StoryEditor

Musíme sa vrátiť k robotníkom, vyhlásil na konferencii Smeru Blaha

"Musíme sa vrátiť k pracujúcim ľuďom, k robotníkom," povedal Ľuboš Blaha na programovej konferencii Smeru. Dodal, že strana musí robiť politiku, o ktorej hovoril Alexander Dubček a robiť socializmus s ľudskou tvárou.

Programová konferencia Smeru 17:07 To máte od Grendela? Tlačovú konferenciu uzavrel premiér poznámkou na redaktorku Denníka N. Tá sa opýtala, čo sa dá politika pre ľudí robiť z bytu Ladislava Bašternáka. "To máte od pána Grendela?" opýtal sa jej Fico a aj s ministrami odišiel z tlačovej konferencie. Narážal pri tom údajné prepisy SMS a mailovej komunikácie Gábora Grendela s niektorými novinármi, ktorá sa objavila na internete a na ktorú upozornil Marián Kočner.  16:52 Smer sa nebude ponúkať bankárovi "Smer nemôže byť stranou, ktorá sa bude ponúkať bankárovi," povedal o tom, akých voličov chce Smer v budúcnosti oslovovať.  16:49 Pravica sa rozpadáva na dennej báze Premiér sa na záverečnej tlačovej konferencii vrátil ku kritike svojich oponentov. "Pravica sa rozpadáva na dennej báze, na dennej báze vznikajú nové strany," povedal premiér.  16:43 O Mečiarovych amnestiách "Amnestie, ktoré vydal Vladimír Mečiar, sú morálnym suterénom. Nemáme však možnosť. Nemôžeme dnes prijať ústavný zákon a povedal, že konkrétne individuálne rozhodnutie prezidenta môže byť zrušené. Čo ale môžeme urobiť je, že by sme prijali v národnej rade podobu uznesenia, ktorým by sme odsúdili amorálnosť týchto amnestií," povedal Fico.  16:15 Dôležitý snem bude v Prešove Najbližší snem strany Smer, kde by mohlo dôjsť aj k zmenám na miestach podpredsedov strany, by sa mal konať 10. decembra v Prešove. 16:02 Zdravie premiéra Premiér Robert Fico sa rozlúčil s delegátmi s tým, že by sa s nimi chcel v novembri stretnúť. "Ak mi to program a zdravie dovolia," povedal ako podmienku ciest po Slovensku Fico.

Zdroj: HN/Peter Mayer
16:01 Posledný rečník bol Kaliňák Posledným rečníkom bol Robert Kaliňák. Ten vo svojom prejave hodnotil svoj rezort a pochválil aj priebeh bratislavského summitu. 
Zdroj: HN/Peter Mayer
15:31 Erik Tomáš dúfa v zlepšenie vzťahov s médiami Napriek kritike Roberta Fica na adresu novinárov, ktorým odkázal, aby išli do čerta, si Ficov poradca pri komunikácii Erik Tomáš myslí, že je správne, že programová konferencia je otvorená aj pre novinárov. "Pevne veríme, že prinesú objektívne spravodajstvo z tejto konferencie, lebo niekedy máme pocit, že v prípade strany Smer ako keby platil dvojaký meter. Ale neustále budeme veriť v to, že sa tie vzťahy smerom k strane Smer zlepšia," hovorí Tomáš, ktorý v minulosti pôsobil ako redaktor televízie Markíza. 15:28 Fico urýchľuje rečníkov Premiér Robert Fico upozorňuje rečníkov, aby svoje príhovory skrátili. Na programe sú ešte prejavy troch členov strany. Úplne posledným bude minister vnútra Robert Kaliňák. 
