, že už pominula doba, keď spoločnosť akceptovala „slalom medzi paragrafmi“. „Pokiaľ nie ste nový štandard schopní naplniť, tak neuspejete, lebo spoločnosť nie je ochotná tento slalom akceptovať, ak nie ste schopní konať vo verejnom záujme,“ povedal Beblavý. Korčok to odmietol s tým, že treba počkať na to, kým to vyšetria príslušné orgány.

Poslanec Smeru Ľuboš Blaha odmieta pochybenia ministerstva a myslí si, že celé dianie okolo ministerstva dáva priestor populistom a extrémistom.

Záverečným hlasovaním poslanci zasadnutie výboru ukončili.

01 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 02 - Modified: 2024-04-15 15:25:58 - Feat.: - Title: Bugár v HNtelevízii: Korčok si to u Maďarov pokazil dávno pred voľbami. Stačiť mohlo jedno vyjadrenie starostu 03 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 04 - Modified: 2024-04-10 15:33:02 - Feat.: - Title: Migaľ z Hlasu v HNtelevízii: Kampaň bola na hrane z oboch strán, Korčokova prehra priniesla džihád 05 - Modified: 2024-04-10 08:12:52 - Feat.: - Title: Na juhu Slovenska prispeli k volebnému obratu maďarské médiá. Zasahovali do kampane v prospech Pellegriniho
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
19. apríl 2024 21:34