StoryEditor

Ficov poradca o kauze Bašternák: Nesmieme mlčať, vyzerá to akoby sme sa nechceli k niečomu priznať

22.09.2016, 15:52
Erik Tomáš sa vrátil k Robertovi Ficovi, aby znovu nastavil komunikáciu premiéra.

"Bola potreba nastaviť opäť komunikáciu u predsedu vlády," povedal Erik Tomáš ako jeden z dvoch dôvodov svojho návratu k premiérovi.

Druhým je to, že na ministerstve školstva, kde po voľbách pôsobil ako štátny tajomník, nemal podľa vlastných slov dostatočný priestor.

Obdobie pred jeho návratom bolo definované tým, že premiér s médiami komunikoval len minimálne a bolo mu vyčítané, že využíva hlavne formu vyhlásení, bez priestoru na otázky novinárov.

Erik Tomáš spomenul aj obdobie, kedy komunikácia Roberta Fica zažívala väčšie problémy. "Ja som tú fázu pomenoval ako určitú dobu temna. Bola myslím si, že v rokoch 2006 až 2010," povedal.

Problém bol ale podľa jeho slov obojstranný. "Bola to doba invektív, neodpovedania, žalôb a podobne. Ale to sa predsa po roku 2010 radikálne zmenilo a bolo dosť dlhé obdobie dobrej komunikácie medzi premiérom a médiami až do momentu prezidentskej kampane, kde sa zase niektoré z médii rozhodli, že budú robiť politiku namiesto toho, aby informovali," popísal.

Po súčasnom návrate k premiérovi však prišla zmena stratégie. "Už sa objavujú prvé produkty, ovocie. Začneme otvorenejšie komunikovať s médiami," hovorí Tomáš. Na mysli má aj tie, ktorým premiér verejne odmietal odpovedať na otázky.

"Aj keď sa objavili niektoré nepríjemné témy pre Smer ako kauza Bašternák, nie je možné sedieť v kúte, mlčať, pretože potom ako keby sme sa nechceli k niečomu priznať," povedal Tomáš a dodal, že "naopak, ak máme tú svoju pravdu, tak sa s ňou musíme podeliť s verejnosťou."

A ako by postupoval, keby pôsobil pri premiérovi v čase, kedy vypukla kauza Bašternák? "Vyskytli sa tam určité komunikačné chyby," povedal Erik Tomáš, no zdôraznil, že to neznamená, že by bol Robert Kaliňák zloduch.

Veľký rozhovor s Erikom Tomášom nájdete v HN Magazíne, ktorý je prílohou piatkových Hospodárskych novín.  HN

01 - Modified: 2024-04-19 11:29:21 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 02 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 03 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 04 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 05 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
19. apríl 2024 13:30