Minister vnútra Robert Kaliňák
Zdroj: TASR
15:25 Smer by mal pomôcť homosexuálom Strana Smer-SD by mala pomôcť homosexuálom. Napríklad v otázke informovania o zdravotnom stave ich partnerov. Na programovej konferencii Smeru-SD to povedala bývalá europoslankyňa Smeru-SD Katarína Neveďalová. "Oceňujem odvahu, Katka," reagoval na Neveďalovej vystúpenie ohľadom pomoci homosexuálom predseda vlády a Smeru-SD Robert Fico. 15:18 V SaS si šňupnú na centrále a idú na tlačovku Premiér Robert Fico medzi príhovormi hostí stihol zaútočiť aj na kolegov z opozície. "Nech sa na mňa nehnevajú priatelia v SaS-ke. Si šňupnú na centrále a potom idú na tlačovú konferenciu. Vymyslia si hocijaký príbeh, len aby na nás zaútočili. Aby to bolo rýchlo v médiách," povedal Fico.  15:05 Beňová: Neprišla som škodiť Smeru K rečníckemu pultu sa postavila Monika Flašíková-Beňová. Ešte predtým ako začala rozprávať, premiér ju vyzval, aby chvíľu počkala, kým sa novinári pripravia.  "Mňa veľmi mrzí, že sa tu očakáva na moje vystúpenie ako na niečo, čo má zásadným spôsobom poškodiť stranu Smer. Ja som túto stranu zakladala, ja som neprišla prednášať niečo, čo má strane poškodzovať," povedala Beňová na úvod. 
Zdroj: HN/Peter Mayer
14:56 Fico útočí na novinárov Premiér Robert Fico zakončil príhovor Petra Kažimíra vtipom. A pokračoval v kritike médií. "Čo si myslíte, prečo tu všetci sedia?" pýtal sa publika. A sám aj odpovedal: "čakajú, kto konečne povie niečo zlé.  "Choďte do čerta novinári," zakončil Fico. Redakcie pritom dostali oficiálne pozvánky od tlačového oddelenia Smeru. 14:45 Babráci z roku 2012 Minister financií v rámci svojej prezentácie pochválil efektivitu výberu daní. "Keby sme boli rovnakí babráci, ako niekto v roku 2012, vyberali by sme dnes vyberali o 900 miliónov eur menej ako dnes," popísal Kažimír. 
Zdroj: HNtelevízia
14:38 Kažimír si priniesol grafy "Milí priatelia uvoľnite sa prosím," začal svoj príhovor dobre naladený Kažimír. Vetou "pripravil som si pre vás aj grafy" zabavil publikum. 
Zdroj: HNtelevízia
14:36 Richter nechce dopadnúť ako utopickí socialisti "Nesmieme sa dostať do situácie, aká bola pred pár storočiami, keď tu utopickí socialisti začali bojovať proti strojom," vyhlásil Richter. "Musíme mať dopredu pripravené, čo urobiť s tými, ktorí skončia," hovoril o tom, že vplyvom robotizácie budú časom nahrádzané viaceré súčasné profesie.  14:30 100-percentný nárast minimálnej mzdy Minister práce Ján Richter vo svojom prejave chváli nárast minimálnej mzdy. 
Zdroj: HNtelevízia
14:29 Dobrá nálada Premiér Robert Fico ostáva v dobrej nálade. Po tom, ako podpredseda Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Igor Čombor v prejave premenoval jeho stranu na Smer sociálna delegácia, pripomenul vlastný príbeh. "Na stretnutí s veľvyslancami som povedal namiesto vysoký komisár vysoký kominár," zabavil publiku premiér.  14:19 Fico sa zabáva na novinároch Premiér Robert Fico vyhlásil, že novinári prišli na konferenciu na to, aby robili zle. Prekážalo mu totiž, že sa v médiách objavila správa o tom, minister vnútra Robert Kaliňák nesedí po boku premiéra, ale na kraji stola. "Blahoželám novinárom k tejto investigatívnej činnosti," povedal premiér a rozosmial publikum. 
Zdroj: HNtelevízia
14:02 Sociálny dialóg nikdy nefungoval lepšie "Na Slovensku nikdy tak nefungoval sociálny dialóg, ako je tomu dnes," vyhlásil šéf KOZ Jozef Kollár. Premiér zareagoval žartom, že sa bude snažiť konať tak, aby odborári nemuseli štrajkovať a nemuseli tým vláde robiť zle. 
