StoryEditor

Opozícia reaguje na Ficove slová o vymyslených obvineniach: Je to pľuvanec do tváre ľudí

21.11.2016, 11:44
Autor:
TASRTASR

Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) zasadil ďalší úder politickej kultúre na Slovensku a opätovne znižuje dôveru občanov v štát.

Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásila opozičná poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA) na margo víkendového rozhovoru premiéra pre denník Pravda.

"Robert Fico tvrdil, že nie je nič, čo by ho oprávňovalo zaujať kritický postoj voči ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD). Doteraz sa aspoň tváril, že čaká na výsledky vyšetrovania. Dnes sa tvári, akoby žiadne podozrenia ani neexistovali a snaží sa občanom nahovoriť, že naozaj bola 'doba kešu' a bolo normálne platiť 12 miliónov eur v hotovosti," zdôraznila Remišová s tým, že je to výsmech občanom.

Galko: Vyjadrenie Fica je bezočivé

Podľa poslanca Jozefa Rajtára (SaS) výroky predsedu vlády potvrdili, že "dnes tu bojujeme s režimom Roberta Fica". "Je to režim, ktorý má vlastných policajtov, prokurátorov a kľúčových ľudí v štátnej správe, ktorí pre nich robia špinavú prácu," povedal.

Líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič vyhlásil, že podnikateľ Ladislav Bašternák známy z daňovej kauzy ukradol tomuto štátu za jediný rok osem miliónov eur.

"Tu je odpoveď, kde rastie extrémizmus. Je to rovnaká suma, ako je mesačná dávka v hmotnej núdzi pre 10-tisíc Rómov v osadách. Kto tu teda spôsobuje extrémizmus? Rómovia v osadách alebo Fico krytím takýchto podvodov?" pýtal sa Matovič.

Šéf Obyčajných je preto presvedčený, že tým, čo povedal Fico pre Pravdu, iba splnil objednávku od Bašternáka, ktorý ho cez zníženú cenu nájmu za byt v komplexe Bonaparte štyri a pol roka upláca.

Na margo premiérovho výroku, že táto kauza nikdy nebola predmetom rozhovorov v koalícii, Matovič vyhlásil, že je to obrovská hanba Mostu-Híd aj SNS.

"Som presvedčený, že to vôbec neriešia a hrajú len pózu pred médiami. Fico odkryl, ako je to u nich v kuchyni, že im to vôbec neprekáža. Vrana vrane oči nevykole," podčiarkol.

Podpredseda SaS Ľubomír Galko vníma premiérovo vyjadrenie o tom, že celá téma je vymyslená, ako bezočivé.

"Je to normálny pľuvanec do tváre verejnosti. Fico robí všetko pre to, aby sa nemusel vysťahovať z Bašternákovho bytu. Kryje Kaliňáka, Bašternáka a kryje aj samého seba," odkázal s dôvetkom, že kauza nie je uzavretá a premiéra vyzval, aby sa okamžite vysťahoval z bytu v Bonaparte a odvolal Kaliňáka z vládnej funkcie.

Fico nemá dôvod na odvolanie ministra

Fico pre Pravdu uviedol, že nemá dôvod na odvolanie Kaliňáka, ktorý je podľa opozície zapojený do daňovej kauzy Bašternák.

"Neexistujú žiadne dôkazy, nie je nič, čo by ma oprávňovalo zaujať kritický postoj voči Robertovi Kaliňákovi. Je najlepší minister vnútra, akého Slovensko kedy malo. Nemám absolútne žiadne dôvody, aby som odvolal Roberta Kaliňáka. Nebudem nikdy konať na princípe, že médiá niečo napíšu, ja niekoho zarežem a potom sa ukáže, že to bolo úplne inak," povedal šéf exekutívy.

Vyzdvihol Kaliňákovu reformu ESO, boj s kriminalitou. Minister podľa Fica pozdvihol Policajný zbor a pomohol aj hasičom. Zdôraznil, že Kaliňák má jeho absolútnu dôveru.

Dodal, že v koalícii je téma odchodu Kaliňáka uzavretá. Koaliční partneri podľa Fica nevidia žiadny dôvod na Kaliňákov odchod. "Tým definitívne táto kauza vo vládnej koalícii skončila," podotkol Fico. Koaliční partneri podľa neho tému viac neotvorili.

"Nikdy táto téma nebola predmetom rozhovorov, pretože sme dostatočne preukázali, že celá téma je vymyslená a cieľom tejto kampane je zaútočiť na veľmi dôležitého človeka v Smere, a to je Robert Kaliňák, a poškodiť Smer. Nie som Dodo v politike, aby som na takéto lacné hry naskočil," doplnil premiér a predseda Smeru-SD.

01 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 02 - Modified: 2024-04-16 19:03:09 - Feat.: - Title: Koaličný valec. Opozícia kritizuje odvolanie Jána Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady 03 - Modified: 2024-04-15 13:11:49 - Feat.: - Title: Príspevok na opatrovanie detí s ŤZP by sa mohol zvýšiť zo 100 na 300 eur, navrhuje opozícia v parlamente 04 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 05 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
20. apríl 2024 03:20