StoryEditor

Poslanci SaS obviňujú J&T z podvodov. Galko nezplatil toľko DPH za celý život ako ja za jeden byt, reaguje Tkáč

18.10.2016, 10:58
Poslanci SaS Jozef Rajtár a Ľubomír Galko zverejnili schémy, podľa ktorých mala finančná skupina presúvať byty medzi firmami.

"Takéto podvody s DPH ako robili Bašternák s Kočnerom, neboli ojedinelé prípady," vyhlásili poslanci SaS Jozef Rajtár a Ľubomír Galko.

Poslanci dokonca priamo obvinili z podvodov s bytmi finančnú skupinu J&T.

"Sú však sofistikovanejší ako Bašternák," vyhlásil Rajtár.

25 firiem

Strana SaS zverejnila aj schémy 25 firiem, ako podľa poslancov mali údajné podvody s bytmi prebiehať. Išlo o byty v luxusnom komplexe River Park.

Je to masívne, toto je klasický operačný systém Smeru a na nich naviazané finančné skupiny," doplnil poslanec SaS.

Pri bytoch z River Parku je podľa Rajtára model veľmi podobný ako v kauze Bašternák, opísal ho na príklade jedného bytu. Založilo sa 25 firiem s rovnakým názvom KPRHT 1 až 25.

Väčšina z nich je podľa poslanca vlastnená cyperskými schránkovými firmami a sídlia na tej istej adrese. Následne sa tento byt podľa SaS prevádzal cez viaceré firmy až skončil v KPRHT 4, kde je konateľkou sestra spolumajiteľa J&T Patrika Tkáča.

Vyzvali Kažimíra, aby odstúpil

Podľa Rajtára sa to nemohlo robiť bez vedomia Finančnej správy, preto spolu s Galkom vyzvali ministra financií Petra Kažimíra, aby odstúpil zo svojej funkcie.

"Preto by bolo správne, aby odstúpil sám a aby dal aspoň teoretickú šancu novému ministrovi financií, ktorý môže mať odvahu uskutočniť príslušné personálne zmeny vrátane výmeny riaditeľa finančnej správy Františka Imreczeho," tvrdí podpredseda SaS Ľubomír Galko. Čo sa týka prípadného odvolávania ministra financií v parlamente, strana ešte takýto krok zváži.

Patrik Tkáč: Budeme pýtať súdne odškodné

Spolumajiteľ finančnej skupiny Patrik Tkáč na sociálnej sieti poprel všetky obvinenia a je pripravený sa brániť aj súdnou cestou.

"Za každú stratenú sekundu s tymito nezmyslami budeme pýtať súdne odškodné. Od spoločnosti KPHRT, v ktorej je konateľka moja sestra mám za plne komerčných podmienok prenajatý byt, za ktorý som doteraz zaplatil na DPH viac ako Galko a jemu podobní zaplatili za celý život," napísal Patrik Tkáč.

"Všetky prevody bytov v RIVER Park-u a ostatných projektoch J&T boli v súlade so zákonom, riadne zdanené, štát neprišiel ani o jediný cent a nemáme najmenší problém to kedykoľvek dokázať. Poslanci Galko a Rajtár chceli využiť silu značky J&T na svoje zviditeľnenie, ale len na základe toho, že poslanec Rajtár niečomu nerozumie, predsa nemôže vyslovovať hrubé obvinenia a hovoriť o prípade pre orgány činné v trestnom konaní. Takéto správanie členov zákonodarného zboru je predsa neprijateľné. Poškodzuje spoločnosť, akcionárov i zamestnancov a preto zvažujeme primeranú obranu našich práv," píše sa vo vyhlásení akcionárov finančnej skupiny J&T.

Finančná správa preverí obvinenia

Finančná správa podľa denníka N obvinenia poslancov preverí.

„Finančná správa skúma všetky podnety indikujúce podvodné správanie subjektov, a preto bude aj dnešné vyhlásenie vnímať ako podnet na prešetrenie daňového podvodu a bude sa ním zaoberať,“ vyhlásila hovorkyňa Patrícia Macíková.

Schémy, ako podľa sulíkovcov putovali byty. 

SaS

​Obrázok si zväčšíte kliknutím sem. SaS

​Obrázok si zväčšíte kliknutím sem.

01 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 03 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ 04 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 05 - Modified: 2024-04-15 15:39:49 - Feat.: - Title: PS a SaS nepodporia schôdzu k odvolávaniu ministerky Dolinkovej. Zvolať ju chcelo Matovičovo hnutie
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
18. apríl 2024 02:23