StoryEditor

Brecely otvorene prehovoril, čo sa dialo v Sieti: Hrnčiar túžil po vplyve, chcel zo mňa urobiť bábku

06.10.2016, 00:00
Predseda strany Sieť a bývalý minister dopravy Roman Brecely v rozhovore pre Hospodárske noviny:

Bývalý podpredseda Siete Andrej Hrnčiar si zo mňa chcel urobiť bábku na ministerstve dopravy, hovorí súčasný predseda Siete a bývalý minister dopravy Roman Brecely. Keď to nevyšlo, Hrnčiar zobchodoval svoj vplyv so stranou Most-Híd.

Strana Sieť mala obrovské ambície, dnes sa pohybuje v pásme, kde hrozí, že zanikne. Kde sa stala chyba?
Strana Sieť dostala po voľbách do parlamentu desiatich poslancov. Pri koaličných rokovaniach, keď už bolo jasné, že strana Sieť ide do koalície so stranou Smer, sme prišli o troch poslancov, takže sme ostali bez poslaneckého klubu. Som presvedčený, že aj v sedmičke sa dá dosiahnuť slušný parlamentný výtlak.
Okrem Alenky Bašistovej sme mali prakticky neviditeľných poslancov, ktorí nemali žiadny poslanecký výtlak. Ďalší postup bol taký, že piati poslanci okolo pána Hrnčiara začali rebelovať. V zásade začali kritizovať komunikáciu v strane.

Bolo to podľa vás autentické?
Viac-menej išlo o osobu Radoslava Procházku, pretože s ním bola údajne komunikácia katastrofálna.



Vy asi viete, aká s ním bola komunikácia...
Rado sa nezmenil ani po voľbách, bol rovnaký ako pred voľbami. Mohli to povedať oveľa skôr. V tejto chvíli to beriem ako veľmi pokrytecké. Ale nakoniec to dospelo do štádia, že podmienili svoje zotrvanie v strane odchodom Radoslava Procházku, čo sa naplnilo na augustovom sneme, keď Rado rezignoval zo všetkých svojich funkcií v strane. Nastala chvíľa, keď mali možnosť preukázať to, čo tvrdili. A teda všetky dôvody, pre ktoré chceli odísť, pominuli a mohli ďalej pokračovať v práci, čo sa nestalo. Na sneme som bol nominovaný za predsedu. Samozrejme, toto oni neakceptovali a tvrdili, že aj po odchode Radoslava Procházku nedošlo k žiadnym zmenám a nevidia dôvod zotrvať v strane.

Vyčítali vám aj to, že ste nezrušili rozhodnutie, pre ktoré prišli Andrej Hrnčiar a Martin Fedor o miesta v predsedníctve. Prečo ste toto rozhodnutie nezmenili?
Celým týmto príbehom, ktorý som povedal, a to sú fakty, sa tiahne ešte iný príbeh, ktorý má jedného spoločného menovateľa, a tým je Andrej Hrnčiar. Faktom je, že od samého začiatku mal Andrej ambíciu stať sa ministrom a robiť si svoje obchody priamo na ministerstve. Toto sa mu nenaplnilo, pretože siedmi poslanci zostali zamknutí v parlamente a nemohli ísť do exekutívy. Takže Andrej sa nestal ministrom. Čo vyčítam Radovi Procházkovi je, že vo svojej veľkorysosti mu dokonca ponúkol miesto podpredsedu parlamentu. Od tej chvíle Andrej využil svoju pozíciu a moc na rozmýšľanie nad tým, ako by získal vplyv a možno moc na ministerstve. Bolo mu jasné, že môj štýl práce mu neumožní, aby sa na ministerstve etabloval.

Boli tam nejaké pokusy získať vplyv na ministerstve?
Jasné, že to bolo citeľné, chcel tam presadzovať svoje veci.

Môžete byť konkrétny?
Sú to personálne, sú to nejaké sféry vplyvu a tak ďalej. Ale to sa nestalo. Takže spolu s Martinom Fedorom hľadal riešenia na to, ako tú svoju sféru vplyvu posilniť. V zásade vymysleli dva varianty. Prvý bol, že prostredníctvom väčšiny v predsedníctve strany získajú kontrolu nad Sieťou.

