StoryEditor

Fica mám rád, ale jeho správanie je detinsky nedôstojné, kritizoval Klaus

19.09.2016, 18:41
Autor:
chocho
Krátkozraké a nepremyslené, tak Klaus označil Ficove tvrdé vyhlásenia.

O Robertovi Ficovi povedal, že je múdry a šikovný politik a že má ho rád. Napriek tomu bývalý český prezident Václav Klaus slovenského premiéra skritizoval.

Klaus v relácii Rozstřel českého portálu iDnes.cz vyčítal Ficovi tvrdé vyhlásenia na adresu Británie. Slovenskému premiérovi prekážajú plány ostrovanov zmeniť svoju politiku voči občanom únie žijúcim a pracujúcim v Spojenom kráľovstve.

Fico sa totiž nedávno pre Financial Times vyjadril, že Európska únia sa postará o to, aby sa Británii po brexite darilo mimo spoločenstva horšie. "Nesmieme dovoliť Spojenému kráľovstvu, aby vytváralo skupinu ľudí druhej kategórie," povedal slovenský premiér.

Podľa Fica bude kľúčovým bodom pri vyjednávaní o brexite prístup Británie k občanom únie, ktorí v ostrovnej krajine žijú a pracujú. "Všetko, čo chceme, je, aby sa k nám pristupovalo rovnako (ako k britským pracujúcim)," povedal Fico.

Hoci český exprezident zdôraznil, že Fica má rád, jeho postoj v tejto otázke považuje za detinsky nedôstojný.

„Mám pocit, že primárne ľudia majú pracovať doma a že migrovať niekam za prácou je výnimka ... dôkaz slabosti domácej ekonomiky,“ povedal Klaus v rozhovore so šéfredaktorom MF DNES Jaroslavom Pleslom.

​Ďalej český exprezident označil požiadavky voči Británii prezentované Ficom za krátkozraké a nepremyslené.

Zároveň Klaus uznal, že týmto spôsobom sa Fico prihovára svojim voličom a označil slovenského premiéra za múdreho a šikovného politika.

V rozhovore sa Klaus vyjadril aj k neformálnemu bratislavskému summitu lídrov 27 krajín únie bez zástupcu Británie, ktorý sa konal v piatok 16. septembra.

Podľa Klausa, ktorý je známym euroskeptikom, sa na summite nič dôležité nestalo a V4 sa zľakla. Slovenský premiér však bol podľa českého exprezidenta v zložitej situácii. „Fico mal problém, keď zároveň tomu predsedal,“ povedal v rozhovore. Jediný, kto podľa Klausa neustúpil z kritiky voči politike Bruselu, bol maďarský premiér Viktor Orbán.

01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Bugár opísal, ako sa Fico zmenil: Opýtal som sa vyšetrovateľov, ktorí ho obvinili, či sa zbláznili 02 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 03 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 04 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 05 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
20. apríl 2024 14:43