StoryEditor

Rajtár s Viskupičom ostro kritizujú Finančnú správu

29.09.2016, 14:11

Tri firmy, ktoré registrujú internetové domény na Slovensku, a to Zoner, Platon a Websupport, sú podľa opozície obetnými baránkami pre Finančnú správu (FS) SR v jej boji proti hazardu.

Uviedli to na dnešnej tlačovej konferencii poslanci Národnej rady (NR) SR Jozef Viskupič (OĽaNO-NOVA) a Jozef Rajtár (SaS). Spomínané firmy podľa ich názoru dostali neoprávnené pokuty za tzv. prevádzkovanie domén, ktoré mali viesť k propagácii hazardu.

Opoziční poslanci zároveň upozornili na to, že dvom z dotknutých firiem prišiel e-mail s ponukou pomoci, ktorú im niekto sprostredkuje za úplatok 5-tisíc eur.

Autor určil konkrétny účet, kde má byť suma doručená. Chcel to údajne urobiť za to, že FS nebude postupovať proti nim tak, ako sa chystá.

"Príbeh tohto vydierania a korupcie je dôkazom toho, že tento skutok aj úmysel tohto skutku sa naozaj stal," domnieva sa Viskupič.

Hovorí to podľa neho o tom, že z finančnej správy unikajú informácie, ktoré osoba zo spomínaného e-mailu zneužíva a na základe nich si pýta od kontrolovaných daňových subjektov úplatok 5-tisíc eur.

"Prečo finančná správa doteraz nepriniesla informácie, akým spôsobom informácie unikajú a prečo orgány činné v trestnom konaní jednoznačnú ponuku na korupciu a na vydieranie nedoriešili? Prečo finančná správa nevydá manuál, ako majú firmy postupovať pri registrácii domén propagujúce hazard?" pýtal sa Viskupič.

Doteraz nie je podľa neho jasné, ako majú títo internetoví podnikatelia postupovať, aby im daniari nevstupovali do podnikania. "Vypracujeme interpeláciu na ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD), aby odpovedal jednoznačne na otázky, za čo sú firmy zodpovedné, či plánuje vydať metodický pokyn pre FS SR. Dokiaľ ho nevydá, všetci registrátori by mohli byť riešení finančnou správou, že porušujú zákon," uviedol Viskupič.

Obaja poslanci už minulý týždeň (23.9.) na brífingu upozornili, že finančná správa udelila firme Websupport pokutu 80.000 eur, ktorá vlastníkom webov s hazardom registrovala domény. Rajtár upozornil na to, že pokutu nedostala firma, ktorá internetové stránky reálne prevádzkuje, ani firma, ktorá prevádzkuje počítačové servery. Pokutu dostala len firma, ktorá registruje domény. 

Prezident finančnej správy František Imrecze na to reagoval, že daniari postupujú voči všetkým subjektom rovnako a pri svojej kontrole skúmajú jedinú vec, či dodržiavajú alebo nedodržiavajú zákony.
"Finančná správa pri dozore nad hazardnými hrami neskúma, či je obsah šírený držiteľom domén, alebo sa držiteľ rozhodol tieto domény plniť obsahom tretích strán. Pokiaľ na takýchto doménach dôjde k  propagovaniu alebo prevádzkovaniu nelegálneho hazardu na Slovensku, finančná správa na to reaguje. Vo vzťahu k zákonu je držiteľ domény zodpovedný za to, aký obsah na tejto doméne umožňuje šíriť," vysvetlil minulý týždeň Imrecze.

01 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 02 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS 03 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ 04 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 05 - Modified: 2024-04-15 15:39:49 - Feat.: - Title: PS a SaS nepodporia schôdzu k odvolávaniu ministerky Dolinkovej. Zvolať ju chcelo Matovičovo hnutie
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
18. apríl 2024 16:07