Chceli urobiť palácový prevrat?
Presne tak. A následne sa zmocniť aj rezortu. Toto Rado Procházka prekukol. Vylúčil ich z predsedníctva a zabránil palácovému prevratu. Druhý variant, ktorý mali pripravený bol, že to zobchodujú s inou koaličnou stranou. S akou, to dobre viete. Na konci dňa sa udialo to, že išli do strany Most-Híd.

Z vašej strany sa tomu nedalo vyhnúť, pretože chceli mať kontrolu nad rezortom?
Po zvolení som si s nimi sadol dúfajúc, že si dáme veci do poriadku a vyjasníme si svoje budúce smerovanie a spoluprácu. Oni očakávali, že im poviem, aby sa vrátili do predsedníctva, získajú v ňom väčšinu, získajú kontrolu nad stranou a aj nad rezortom. Mňa by si možno nechali ako ministra, ale toto bolo proti mojej vôli.

Vy by ste tam boli len bábkou a oni by si robili, ako ste povedali, svoje obchody?
V zásade si to tak predstavovali, čo je proti môjmu presvedčeniu a štýlu práce. Toto sa neudialo, navyše ich obrovské zdesenie nastalo, keď som im povedal, že od nich v prípade, že zostanú v strane, očakávam nejaký parlamentný výtlak, že by som chcel vidieť presadzovanie legislatívnych noriem pre ľudí, ktorí ich zvolili do parlamentu. Takže nielen že by nedostali stranu, ale ešte by museli aj pracovať.

Takže lepší variant bol odísť do Mosta?
Aj za cenu toho, že som vedel, že o ten post prídem. Ale mne to stálo za to, aby som neprijal túto hru.

Výsledok je taký, že, sám ste to povedali, zobchodovali svoj vplyv. Za čo? Ministerstvo nedostali.
To v tejto chvíli neviem povedať. Čas ukáže, čo sa vlastne stalo, ako to zobchodovali a čo za to dostali. Takže to zostáva už len pozorne sledovať. Pre mňa je to obrovským sklamaním. Týchto ľudí som poznal osobne, strávili sme nejaký čas aj v kampani, ale taká je asi politika.

Pán Hrnčiar v rozhovore pre HN povedal, že variant, že sa stanete predsedom, bol dávno dopredu nachystaný. Ako to teda bolo? Radoslav Procházka o tom zjavne nevedel, čo sme videli v priamom prenose.
To len svedčí o tom, že lož a pretvárka je priamou súčasťou bežnej rétoriky pána Hrnčiara.

Takže klamal? Nie je to pravda?
Samozrejme, že klame. Ten scenár bol naťuknutý, ale ja som ho jednoznačne odmietol, pretože som si nedokázal predstaviť, ako by som riadil rezort a stranu.

Ale keď už sa to stalo, tak ste to prijali.
To bola ponuka, ktorá sa nedala odmietnuť. Tí ľudia to chceli a bolo to vyslovene spontánne. Videl som, že kritizuje aj to, že Radoslav Procházka viedol snem do konca. To bolo pre mňa prekvapenie, pretože ja ani nepoznám procedurálne úkony, ako viesť snem, rokovací poriadok, takže ja som Rada vyslovene požiadal, aby si tú svoju káru bolesti dotiahol až do konca v ten deň. Je smutné, že sa to snaží Andrej takýmto spôsobom zneužívať.

Keď ste sa stali predsedom strany, krátko nato sa štvorkoalícia pretransformovala na trojkoalíciu a drsnejší komentátori písali, že ťažko vás nazývať krízovým manažérom, že ste skôr správcom konkurznej podstaty. Máte v strane teraz ešte čo spravovať, ak odhliadnem od dlhov vo Fio banke?
Treba si najprv urobiť poriadok v strane, inventúru toho, čo tam ešte zostalo. Treba si urobiť personálny audit. V prvej fáze budeme pozerať iba za prvú zákrutu, nebudeme sa pozerať za ďalšie.