Šéf KOZ Jozef Kollár
Zdroj: HNtelevízia
13:37 Tézy pre lepší život Ako prvý vystupuje Marek Maďarič, ktorý predostiera pre stranu. Tie by mali podľa jeho slov zabezpečiť lepší život pre ľudí. Niektoré z téz, ktoré Smer bude podporovať: Prioritou bude zvyšovanie minimálnej mzdy
Progresívne zdaňovanie
Podpora zavedenia novej dane z finančných transakcií
Sociálne podniky
Sociálny aspekt vo verejnom obstarávaní
Integrované systémy v doprave - cenovo dostupnejšie cestovanie v krajských mestách
Posilnenie úlohy splnomoncnenca pre najmenej rozvinuté okresy
13:23 O pár minút pokračuje konferencia Už o niekoľko minút bude pokračovať programová konferencia Smeru. Teraz už bez zahraničných hostí. 
Zdroj: HN/Veronika Šoltinská
13:22 Musíme sa vrátiť k robotníkom Musíme sa vrátiť k robotníkom, povedal Ľuboš Blaha pre HNtelevíziu. "Oceňujem posun doľava," dodal. K novým tézam Smeru podotkol len to, že ich zastrešovateľom je Robert Fico. "Nesnažte sa adresne pomenovávať autorov téz," uzavrel Blaha. Pôvodné tézy, ktoré vzišli z dielne Ľuboša Blahu a Pavla Pašku, strana stiahla.
Ľuboš Blaha
Zdroj: HN/Veronika Šoltinská
13:13 Blanár na konferencii Programovú konferenciu strany nevynechal Juraj Blanár. Ten sa dostal v posledných dňoch do pozornosti médií kvôli kauze predraženého nákupu CT prístrojov pre Žilinský samosprávny kraj.
Juraj Blanár
Zdroj: TASR
13:10 Tri základné otázky od Fica Musíme si odpovedať na otázku, či robíme všetko na podporu silného sociálneho štátu. To je prvá otázka, na ktorú musíme nájsť odpoveď v našom novom programe. Druhá je, či sme dostatočne úspešní pri presadzovaní alternatívy rozvoja. A tretia otázka znie, či je našou prioritou tvrdo pracujúci človek, ktorý rešpektuje pravidlá. Rozumie nám tento človek?
Zdroj: HN/Peter Mayer
12:23 Beňová chváli konferenciu Monika Flašíková-Beňová si myslí, že k dobrej atmosfére na konferencii prispieva, že delegáti sa môžu stretnúť s členmi vlády. V minulosti kritizovala uzavretosť zjazdov strany. 12:07 Fico má dobrú náladu "Teraz už zomriem úplne. Choroba ma skolí," hovorí premiér v závere prvej časti konferencie. Vyzýva aj na častejšie podobné stretnutia sociálnych demokratov.  12:06 Tvrdo pracujúci človek Je našou prioritou tvrdo pracujúci človek, ktorý rešpektuje pravidlá? Takto nastavil premiér Fico ďalšiu provokatívnu otázku, ktorej sa chce venovať. 
Programová konferencia Smeru
Zdroj: HN/Peter Mayer
12:02 Čo máme z nízkeho deficitu? "Čo z toho máme, že máme deficit na úrovni 0,5 percenta, keď nám chýbajú peniaze na rekonštrukciu škôlok a škôl?" pýta sa premiér.  11:46 Zlá správa pre Kažimíra Robert Fico v rámci menovania úspechov vlády poukázal aj to, že sa stále držíme v deflácii. Zároveň sa hneď obrátil na ministra financií Petra Kažimíra. "Ja viem, že pre teba a tvoju kasu to nie je dobrá správa, ale pre ľudí je," povedal Fico Kažimírovi.  11:41 Médiá zaujímajú sprostosti "Médiá zaujímajú hlúposti, sprostosti," povedal premiér.  11:41 Kritika opozície Premiér znova pripomenul, že dnešná konferencia púta veľkú pozornosť médií. "Budem predstierať, že je tomu tak, lebo iné strany takéto konferencie nerobia," povedal.  Zároveň však povedal, že Smer-SD je úspešná strana, ktorá vyhrala štyrikrát voľby a má ambíciu vyhrať znova.  11:34 Opozičný líder s napojením na mafiu "Je normálne, aby na čele opozičnej strany stál človek, ktorý bol v minulosti napojený na mafiu?," pokračoval Fico. 
Zdroj: HN/Peter Mayer
11:33 Fico o domácej polite Slovo si znova vzal Robert Fico. Ten sa rozhodol hovoriť aj o domácej politike.  "Máme na Slovensku počúvať tie stále sa rozpadajúce pravicové strany? Máme počúvať tých politológov, ktorí stále dávajú prognózy, ktoré nevychádzajú?" pýtal sa premiér.  11:16 Diera medzi bohatými a chudobnými Slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič vo svojom príhovore ako jeden z problémov pomenoval to, že niekoľko bohatých rodín stále bohatne a diera medzi nimi a tými najchudobnejšími rastie. 
Maroš Šefčovič
Zdroj: Smer.tv
11:00 V4 nie je zdrojom problémov Český premiér Bohuslav Sobotka hovorí o tom, že V4 nie je ani zďaleka zdrojom problémov v Európe. 
Zdroj: HN/Peter Mayer
​Zľava: Maroš Šefčovič, Bohuslav Sobotka, Robert Fico, Sigmar Gabriel a Thomas Drozda. 
10:50 Hovorí rakúsky minister K slovu sa dostal rakúsky minister kultúry Thomas Drozda. Ten hovorí o tom, s akými krízami sa musela Európa v posledných rokoch vysporiadať. 
Thomas Drozda
Zdroj: Smer.tv
10:46 Súdruhovia a súdružky "Milí priatelia a priateľky, alebo milí súdruhovia a súdružky, ako to hovoríme u nás," oslovil Sigmar Gabriel obecenstvo počas príhovoru. Na záver sa poďakoval Robertovi Ficovi za pozvanie a nazval ho priateľom.  10:31 Prvé slovo dostal Sigmar Gabriel Ako prvý dostal slovo nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel. Ten hovorí o tom, čo považuje za sociálnu demokraciu.  "Sloboda a solidarita sú dve stránky sociálnej demokracie," povedal v prejave Gabriel. 
Sigmar Gabriel
Zdroj: Smer.tv
10:19 Fico začal žartom "Chlapi by nemali priznávať svoje slabosti, ale som chorý," začal žartovne premiér. "Neviem, či bola nejaká programová konferencia pod takým tlakom médií," povedal Fico.  10:15 Začalo sa hymnou Programová konferencia Smeru-SD v naplnenej sále bratislavského Technopolu začala štátnou hymnou.  09:57 Fico prišiel s Beňovou
Zdroj: HN/Peter Mayer
Premiér Robert Fico prichádza na konferenciu v sprievode europoslankyne Moniky Flašíkovej-Beňovej. 
09:56 Zbiehajú sa ministri Na miesto konferencie už dorazili viacerí ministri. Prítomní sú Peter Žiga, Ján Richter, Tomáš Drucker aj Robert Kaliňák.  09:51 Personálne otázky sa riešiť nechystajú "Je to programová konferencia, personálne otázky sa na nej neriešia. Celá konferencia bude venovaná programu," uviedol poslanec za Smer-SD Ľubomír Petrák 09:50 Kritické hlasy v Smere V Smere-SD sa čoraz viac ozývajú kritické hlasy, ktoré žiadajú zmeny v strane. Strana by mala na konferencii predstaviť nové programové tézy, ktoré pripravoval poslanec Národnej rady SR a šéf Zboru poradcov predsedu vlády SR Vladimír Faič. 09:47 Matovič pristavil karavan Śéf OĽaNO Igor Matovič už o piatej ráno pristavil pred miesto konania karavan s nápisom "Fico chráni zlodejov."  07:45 Zahraniční hostia Na konferenciu by mal prísť okrem straníkov aj predseda Sociálnodemokratickej strany Nemecka a nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel, predseda Českej strany sociálnodemokratickej a predseda vlády ČR Bohuslav Sobotka a rakúsky minister kultúry Thomas Drozda. 07:30 Návrh Pašku s Blahom neprešiel Pôvodné tézy z dielne Ľuboša Blahu a Pavla Pašku, ktoré definovali Smer-SD ako štandardnú programovú stredoľavú politickú stranu hlásiacu sa k tradičným hodnotám slovenskej a európskej sociálnej demokracie, strana stiahla.

menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
23. apríl 2024 16:53