Je v strane ešte niečo, s čím sa dá pracovať?
Zostala kopa kvalitných ľudí. Tá vyše poldruharočná práca, ktorá bola aj v rámci regiónov a budovaní štruktúr, dnes ešte zostala. Chuť a vôľa je hlavne u ľudí v regiónoch. Urobíme si audit toho, čo tam je, musíme si precestovať Slovensko, zistiť, kto s nami ešte chce pracovať a začať to budovať trošku inak, ako to bolo budované predtým.

Ústami Roberta Fica po rokovaní s vami zaznelo, že budete hľadať uplatnenie potenciálu strany Sieť v integrácii s niektorou z koaličných strán. Môže teda Sieť existovať samostatne alebo nie?
Tento návrh padol z mojej strany počas koaličných rokovaní, keď som Bélovi Bugárovi navrhol, že keď má piatich poslancov, nech si zoberie už siedmich. V tej chvíli to bude integrácia, po ktorej bude nasledovať fúzia. Tá je spojená aj s prevzatím určitých záväzkov. V tej chvíli sa nám to zdal ako dobrý nápad, Béla Bugár to prijal, všetci sa s tým identifikovali.

Takže tou stranou mal byť Most-Híd?
Áno. S odstupom času si dnes neviem predstaviť, ako by sme to technicky zrealizovali, pretože nepredpokladám, že štruktúry Mosta by sa s niečím takým identifikovali.

Takže tento plán je pasé?
Vidím ho skôr nerealizovateľný.

Budete sa snažiť o revitalizáciu samostatne?
Máme parlamentnú stranu, máme dvoch poslancov, skúsime urobiť nejakú resuscitáciu. Budeme skúšať motivovať ľudí, aby sme im mali čo ponúknuť, musíme si zadefinovať náš profil, program a ďalšie veci.

Neskolaboval plán fúzie na tom, že by záväzky na seba musel prevziať Most? A zároveň aj preto, že strana by prišla o svoju právnu subjektivitu a stratila by tak nárok na príspevky od štátu?
Takto som sa na to nepozeral. Vieme si to dnes vyfinancovať aj sami. Bolo to viac-menej principiálne riešenie, nemalo to finančné pozadie.

Keby strana zanikla, ťažko by ste získali príspevok za celé štvorročné obdobie. Strana by to nemohla ani technicky ufinancovať.
Jasné, že nie. Pokiaľ by nastala fúzia, všetky záväzky by prevzal nový subjekt. A ja neviem, či ten nový subjekt by poberal všetky tieto štátne podpory. Myslím si, že áno.

Keď ste odchádzali z koalície, zdalo sa mi, že to bolo až také dobrovoľné. Vyzerá to, ako keby ste to tiež zobchodovali, keďže ste už nemali veľmi veľký vyjednávací priestor a koalícia vám niečo ponúkla, že berte alebo nechajte tak. Bolo to takto alebo prečo ste tak spokojne odišli?
Neodišli sme spokojne. Verte mi, že som mal veľa bezsenných nocí. Ale v určitej chvíli si uvedomíte svoju vyjednávaciu silu.

Čo teda dostanete výmenou za to, že podporujete koalíciu?
Stále sme akceptovaní, stále sme stranou, ktorá má dvoch poslancov, stále máme možnosť presadzovať si svoje návrhy, ktoré máme v programovom vyhlásení vlády.

Kto je Roman Brecely
Dlhoročný manažér absolvoval Slovenskú technickú univerzitu a študoval aj na City University. Ako manažér sa sústredil najmä na spoločnosti v priemysle a energetike. Pôsobil napríklad Slovnafte, ČEZ-e a ďalších firmách. Do politiky vstúpil v tomto roku na kandidátke strany Sieť, ktorá z neho urobila až do vylúčenia z koalície ministra dopravy. V auguste vystriedal vo funkcii predsedu zakladateľa strany Radoslava Procházku.

01 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 02 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 03 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár) 04 - Modified: 2024-04-10 11:54:48 - Feat.: - Title: Čaputová chce zostať na Slovensku. Nemám záujem vstúpiť do politiky, odkazuje 05 - Modified: 2024-04-10 10:37:51 - Feat.: - Title: Po Slovensku vylepili proruské billboardy: Ku kontroverznej kampani sa prihlásili Demokrati
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
20. apríl 2024 10:19